Milyen szempontok segíthetik a sikeres lóvásárlást?

ló

Ha azt olvasod az újságban, vagy az interneten, hogy eladó ló, mi az első reakciód? Amennyiben a betűk láttán hevesebben ver a szíved, a gyomrod a torkodba ugrik és lázasan keresni kezded a részleteket, úgy szinte biztos, hogy megfordult már a fejedben a lóvásárlás. Ez akár kósza ötletnek is tűnhet, de ha a körülmények megfelelőek, akkor miért ne vághatnál bele ebbe, a szívet melengető vállalkozásba? Ha az elhatározás megérett benned, csak abban nem vagy biztos, hogy merre indulj el a célod eléréséhez, akkor jó helyen jársz. Alábbi cikkünkben megpróbáljuk körbejárni a kérdést. Miközben igyekszünk hasznos válaszokkal szolgálni.

Mik azok a tényezők, amiket a döntés előtt kihagyhatatlan górcső alá venni?

Mennyi szabadidővel tudsz gazdálkodni nap, mint nap? Milyen képességek élveznek elsőbbséget a leendő hátasod tekintetében? Mennyi pénz áll a rendelkezésedre egyrészt a vásárláshoz, másrészt a fenntartáshoz? A környéken akadnak lovas létesítmények, illetve speciális végzettséggel büszkélkedő orvosok? Az elhatározás egy életre szól. Ami a lovaknál, jó esetben évtizedeket jelent. Vagyis ez nem az a hasra csapós szituáció, ami könnyen visszacsinálható. A tervezés kulcsfontosságú! Az sem mellékes, hogy a vásárlás vagy a bérlés a járhatóbb út? Akadnak tehát bőven dilemmák a témában, amiket még akkor is kifizetődő taktika alaposan körbejárni, ha a feladat túlságosan időigényesnek tűnik. Maga a lovazás sem két másodperces hobbi, úgyhogy az idő, mint akadályozó tényező szóba sem jöhet.

És ha már idő… Naponta kb. mennyit kell a szabadidődből kiszakítani a lovadra? Csak a takarmányozás, itatás, takarítás több, mint egy óra minden áldott nap. És akkor a tanításról, idomításról vagy történetesen a patkolásról egy szó sem esett. A mozgatás pedig külön lapra tartozik. Úgyhogy igen, ha a hátasok világára szavazol, akkor olyan hobbival gazdagíthatod az életedet, ami garantáltan belakja majd a hétköznapjaidat és a hétvégéidet.

 

A lovak mindennapjait nagymértékben befolyásolják a szokások. Ha példának okáért tapasztalatból azt tanulták, hogy reggel hétkor reggeli, akkor ezt mindig elvárják. Még, ha a naptár szerint épp ünnepet vagy hétvégét írunk. Nincs apelláta. A felelősség megkérdőjelezhetetlen.

Arra is fontos gondolni, hogy mi van akkor, ha nyaralni indulsz? Vagy hosszabb időre kimozdulni? Ekkor a szakértő helyettesítés keresése a legjobb, amit tehetsz. Na, de akad ilyen a környékeden? Ha igen, és ha az órabér is megfizethető, akkor minden rendben.

Mi újság a képességeiddel?

Úgy tűnhet, hogy a vásárlásban a kiszemelt ló képessége a leglényegesebb szempont. De ez csak a látszat. A te képzettséged az elsődleges, ami figyelemre méltó. Milyen szinten állsz a lovakkal? Ha kezdő vagy, akkor egy képzett paripával az életed rémálommá válhat. Nem gond, ha még nem vagy a toppon, ha aktuálisan semmilyen szinten nem érzed magadat nyeregben. Minden tanulható, így a lovazás is. Viszont a tisztánlátás, főleg az elején nélkülözhetetlen. Ami meg csak őszinteséggel valósulhat meg. Később aztán a képességek, készségek tovább fejlődhetnek.

Sokba kerül egy hátas?

Az igazság az, hogy sokan ennek a dilemmának a megfelelését rossz oldalról közelítik meg. Mert elhangzik az a kijelentés, hogy nem olcsó, nem olcsó a beszerzés, de kigazdálkodható. Ez igaz is, de a költségek nem pusztán a beszerzés díjtételéből állnak. Sőt, ha nagyon őszinték akarunk lenni, akkor bátran kijelenthető, hogy ez a felmerülő kiadásoknak csupán csekély százaléka. A fenntartás, az ellátás az, ami rendesen viszi a pénzt. A körmözés, vakcinázás, féreghajtás, takarmányozás, patkolás, állatorvosi költségek nem a lefaragható tételek közé tartoznak. És akkor ez kizárólag a jéghegy csúcsa.

