"Hát mit csináljak? Hiányzol.."

– 6 kutyafajta, ami hajlamos a szeparációs szorongásra
 
Bár a szeparációs szorongás nem csak egy kutyafajtára vonatkozik, az eddigi kutatások azt mutatják, hogy egyes fajoknál gyakoribb, mint másoknál.
 
Ha nincs elég bizalma a kutyusodnak benned, akkor könnyen meglehet, hogy fajtától függetlenül szétrágja a papucsaidat, a bútorokat, lehúzza a függönyöket, de akár még kárt is tehet magában, amíg arra vár, hogy hazaérj a munkából.
 
Viszont egyes kutyafajták sokkal hajlamosabbak erre, mert ezek többnyire azok a típusok, akik szinte nem tudnak meglenni ember nélkül.
 
 

  • Labrador Retriever

 
A Labrador Retrievert régóta emlegetjük tipikus családi kutyaként, így lehet, hogy a természete miatt kötődik annyira az emberekhez.
 
Ez a faj szinte nem is akar mást csinálni, mint emberek körül játszani, így a szeparációs szorongás akkor szokott bennük előjönni, ha például elutazik a család.
 
 

  • Német juhászkutya

 
A Labrador Retriever mellett a német juhászkutyák is tipikus családi kutyusoknak számítanak, de őket is meg lehet találni a rendőrségen vagy kimenekítő alakulatoknál dolgozni, hiszen természetükből fakadóan nagyon szófogadóak és könnyű őket idomítani.
 
Viszont emiatt nagyon igénylik az emberi társaságot, így kissé rosszul viselik a magányt. Egyelőre nem tudni, hogy ez összefüggésben lehet-e a feltételezhetően a tenyésztésből fakadó általános romló egészségügyi állapotukkal.
 
 

  • Ausztrál juhászkutya
 

 
Ez a kutyus imád aktív lenni, legyen szó állatok őrzéséről, tereléséről, vagy akár életmentő alakulatok segítéséről. Amíg van valami, amit lehet csinálni, ez a kutya nagyon boldog.
 
Viszont amint nincs mit tenni, az unalom és a magány hamar az idegeire tud menni, így nála is előfordul a szeparációs szorongás, hiszen akkor érzi jól magát, ha emberek között élhet, lehetőleg aktívan.
 
 

  • Rövidszőrű német vizsla

 
 
Nem valami otthonülős típus a rövidszőrű német vizsla, hiszen ezt a kutyát vadászatra tenyésztették. Így nem veszi jó néven, ha egyedül hagyják, s azt sem szereti, ha nincs mit tenni épp. Akkor a legboldogabb, ha kint lehet, s rohangászhat a gazdija körül.
 
 

  • Magyar vizsla

 
 
A magyar vizslát is vadászatra tenyésztették, aki igyekszik szoros kapcsolatot kialakítanak a tulajdonosával, így gyakran nevezik „tépőzáras kutyának”, hiszen folyton ott van a gazdija lábánál.
Amikor a gazdija elhagyja, folytonos, rettenetes rágással és következetes csaholással és üvöltéssel fejezi ki aggodalmát. De amikor kacsára vadászhat az erdőben a gazdája mellett, akkor nyugodt és szófogadó.
 
 

  • Bichon Frisé

 
A Bichon Frisét úgy tenyésztették ki, hogy kényelmes házikutyus legyen, így társaságban érzi a legjobban magát. Gyakran már az is gondot okoz, ha szem elől téveszti a gazdiját. De hát ha egyszer társas kutyának tenyésztették ki, akkor ezen nem nagyon lehet csodálkozni.
 
Fontos megjegyezni, hogy a szeparációs szorongásnak számos oka lehet. Lehet, hogy egyszer elhagyták már a kutyust, de az is előfordulhat, hogy túl hamar választották el az anyjától. Vannak azonban ideges kutyák, akiknek ez a szorongása úgy tűnik, hogy csak úgy a semmiből jön.


Ha a munkád miatt nem tudsz mindig otthon lenni a frusztrált kutyusoddal, akkor kérhetsz segítséget. Így választhatsz kutyasétáltatók vagy kutyaovik közül is, de itthon talán nagyobb sikerrel jársz, ha keresel diákokat, hogy napközben elvigyék sétálni egyet a házi kedvencedet.


A kifáradt kutyus kevésbé viselkedik destruktívan, így nagyobb eséllyel lesz nyugisabb a természete napközben is, ha tudja, hogy valaki vele lesz, amíg Te hazaérkezel.
A legjobb, amit tehetsz a kutyusodért az az, ha sok időt töltesz vele, hogy megbizonyosodjon, hogy nem örökre hagyod el reggelente, csak munkába mész.
Forrás: wideopenpets.com