Érdekes világ: képek, amelyek megváltoztatták az életünket – 2. rész

Szeretnél benne lenni a kedvenc mozifilmedben? Ezeken az érdekes helyeken megteheted!

Az érdekes világ napról napra meg tud lepni minket, sajnos nem mindig pozitív értelemben.

Rengeteg fontos pillanat volt az érdekes világunkban, amely alapjaiban határozta meg egy teljes bolygó jövőjét.

Némely képek láttán sírtak, másokén nevettek, a hatás mindkét esetben leírhatatlan.


 

Mindenkinek van egy olyan filmje, amelyik magával ragadja, amelynek a világában örömmel élne. Nos, szerencsére ez nem egy teljesíthetetlen álom. Megmutatjuk, hogy hol találhatod a Földön a csodák világát.

Amikor beülünk a moziba és megnézünk egy filmet, a hatalmas vászon szinte beszippant minket.

Ráadásul ma már 3D-ben, sőt 4D-ben is láthatjuk kedvenc történeteinket. Nem meglepő, hogy sokan a valóságban is szeretnék megélni, hogy szereplőjévé váljanak imádott filmjüknek. Ha te is, akkor ezeken a helyeken ennek semmi akadálya!

Érdekes világ: lásd a Na’vik világító növényeit és lebegő szikláit!

Valószínűleg nincs olyan ember, akit ne varázsolt volna el James Cameron fantáziavilága, melyben a Na’vik éltek.

A világító növények, furcsa állatok és a hihetetlenül magas, kék színű őslakosok egy csodás bolygón, a Pandorán éltek, ahol még a sziklák is lebegtek. Nem lehet erről a filmről elfogultság nélkül beszélni!

Viszont az a helyzet, hogy ezeket a csodákat a Földön is megnézheted a saját szemeddel! Amikor a film meghódította a világot, a kínaiak azt kezdték híresztelni, hogy a Hunan tartományban található Wulingyuan Nemzeti Park Zhangjiajie hegyei inspirálták a látványtervezőket, hiszen ez környék sziklái a folyamatos vízpárában és ködben valóban olyanok, mintha lebegnének.

Még Avatar túrákat is szerveztek a környéken! Ezt az állítást azonban maga Cameron cáfolta meg, aki elárulta, hogy bár valóban egy kínai táj alapján álmodták meg a díszleteket, az nem a nemzeti park volt.

Egy másik helyen, az Anhui tartományban található, mindig felhőkbe burkolózó Huganshan-hegyen kapott ihletet a rendező, ami nem meglepő, hiszen a kínaiak szerint is ez országuk legszebb hegysége.

Ezek után talán nem meglepő, hogy az éjjel világító – lumineszkáló – növények sem a fantázia szüleményei!

Az időszámításunk előtti IV. században már Arisztotelész is írt olyan ragyogó fákról, melyeket a későbbiekben ártó szellemeknek véltek az emberek.

Később kiderült, hogy Ázsia szubtrópusi régiójában több világító gombafaj is él, a világon pedig összesen 71 fajtát találtak. 1840-ben George Gardner angol botanikus vetette papírra brazíliai kalandjait, ahol a helyi gyermekek ilyen világító gombákkal játszottak.

Érdekes világ: lépj be a Lázadók főhadiszállására!

A Csillagok háborúja című filmben a Lázadók egy bolygó, a Yavin negyedik holdján hozták létre főhadiszállásukat. Nem árulunk el újdonságot, ha elmondjuk, hogy ezért sem kellett galaxisokon át utaznia a rendezőnek, George Lucasnak.

A mozifilmek koronázatlan királya az előkészítési munkálatok idején, egy szerencsés pillanatban belépett egy londoni utazási irodába. A falon elhelyezett poszterek egyikéről pont az a kép nézett vissza rá, amelyről úgy tudta, csak a képzeletében rejtőzik.

Így lett a Yavin IV a guatemalai Tikal Nemzeti parkban található ősi maja templom romjaiból, ahol a film egy részét fel is vették. Ha egy kis akcióra vágysz, ott a helyed!

Érdekes világ: látogasd meg a Hobbitokat!

Kevés olyan nagyszabású filmtrilógia készült, mint a Gyűrűk ura, majd a Hobbit, mindkettő J.R.R. Tolkien könyvéből.

A rendező, Peter Jackson, aki maga is nagy Tolkien rajongó, úgy döntött, hogy a díszletek terén is mindenben a „mesterre” támaszkodik, így nem rugaszkodott el az eredeti történettől.

Ehhez azonban olyan helyre volt szüksége, ahol felépítheti az igazi Középföldét és Mordort is.  Választása Új-Zélandra esett, ahol mindent megtalált, amire szüksége volt.

Zöld mezők, buja erdők, hófödte hegyek és kopár, szinte sivatagos területek várták a stábot. Körülbelül 150 díszletet építettek fel, hogy minden tökéletes legyen, de egy kivételével mindet lebontották, mikor végeztek a forgatásokkal 2000-ben. Az egyetlen kivétel Hobbitfalva volt, ami a mai napig megtekinthető.

Aucklandtól kétórányi autóútra található Matamata, ahol a hobbitok dombokba vájt házain kívül a helyi birkákkal is találkozhatsz, hiszen a földterület tulajdonosa – a filmrajongók zarándokhelyének gondozása mellett – birkafarmot üzemeltet.

Ha Harry Pottert követnéd, be kell járnod fél Angliát!

Míg sok filmben egy adott helyszín inspirálta a látványtervezőket, addig a Harry Potter filmfolyamról elmondható, hogy legalább annyi helyen vették fel csak az iskola egyes részeit, ahány mozi készült a könyvekből.

A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola Nagytermét az Oxfordban található Christ Church College and Cathedral, 16. századi kőlépcsője és ebédlője alapján álmodták meg, míg az első két történetbe a folyosói jeleneteket a gloucesteri Katedrálisban vették fel.

A tantermek egy része a Lacock Abbey falai között található, amelyet Chippenhamben fedezheted fel, de szerepelt a filmben az Oxfordi Egyetem Bodleian Könyvtára is. Több részletet vettek még fel a Greater Londonban meglátogatható Fourth Form Room of Harrow Old Schools, valamint az Alnwick Castle falai között is.

Egy szó, mint száz, ha azt az érdekes világot (varázsvilágot) szeretnéd megismerni, az első és legfontosabb dolgod egy térkép beszerzése legyen!

Nem kell messzire menned, ha egy új, érdekes világba szeretnél csöppenni!

Szerencsére itthon is rengeteg hollywoodi mozit forgattak, így akár itthon is maradhatsz, ha el akarsz merülni a hangulatukban. Az Etyek mellett található Korda filmstúdióban vették fel ugyanis a Hellboy 2.

Az Aranyhadsereg több jelenetét, de itt és Budapesten kattogott a kamera Dan Brown történetének, az Infernonak a forgatásán is, amelyben Tom Hanks játszotta a főszereplőt!

Foto: pixabay.com