A border collie ízig-vérig juhászkutya

border collie

A border collie igényes, intelligens, s ennek megfelelően energikus, feladatra, hivatásra váró, vágyó kutyafajta. Az ereiben csörgedező juhászvér a személyiségét is pont ugyanannyira formálja, mint a megjelenését. Egykor egyetlen cél hajtotta: a nyáj egyben tartása. Nem mindennapi értelmének hála pillanatok alatt átlátta a juhok viselkedését, mozgását, így számos egyedet képes volt könnyedén, zökkenőktől mentesen terelgetni. Ugyan roppantul önálló, a probléma megoldó készsége pedig kimagasló, ettől függetlenül a juhásszal (a gazdájával) együttműködő, és engedelmes. De csak megfelelő kezekben!

A border collie hozzáértést és irányítást igényel

Tudásán túl érzékenysége is fontos személyiségjegye. Mindenáron meg akar felelni a gazdájának, s ezért aztán akár végkimerülésig hajlandó dolgozni. A kontroll az esetében ténylegesen határszabást jelent, mert amúgy a maximalizmus és a túlbuzgóság kifogyhatatlan “üzemanyagaiként” szolgálnak.

A fizikai és szellemi elfoglaltság kettősének biztosítása a fajta életében kulcsfontosságú. Ám az aktivitáson kívül a pihenésnek is szabad teret-helyet kell biztosítani, s ez bizony a gazdi feladata. Mert a border collie nem az a kutyafajta, aki önként csak úgy heverészget, vagy lazít. Konkrétan meg kell tanítani arra, hogy mikor és mennyire eresztheti ki a gőzt. Vagyis jó, ha a temperamentuma, kitartása olykor túl sok is lehet, így a gazdi határozottsága, tapasztaltsága nélkülözhetetlen a nevelésben és kézben tartásban.

 

Hogy milyen egy neveletlen, túlbuzgó és le nem vezetett energiáktól feszülő collie? Mivel számára a juhászösztön olyasvalami, ami nem kikerülhető, ami van, és “lekötésre” vár, így ha ez az igénye nem kerül kielégítésre, akkor megpróbálja önmaga megoldani a szorult helyzetet. Ekkor fordulhat elő, hogy tárgyak, emberek, autók védelmét jelöli ki saját feladatának, ami nem egyszer végzetes következményeket vonhat magával. Nem egy collie úgy őrült meg, hogy a labdáját óvta mindenáron, s végül már a gazdi jelenléte sem volt képes feloldani ezt a görcsös ragaszkodást.

Szóval ez a kutyafajta elbűvölő megjelenése ellenére nem kezdő kutyásoknak való. Egyszerűen azért, mert a korai szocializáció és a következetes nevelés létfontosságú. Utóbbi út pedig kizárólag tapasztalatok útján járható végig. Mindehhez társul az ideális fizikai és mentális terhelés borítékolása. Intelligenciájának hála nagyjából azonnal felfedezi a nevelésben megmutatkozó hiányosságokat, s nyomban kihasználja azokat. Bár falkavezér típus,  de hűsége, tudás és tanulás iránti vágya a gazdi malmára hajtja a vizet.

Nyilván a hibázás a legtapasztaltabb gazdik életében sem ritka, tehát a hangsúly a javításon meg persze ideálisan az elkerülésen van.

Érdemes megfigyelni, hogy hogyan változik a border collie kutya tekintete, amikor munkához lát. Eredendően nyíltság, figyelem és hűség sugárzik a szemeiből. De abban a pillanatban, hogy bekapcsol a “munka üzemmód” az ábrázata gyökeresen átalakul. Merevség, szigorúság jelennek meg a tekintélyt parancsoló vonásaiban. Ez, az amúgy a másodperc törtrésze alatt végbemenő átalakulás mindent elmond a fajtáról. A juhászvérnek hála jellemző rá a lapuló testtartás. Ebben a pozícióban a földhöz simul, farkát hasa alá húzza, fejét leszegi. Számára ez a tökéletes koncentráció és odafigyelés kifejeződése.

Izmos, atletikus, arányos testalkatáról ordít, hogy mozgásra, mozgatásra teremtetett. Akár hosszútáv futásra is, terelőkutyákhoz méltóan. Ruganyos mozdulataiban dinamizmus, energia, gyorsaság, kitartás elegyednek. Igazi kis “besurranó”, hiszen futás közben alig emeli el a mancsait a talajtól, így hangtalanul és villámsebesen halad.

A border collie megjelenése nem egységes?

A standard szerint két különböző változata elismert. A középhosszú és a nem teljesen rövid bunda egyaránt elfogadottak. A középhosszú fajta sörénnyel, nadrággal és zászlóval büszkélkedik. Mindkét típusnál erőteljes, vaskos fedő- és aljszőrzetről beszélhetünk, ami persze nem meglepő. A juhász ősöknek óriási szükségük volt az időjárási viszontagságokkal szembeni védelemre. A leggyakoribb színvariáció kétségtelenül a fekete-fehér, de vörös, lila, kék vagy barna árnyalat is megmutatkozhat.

