Mi a legjobb kullancs ellen kutyáknak?

legjobb kullancs ellen kutyáknak

A kullancsok elleni védekezés folyamatosan életbevágóan fontos feladat. Az év egészében. Ugyan néhány esztendővel ezelőtt a téli periódusban nem kellett tartani a kártevőktől, lévén a huzamosabb ideig tartó fagyokban nemes egyszerűséggel nem maradtak életben. Ám, ahogy a telek enyhültek, úgy élték túl mind többen a csak hivatalosan zord hónapokat. A kullancsok között ráadásként egyre több a fertőzött parazita. Azaz szó szerint létkérdés mindent megtenni ellenük. A kullancs nyakörvek, cseppek egyformán megfelelőek, de napjainkban már szájon át bevehető formában is biztosítható a védelem. A különböző megoldási variációk között főleg abban van eltérés, hogy mennyi időn át képesek fenntartani a kullancsokkal szembeni ellenállást. Nyilván ezek a módszerek bekerülési költség szempontjából sem egyformák. Ugyanakkor egyénileg célszerű eldönteni, hogy melyik az a választás, ami a leginkább megfelelő. A kullancsok számos betegség terjesztői, de mind közül a legrettegettebb a lyme kór.

Mi a lyme kór, hogyan védhetjük meg kisállatainkat, mik a legjobb megelőző módszerek?

A kutya lyme kór magas lázzal jár, heveny ízületi gyulladást generál, aminek az egyik legjellegzetesebb tünete a visszatérő sántaság. A gyulladás először a csípés környékén jelentkezik. Általában néhány napos antibiotikumos kezelés hatására, vagy anélkül látszólag eltűnik, viszont idővel másik ízületen, ízületeken visszatér. Ebben az esetben az érintett végtag tapintása határozottan meleg, duzzadt és az érintése nagyon fájdalmas. Gyakori kísérőtünet a levertség, a láz, az étvágytalanság.

Tapasztalatok szerint fiatal kutyákra sokkal nagyobb veszélyt jelent a kór, mint az idősebb négylábúakra.

 

A fentieken kívül a kutya líme kór tünetei között szerepel a feszes járás, íves háttartással, a nehéz légzés, a csípéshez közeli nyirokcsomók megduzzadása.

Régen igaznak számított az a leírás, hogy a lyme kórt hordozó kullancsok a vastag, nedves avarban érzik jól magukat, például cserjésekben, vaskos aljnövényzettel borított erdőkben és mocsarasokban. De manapság már a városi parkok bármelyikében is felfedezhetőek. A paraziták a csípés második, harmadik napja után adják át a fertőzést.

A fenti tünetek jelentkezésekor azonnal állatorvoshoz kell fordulni, aki a vér szerológiai vizsgálatával mutatja ki a baktérium ellen termelődött ellenanyagot. Ez az eljárás, azonban nem nevezhető döntő jelentőségűnek. Emellett még vizelet és széklet ellenőrzés is indokolt lehet. Az ízületi gyulladás antibiotikumos kezelés hatására pár nap alatt enyhülhet.

Milyen kullancs elleni védekezési módok vannak? Melyik legmegbízhatóbb megoldás?

A lyme kór kutya és gazda számára is óriási kockázatot jelent. Amit még akkor is érdemes elkerülni, ha egyébként az antibiotikumos kezelés az esetek jelentékeny százalékában beválik. A lyme kór ellen létezik vakcina, amit évente meg kell ismételni. Ez az egyik legbiztosabb módszere a fertőzés megelőzésének. Az évenkénti esedékesség, azonban kulcsfontosságú! Ellenben kihangsúlyozandó tény, hogy az állatorvosok a mai napig nem tudnak eleget erről az oltóanyagról. Ezért aztán mindenképpen ildomos tájékozódni a beadatása előtt.

Ahogy arra fentebb már utaltunk több védekezési módszer is létezik a kullancsok ellen. A cseppeket sokan preferálják. A használatuk valóban egyszerű, és hatékonyságban sem vallanak szégyent. Többnyire a bolhákat is távol tartják, sőt egyes típusok még az atkák ellen is védelmet nyújtanak. Ugyanakkor azoknak a kutyusoknak nem javasolható, akik szeretik a vizet, a sarat és a dagonyázást. A nyakörv ekkor jobb ötlet, ami általában fél éven át jó szolgálatot tehet. Ha több kutya is van a háznál, akkor arra érdemes vigyázni, hogy a játékos ebek egymásról ne rágják le a “védelmet”. A gyógyszeres variáció biztonságot nyújt, hosszútávon és a hatékonyságát nagyjából semmi sem befolyásolhatja. Ha a kis kedvenc hajlandó megenni, vagy legalábbis rávehető az elfogyasztására, akkor ez a verzió kínálja a legtöbb pozitívumot.

Ami még mindenképpen fontos megjegyzés, hogy aktív védekezés mellett is lényeges az ismételt átnézés. Minden séta, kirándulás után célszerű alaposan átvizsgálni a kutyus bundáját. Így a kósza bemászó paraziták is elcsíphetők – még a csípés előtt.

Mit tehetünk, ha mégis megfertőződött a kisállatunk? Hogyan ismerjük fel? Mik a tünetek?

A megfertőződés még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is megtörténhet. A fentiekben felsorolt tünetek tipikusak és gyakorlatilag nyomban észrevehetőek. Az állatorvosi segítség elengedhetetlen. Akárcsak a cselekvés. Az idő szintén nem mellékes tényező. Minél előbb kapja meg a kutya az antibiotikumot, annál előbb tapasztalhatóak a pozitív változások. A kitartás nélkülözhetetlen, mert a kórképhez hozzátartozik az ismétlődés.

Ha a fertőzés úgy történt, hogy közben valamilyen készítmény elviekben gondoskodott a védelemről, akkor érdemes megvizsgálni az adott készítmény helytállóságát. Ha a védelmi idő nagyobbik része eltelt, akkor pedig kifizetődő taktika új terméket vásárolni. Ezen kívül még a kertben tartott négylábúak átfésülése is kihangsúlyozandó, még abban az esetben is, ha a kis kedvenc csak olykor-olykor megy ki az udvarba.