A kiválasztás lebonyolítását mindenképpen szakemberre érdemes bízni, aki tudja mit csinál. Ha megvan a kiszemelt példány, akkor jó ötlet állatorvossal adásvételi vizsgálatot végeztetni. Ilyen módon az összes zsákutca kikerülhető a megvásárlás kezdeti fázisában.

Mit kínál a lovarda?

A lovak tartási körülményeinek kitalálása nem egy másodperces feladat. Nem mindegy, hogy az érintett intézmények milyen szolgáltatásokat nyújtanak, ahogy a távolság sem mellékes. Visszacsatolva kicsit az előbbi témára, ez a döntés anyagiak tekintetében is kulcsfontosságú. Mert nincs a jó bánásmódnál fontosabb!

Mi a cél? Ezt a dilemmát is kifizetődő alaposan megrágni. Versenyzés? Hobbi lovaglás? Vagy társ egy életen át? Nem mindegy. Már csak azért sem, mert a megfelelő lófajta kiválasztásához elengedhetetlen a tűpontos szándék ismerete.

Érdemes különböző forgatókönyveket fejben felállítani és lejátszani. Mi van akkor, ha a ló megbetegszik? Vagy ha sokáig él, ám idős korában ellátásra szorul? Mi történik akkor, ha az anyagiak nem jól alakulnak? Esetleg amennyiben a lovarda bezár?

Úgy hathat, hogy ezek az eshetőségek kivétel nélkül negatívak. Ám ennek a végiggondolásnak egyetlen egy célja van. A rátermettség mértékének reális becslése. A lótartás ugyanis felelősségteljes feladat, amit egészen egyszerűen nem lehet félvállról venni. Mert egy élőlényről van szó. Aki ha kell, egy életen át, hűségesen szolgál.

A bérlés olykor a helyesebb út?

Erre a kérdésre lehetetlen általános érvényű feleletet adni. Van, amikor igen, van, amikor nem.

Azt mindenképpen célszerű tudatosítani, hogy a költségek így is, úgy is fennállnak. Tehát nem spórolhatóak meg. A bérlés kétségtelen előnye, hogyha anyagi vészhelyzet, vagy bármilyen más bökkenő áll fenn, akkor könnyebb visszalépni, mert legalább az eladás feladata nincs jelen. Viszont ami egyértelműen hátrány az a kötelék és annak drasztikus elszakadása. A lótartás nem egy súlytalan hobbi. A barátkozás, ismerkedés után olyan kapcsolat jöhet létre, amiről nem túlzás azt mondani, hogy életre szóló kötődés. Márpedig egy ilyen kapcsolódást megszakítani egy cseppet sem szívmelengető. Egyik félnek sem.

Ezért nem átugorható az alapos tervezés, a legapróbb részletek kigondolása, és a mérlegelés. Mert a lovak iránti szeretet, mint inspiráció nem elég. Sőt, talán épp ez az a fékező tényező, ami a legtöbbet segíthet a hezitálás folyamatában. Lévén, aki szívből szereti a hátasokat, soha nem akarna egyetlen példánynak sem fájdalmat okozni. Úgyhogy a szív szava mindenképpen mérvadó ebben a döntési folyamatban.

Nem lebeszélni szeretnénk a vásárlásról! Sőt! Inkább olyan kapaszkodókat kínálunk, amik támogathatnak abban, hogy végül olyan elhatározás születhessen, ami mindenkinek az előnyére válik.

És ha megvan az igazi?

Ahogy arra fentebb utaltunk már, ha úgy tűnik rátaláltál a befutó paripára, akkor kifizetődő taktika adásvételi vizsgálatot csináltatni egy állatorvossal. Ez első ránézésre költséges ötletnek tűnik, viszont ezerszeresen visszahozhatja az árát. Eleve olyan hátast nem éri meg megvásárolni, aki egészségügyi problémákkal küzd. Akadnak természetesen olyan születési rendellenességek, amik minimálisak és semmilyen szinten nem befolyásolják a ló életét. Viszont a pakliban ennél jóval több lehetséges forgatókönyv lapul. Az elővigyázatosság nem bizalmatlanság, pusztán a felelősség felvállalása.

Ha a vizsgálat pozitív eredménnyel végződik, vagyis a kinézett ló minden tekintetben megfelel, akkor következhet a papírmunka, és a vásárlás foganatosítása. Az első pár hétben aztán az ismerkedésé, a helyszín és a többi karámtárs felfedezéséé a főszerep, miközben természetesen a ló-lovas páros is közel kerülhet egymáshoz. Nemcsak fizikai szinten.

Egy kis jótanács: mielőtt még kezdetét venné a csoportos összeismertetés érdemes féregtelenítést végezni. Így kikerülhető a többi paripa és a legelő megfertőzése. Ez csak egy kicsi figyelmesség, ugyanakkor óriási jelentőséggel bír.