Mindaz, amit a macskabetegségekről, és a haldoklásról tudnod kell!

Vannak témák a kisállat gondozás területén, amikről nem szeretünk beszélni, mert túlságosan fájdalmasak, ijesztőek vagy éppen félelmetesek.
A betegségek, azok tünetei, a terápiák és maga a haldoklás is ebbe a kategóriába tartozik, pedig egyik sem kikerülhető, kivédhető.

Természetes, hogy minél hosszabb, egészségesebb élet biztosítása, elérése a cél, viszont arra nem lehet apellálni, hogy nehézségek nincsenek és nem is lesznek.
A macskák mindennapjait nagymértékben meghatározza a vadászösztön kiélése, a bujkálás, a játék, a körömélezés, a zsákmány cserkészés, azaz az aktivitás.

Ezért viszonylag hamar észlelhető, hogyha a cicák nem érzik jól magukat: nem egyszer elbújnak, elfekszenek, kedvetlenek, egyértelmű üzeneteket küldve a környezetük számára, hogy valami nincsen rendben.
Ezek az üzenetek, azonban nem táviratok és SMS-ek, nem konkrétak és olykor apróságoknak tűnnek, olyan kicsinységeknek, amik mellett hajlamos egy legyintéssel elmenni az ember.

 

A napi rutin megváltozása, a lelkesedés mérséklődése, hogy csak kettőt emeljünk ki a számtalan eshetőség közül nem ok nélkül valóak, és valamiféle külső-belső probléma jelenlétéről tanúskodnak.

Mit tegyek, ha semmit nem eszik a macska?

A macska étvágytalanság az egyik rettegett tünet, ami minden kétséget kizáróan arról tanúskodik, hogy a cica egészsége éppen hanyatlik.
Az étel megvonása az állatoknál kizárólagos jelzése annak, baj van. Ha kedvenced gunnyaszt a helyén, vagy elbújik, ha hányás, hasmenés is társul a jelenséghez, akkor feltétlenül fordulj állatorvoshoz.


Egyszer-egyszer belefér a hányás (a szőrcsomók generálhatják), a hasmenés is tolerálható olykor, és néha az egy-egy napig tartó böjt sem ritka. Pláne, ha cicád jól bekajált előzőleg, de ha a tünetek fennállnak, egy nap elteltével sem csillapodnak és szemed fénye szemmel láthatóan nincs jól: elfekszik, fásult a szőre, hidegek vagy éppen melegek a tagjai stb. akkor nem kikerülhető az orvosi vizit.


Az idő lényeges faktor, nem érdemes vele játszanod.

A macska étvágytalanság okai

Persze akadnak olyan tényezők, amik nem igényelnek állatorvosi beavatkozást.
Ilyen indok, ha a cicád nemes egyszerűséggel megunta na, nem a banánt, de a kajáját mindenképpen.


Ebben az esetben az újdonság varázsával pillanatok alatt visszahozhatod az étvágyát. A macskák frontérzékenyek, szóval egy-egy erőteljesebb időjárás változás során az étvágyuk is mérséklődhet.


A hőhullámokat például kifejezetten nehezen viselik, tehát a mostanában különösképpen jellegzetes nyári hőingadozások megnehezíthetik a mindennapjaikat, s szó szerint elvehetik a kedvüket az evéstől. Még a legfinomabb falatoktól is.


Lássunk néhány macska étvágygerjesztő tippet!
A sikeres macska étvágygerjesztés első számú szabálya: finomságokat a tálba. Szóval valami olyannal rukkolj elő, amiért kedvenced rajong.
A legjobb, ha az etetést kora reggelre vagy késő estére időzíted, ez a hőhullámos nyári napokon megmentő stratégiává válhat.

A cicák extra érzékenyek az étkezési körülményekre, tehát a tiszta tányér (nem viccelünk, ők sem), a nyugodt közeg az alap. Az ízlésesen feltálalt eledel kétségtelenül macska étvágy gerjesztő!

Íme a leggyakrabban előforduló macskabetegségek

Természetesen nemcsak az étvágytalanság okozhat galibát cicusod életében. Számtalan probléma megelőzhető és ezt fontos kihangsúlyozni.
A védőoltások, a kártékony paraziták ellen használható készítmények és a táplálék kiegészítők együttesen jelentős mértékben megalapozhatják kedvenced egészségét.


A fogkövesedés, a macska rüh megjelenése, a különböző étel intoleranciák, a bél- húgyúti gyulladások a leggyakrabban előforduló betegségek.
A macska leucosis a cicák egyik legveszélyesebb fertőző megbetegedése. Egy onkogén Retrovírus okozza, amely a fehérvérsejtek daganatos elfajulásához vezethet.


A macskanátha egy gyűjtőfogalom, melybe megannyi felső légúti megbetegedés sorolható, amik cicák millióinak okoznak kellemetlenségeket.
Az bizony szerencsés helyzetnek mondható, hogyha tipikus tünetegyüttesekkel találkozol, amik felismerhetővé teszik a gócot, ha számodra nem is, de az állatorvosnak feltétlenül. Ám könnyen megtörténhet, hogy egy lappangó, csendben, a háttérben “dolgozó” kór életveszélyes állapotba sodorhatja kedvencedet.


