4 tény, amit nem tudtál a kutyák látásáról

Biztosak vagyunk benne, hogy van egy csomó olyan dolog, amit még nem tudsz a kutyusod testének működéséről.
Például, a gazdik többsége azt hiszi, hogy a kedvence rosszul lát, pedig ez egyáltalán nem igaz! Ennek a cikknek a segítségével végre megtudhatod, hogy mi az igazság.
 

  • A kutyák nem színvakok.

 
A kutyusok inkább kékes-zöldes-szürkés árnyalatban látják a világot. Nem érzékelnek olyan sok színt, mint az emberek, de egyáltalán nem színvakok! Egy kicsit elmosódottabban látják a világot, mint a gazdijaik.

  • A kutyusok tulajdonképpen rövidlátóak.

 
Nem kell megijedned, nincs semmi gond a kutyáddal! Ő eleve a rövidlátók táborát erősíti. Ennek ellenére nem kell őt féltened, hiszen a szaglásának és a hallásának köszönhetően képes érzékelni a távolabbi világ történéseit is.

  • A kutyáknak jobb a perfiériás látásuk, mint az embereknek.

 

 
A perifériás látás teszi lehetővé, hogy a fókuszált tekintetünkön kívül („a szemünk sarkából”) is jól láthassunk. A kutyusok ebben a tekintetben sokkal szerencsésebbek, mint az emberek, mert a perifériás látásuk nem csupán 180, hanem 250 fokos szöget fed le. Elég jelentős különbség, igaz..? 🙂
 
A rövidorrú kutyák perifériás látása általában rosszabb, mint azoké a társaiké, akiket hosszú és vékony orral áldott meg a Teremtő.
 

 

  • A kutyák jól látnak a sötétben.

 
Éjszaka sem kell féltened a kedvencedet, hiszen a kutyusok sokkal jobban látnak a sötétben, mint mi. Nekik sokkal nagyobb a pupillájuk, ennek köszönhetően pedig sokkal több fény képes bejutni a szemükbe.

 
Persze a kutyusok látása sem tökéletes, de gazdiként tudd, hogy nem kell féltened a kedvencedet! Bár nem lát olyan sok színt, mint Te, ennek ellenére sokkal jobb a perifériás látása, mint a Tiéd. Igaz, hogy egy kicsit elmosódottabbnak érzékeli a világot, de a sötétben sokkal jobban tájékozódik, mint az emberek.
 
Legközelebb gondolj erre, amikor a kedvenced szemébe nézel! 🙂
 
Forrás: iheartdogs.com