Az Anglia és Skócia határáról származó fajtát hűségéért, odaadásáért, megbízhatóságáért szerették és tenyésztették a farmerek. Az a vidék nem a kedvességéről volt híres. Zord hideg, vad terep jellemezte a területeket, ahol a terelő munka szívósságot igényelt.

A tenyésztők mindig is juhászkutyaként gondoltak rá, s az engedelmességre, munkabírásra, kitartásra helyezték a hangsúlyt. Csak az utóbbi években kezdtek el mind többen családi ebként számba, számításba venni. Ugyan egyre többen törekednek arra, hogy a nyugodtságot állítsák a tenyésztés célkeresztjébe, de az évezredek óta erősített tulajdonságok csak úgy nem írhatóak felül. Különösen azért, mert azon egyedekből, akiknek alap személyiségjegye lenne a juhterelés, szellemileg sérült kutyák “születhetnek”. Mert annyira a vérükben van, ami egyszerűen károsodás nélkül nem bírálható felül.

Akkor kinek is való a border collie?

Vadakat terelő juhásznak például tökéletes társ. A viccet félretéve az esetében kulcsfontosságú, hogy az ösztöneit a gazdi tisztelje, és amennyiben lehetséges szabad teret adjon neki. Ez, nyilvánvalóan a mai világban nem garantálható annyira könnyedén és egyszerűen. Az órákon át tartó séták, túrák vagy éppen biciklis kimozdulások pont ugyanannyira nem elegendőek a fajta esetében, mint az agility vagy más kutyás sportok. Ennél sokkalta többre van szüksége ahhoz, hogy a munkakedve ne gátló, akadályozó, hanem támogató tulajdonságává váljon.

Ha a border collie szellemileg nem kapja meg azt a feladatmennyiséget, ami kellő mértékben leköti, és elgondolkodtatja, akkor komoly problémákat generáló pótcselekvések tűnhetnek fel az életében. Nem ritka példa a gyerekek, kiszemelt tárgyak terelgetése, vagy, az amúgy a fajta egyéniségével teljesen ellentmondó agresszivitás megjelenése.

A nem mindennapi ösztön, azonban jótékony mederbe terelhető és tartható, de ehhez határozottan sok időre, foglalkozásra, szeretetre és biztonságot adó közegre van szükség. Ha az alábbi feltételek adottak, akkor a border collie kiegyensúlyozott, hűséges, engedelmes családi kutyává nemesülhet.

A szellemi érzékenységet ellensúlyozza a testi ellenállóság

Míg a pszichés gondok nem ismeretlenek a fajta életében, addig az általános, fizikai egészsége jónak tekinthető. Igaz az örökletes, genetikai betegségek sora az esetükben is hosszúra nyúlik, de robusztusságuk a betegségekkel szembeni védelem egyik garantálója.

Míg a foglalkoztatására érdemes sok időt szentelni, addig a bundájának gondozása nem túlságosan időigényes. Persze jó ötlet hozzászoktatni a kutyust az ápolási rendhez. Hiszen a hosszú szőr, ahhoz, hogy megőrizze szépségét, csillogását és simaságát folyamatos átfésülést igényel. Mindez a középhosszú fajtánál még hangsúlyosabb.

A szemek, fogak, fülek alapos és rendszeres vizsgálata elengedhetetlen. A tisztításuk is olykor-olykor esedékessé válhat.

Az etetésnél a magas fehérje részarányra ildomos odafigyelni, de kortól és fizikai terheltségtől függően az egyes makroanyagok összetétele változhat. A kis energiabomba szereti a hasát, és tud is enni, már ami a mennyiségeket illeti.

A border collie energiái teremtésre és pusztításra egyaránt alkalmasak

Mint minden energia, így a collie elhivatottsága egyaránt építhet és rombolhat. Attól függ milyen az irányultsága. Ez nem az a fajta, aki egy kiadós futás vagy tekerés után elfekszik és nyugodtan elpihen. Számára a munka, a csinálás, a tett az élet. És ha a gazdi nem biztosítja ennek a feltételeit, akkor ő megoldja magának az elfoglaltságot. Ezt, azonban nem érdemes sem kivárni, sem kipróbálni, mert ahogy már fentebb is említettük végzetes következményekkel járhat.

A border collie mindig új kihívásokra vágyik, és folyamatosan a munkán jár az esze, ami mint már írtuk nem csekély mértékű. Érzékenysége, hűsége, óriási szíve alkalmassá teszi családi kutyának, de csak akkor, ha az ösztönei szabadon szárnyalhatnak.