Az is előfordulhat, hogy a gond súlyosságát már csak akkor veszed észre, amikor cicád az élet-halál küszöbén egyensúlyoz. Bármennyire is érzékeny, fájdalmas és nehéz ez a téma, muszáj róla beszélni azért, hogy adott esetben, ráeszmélve a helyzet súlyosságára cselekedni tudj, kedvenced megmentéséért.

A haldokló macska tünetei, avagy honnan tudhatom, ha a kedvencem az életben maradásáért küzd?

A macska haldoklása nem látványos, és mégis, nagyon is az. Hogy ez mit jelent?


Azt, hogy a cicák nem kívánnak nyílt színen meghalni, ezért elbújnak. Annyira jellemző rájuk ez a fajta szégyenlősség, hogy amikor nagy a baj, akkor nem helyezik magukat előtérbe, hanem próbálnak bevackolni, fészket keresni, egy helyet, ahol biztonságban érzik magukat, ahol elbújhatnak a világ szeme elől és igen, ahol ha úgy hozza a sors meghalhatnak.


A lihegés, a tág pupillák egyértelműen azt mutatják, hogy a macska szervezete stresszben van. Az agresszió, mint megnyilvánuló viselkedési forma még akár jó jel is lehet, ekkor ugyanis még van ereje a cicának kifejezni a félelmét, fájdalmát, de amikor eljön a teljes apátiába süllyedés periódusa akkor már ezek a reflexek is elmaradnak.


A rosszullét jelei közé tartozik a bunda kifakulása, egészséges állagának megváltozása, az étvágytalanság, az aktivitás csökkenése vagy teljes passzivitás, a nehézkes, “öreg emberes”, kímélő mozgás, a lassú felkelés, lefekvés és adott esetben a különböző hangjelzések.
Bármennyire is meglepő tény, de a nyávogás és a dorombolás nem feltétlenül csak elégedettséget fejezhetnek ki.


Az, hogy egy morgó, sziszegő, fújó cica nem boldog nyilván nem kérdés, de az már egy sokkal árnyaltabb történet, hogy az alapvetően örömteli reakciók is kifejezhetnek mást, adott esetben például fájdalmat.
Az csak természetes, hogy vannak olyan tünetek, amiket az állatorvos is azonnal felfedezhet, de olykor a nüansznyinak tűnő változások a legbeszédesebbek, amiket csak és kizárólag azok vehetnek észre, akik tényleg, igazán ismerik a kedvencüket.


Mert bár vannak tipikus jelzések, ahogy azokat fel is soroltuk, viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy minden macska más és más. Vagyis az egyéni, személyiség specifikus reakciók olykor többet mondanak minden átlagos kifejezésnél.
A legjobb, amit tehetsz, ha odafigyelsz. Az ember hajlamos elbagatellizálni a kisebb problémákat.


Kerüli a cica a szociális érintkezést? – Semmi baj, csak rossz napja van.
Étvágytalan? – Nem vész, biztos bekajált előző nap.
Megtöri a napi rutint? – Előfordul az ilyesmi.
Nem igazán aktív? – Ezer százalék, hogy elfáradt.
Ám a helyzet az, hogy bár a fenti párbeszéd egyes elemei lefedhetik az igazságot, mégis többnyire az válik valósággá, hogy a módosult viselkedés egészségügyi változást jelez.


Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy az idő életbevágóan fontos faktor, tehát ha a haldokló macska tüneteit látod megtestesülni kedvenced hozzáállásában.
Ha az étvágytalanság, a macska rüh vagy éppen a náthásság vesz erőt rajta, vagy ha ott belül úgy érzed valami nincsen rendben, és figyelmeztet a benső hangod, akkor cselekedj, mert a várakozás végzetes lehet!


De mi van akkor, ha a vég elkerülhetetlen?
Eljön az a pont, amikor az elmúlás aktuálissá válik. Nem kerülhetitek el, nincsen kiút. A legszebb, ha ez a búcsú egy hosszú, boldog cicaélet végén következik be, de a különböző megbetegedések is végstádiumhoz vezethetnek.
Nincsen olyan jótanács, biztató szó vagy gondolat, ami leveheti a fájdalmat a válladról, ami megkönnyítheti az átlépés folyamatát.

Egyedül a szereteted az, ami átsegítheti kedvencedet, amivel érzékeltetheted, hogy miként az életében, úgy a halálában is vele vagy.
S egyetlen gondolat tarthatja benned a lelket akkor, amikor úgy érzed nem bírod: a tudat, a tény, hogy boldog cicanapokkal ajándékoztad meg macskádat, s hogy ti, így együtt, mindent megtettetek egymásért, s ezt az egységet semmi sem bonthatja meg, sem az idő, sem a távolság, de még a halál árnya sem.