6 jel, hogy a kutyád az életét is rád bízná

A közhiedelemmel ellentétben nem is olyan egyszerű megszerezni egy kutya bizalmát, így van akinek hónapok, míg másoknak évek kellenek ahhoz, hogy kutyusuk tényleg teljesen megbízzon bennük. Olvass tovább, hogy megtudd, hogy a Te házikedvenced is megbízik-e már benned!
 
 

  • A szemedbe néz

 
A kutyák nem néznek egymás szemébe, mert az valamilyen fenyegetést jelent, viszont rájöttek arra már régen a háziasítás alatt, hogy az emberek szeretik a szemkontaktust. Tehát különbséget tudnak tenni egyes kutyák a saját fajuknak megfelelő dominanciát kifejező szemkontaktus, illetve a között, hogy az emberek számára kommunikáció közben fontos, hogy a tekintetük találkozzon, akár hosszú percekre is.

Ha a Te kutyusod rád néz és odaadóan figyel, amikor beszélsz hozzá, szinte biztos lehetsz abban, hogy bízik benned.

 

  • Mindig jön bújni

 
Az a kutyus, amelyik imád a gazdija körül tekeregni, s nem riad vissza egy egész estés összebújástól sem, biztosan megbízik a gazdájában. A vadonban a legtöbb farkas és kutya kis falkákban alszik, hiszen tudja, hogy a többi állat segíti és megvédi ha baj van.

Így ha melletted szeret a legjobban aludni a kiskutyád, biztos lehetsz benne, hogy az életét bízza rád, hiszen annyira szeret és kitart melletted, hogy probléma nélkül elalszik az öledben, mert tudja, hogy biztonságban van.
 
 

  • Magabiztos és nyugodt körülötted
 

 
A testbeszéd a kutyákról is sok mindent elárul, így ha a házikedvenced ide-oda mozog, folyton liheg, maga alá húzza a farkát, akkor majdnem biztos, hogy frusztrálja valami.

Viszont ha sokat pislog, előrehajtja a füleit, csóválja vagy lazán tartja a farkát és türelmesen figyel, akkor nyugodt típus. Ez azért lehet, mert megbízik benned, hogy a környezetet kontroll alatt tudod tartani tanulás, házimunka vagy meló közben.
 
 

  • Jól reagál az idomításra

 
Sokan nem mernek menhelyről hazavinni kutyát, mert nehezebb őket megnevelni, viszont egy kis odaadással ezek a kutyusok is idomíthatóak. Persze használhatjuk az ajándékozás-büntetés módszert, viszont a kutyus igazi bizalmát csak kitartással és rengeteg szeretettel lehet igazán elérni.

Így ha egy kutyus jól reagál az idomításra, az azt jelenti, hogy megbízik a gazdijában, s hamar megtanulja a fontos dolgokat.
 
 

  • Nyugodt marad akkor is, ha elmész otthonról

 
A szeparációs szorongás gyakori viselkedési probléma a kutyáknál. Ha nem bíznak a gazdijukban, nem tudják, hogy hazajön-e vagy sem. Viszont ha a Te kedvenced 100%-ig megbízik benned, akkor nem egy népünnepély egyedül hagyni a lakásban amíg dolgozol.
 
 

  • Visszaigazolást és útmutatást kér tőled

 
Amikor a kutyusoddal kint sétáltok, akkor ha megfigyeled, időközönként megáll, s megnézi, hogy hol vagy, illetve meggyőződik arról, hogy amit épp csinál, az helyes-e.
 
Mindig kér egyfajta visszaigazolást, hogy: Lehet? Nem lehet? Most ezt akkor csinálhatom? Ha összeengeded a helyi kutyákkal a kutyafuttatóban, két harc között is időnként lecsekkol, hogy hol vagy, mit csinálsz, hiszen Te vagy a vonatkoztatási pontja. Benned bízik meg, hiszen Veled még  kint is biztonságban lehet.
 
Egy kutya bizalma hihetetlen érzés, viszont nem szabad természetesnek venni, hiszen ezt ki kell érdemelni. Ez egyben nagy felelősség is, mert akkor is Téged fog keresni, amikor szomorú vagy levert, s Te leszel az első, akivel játszani akar, amikor boldog. Viszont ha megvan a kutyus bizalma benned, akkor az azt jelenti, hogy jelesre vizsgáztál kutyanevelésből.