A háziegér akár tudatosan is választható háziállatnak!

háziegér

Mi az első reakciód, ha egeret látsz? Sikítozás, menekülés, elborzadás vagy valami nagyon más? Ha előbbi ösztönös megnyilvánulások győznek, akkor az egér nem az az élőlény, akit érdemes örökös vendégként meghívnod az életedbe. Viszont ha aranyosnak tartod a bajszos jószágot, és szívesen látnád, na nem a kamrádban persze, hanem a terráriumában, akkor könnyedén a cselekvés útjára léphetsz.

Tom és Jerry után szabadon!

A helyzet az, hogy sokan az egérre úgy tekintenek, mint egy unalmas élőlényre, aki legfeljebb akkor válthat szerepkört, ha a mesében egy megtermett macska hajszolja. De ez csak egy félresikerült elgondolás, ami a valóság morzsáját is nélkülözi. Elég csak megnézni egy csapat egeret, mondjuk szórakozás, játék közben. Hát a jelenség egy kicsit sem mondható unalmasnak vagy szokványosnak. A hancúrozó, nagyon is lelkes háziállatok ugyanis nem mindennapi murira képesek egymással. Élvezik a társaságot és persze a teret, amit kaphatnak.

A helyzet az, hogy engedelmesség terén jól állnak a cincogik. Hamar ráéreznek arra, hogy tulajdonképpen mit is akarsz tőlük, és idomulnak a terveidhez. Gyorsan megtanulják azt, amit leckeként kimérsz rájuk, és ha úgy érzed még a tenyeredből is szívesen falatoznak. Mondjuk utóbbi mutatvány kizárólag akkor működik, ha már kölyök korukban megtapasztalták és elsajátították ezt az étkezési formát.

 

A tartásuk pofonegyszerű, a szó nem pejoratív értelmében kifejezetten igénytelen állatok. Nem támasztanak túl sok előírást sem a fészkükkel, sem a gazdájukkal szemben. Szeretik a társaságot ez tény, nem magányos farkasok, akarjuk írni egerek. Ami, azonban az esetükben mindenképpen hátrányos, hogy viszonylag rövid ideig élnek. Átlagban másfél, két év az, ami jó szívvel mondható, és ígérhető. Kivételek igaz időről-időre feltűnnek a színen, de a három év, mint plafonadat így sem túlságosan combos.

Milyen is az egeres élet?

Az egerek éjszakai állatok. Ezt sokan döbbenten akkor tapasztalják legelőször, amikor nagy boldogan hazaviszik első cincogijukat. Aki aztán az est beköszöntével rákapcsol és meg sem áll. Na igen. Jó, ha ezt a tényt még ideje korán letisztázod, mert jó ötlet úgy kialakítani az életterét, hogy téged ne zavarjon az ügyködésével. Mert az biztos, hogy tőle mindenkor aktív éjszakákra számíthatsz. Azon túl, hogy a sötét leplét magára öltve teljesedik ki igazán, abszolút társas lény. A csoportos móka az esetükben az, ami boldogságot jelent.

Két nőstényt tartani a legegyszerűbb, igaziból konfliktus kis élet alakítható ki a duó segítségével. A két hím már rázósabb párosítás, nem feltétlenül érdemes kísérletezni, bár ha egy alomból származnak és soha nem éltek egymástól külön, akkor kellő nagyságú élőhellyel a háttérben jól kijöhetnek egymással. Több egérkét is befogadhatsz természetesen, de ekkor pláne kulcsfontosságú a megfelelő nagyságú élettér biztosítása. Szűkös helyen nem érzik jól magukat, ráadásul az összezörrenések is kikerülhetetlenné válnak, éppen azért, mert a személyes terük túlságosan csekély.

És hogy a nőstény-hím kombinációt miért nem említettük? Azért, mert ez a felállás kizárólag egyetlen esetben kifizetődő választás. Ha egérfarm tulajdonosi címre törsz. Ugyanis az egerek nem lopják a napot és kihasználnak minden lehetőséget arra, hogy az egyedáramlást biztosítsák. Magyarul nagyon szapora állatok. Így aztán ha egy páros alkotja az egércsaládot, akkor a kibővülés sokszorosan várható, mégpedig gyakori ismétléssel.

Miről ismerheted fel a legegészségesebb egyedet?

Az egérválasztás nem minden esetben egyszerű feladat. Különösen akkor nehézkes, ha egymás hegyén hátán rohangálnak a jelentkezők és nagyjából időd se nagyon akad jobban szemügyre venni őket. A bársonyos és tiszta bunda alap, ahogy a sebmentes szemek, rózsaszín fülek és farkinca. Ezek azok a jellemzők a fizikummal összefüggésben, amik tökéletes egészségről árulkodnak. Ami a viselkedést illeti, minél aktívabb, élénkebb és virgoncabb a kiszemelt, annál jobb. A sarokban megbújó, gyanúsan passzív egerek nincsenek jó passzban, s ez akár súlyos egészségügyi problémákat is jelezhet.

A kereskedőről, tenyésztőről rengeteget elárulnak a tartási körülmények. Ha a ketrec rendezett és tiszta az bizony egy nagyon nagy jó pont. Aztán ha a hímek és a nőstények egymástól elkülönítve élik izgága életüket az szintén olyan pozitívum, ami sokat nyom a latba, és ami kétségtelenül szakértelemről tanúskodik.

Ezen a ponton felmerülhet benned a jogos kérdés kezdő egeresként, hogy honnan tudhatod melyik egyed hím és melyik nőstény? Nos a végbél nyílás és a nemzőnyílás közötti távolság az, ami árulkodó. Nőstények esetén ez rövidebb, mint hímeknél. A gond ott kezdődik, hogy ez egy olyan viszonyítási alap, ami tapasztaltság hiányában megfoghatatlan és képtelenség rá támaszkodni. Szóval érdemes szakértő segítségét kérni a megkülönböztetésben. És ha már ilyen közelről szemléled jövendőbeli egeredet, akkor a légzését is megfigyelheted. Az egészséges, kiegyensúlyozott cincogik gyorsan veszik a levegőt, nem darabosan vagy furcsán kapkodón.

Hogy nézzen ki az egérlak?

Egy 60x30x35 cm-es terrárium akár három egérkének is kényelmes otthonául szolgálhat. A napos helyeket érdemes elkerülni, a legjobb, ha csak reggel éri némi napfény, így a túlzott felmelegedés és páraképződés elkerülhető.

Heti egyszer kikerülhetetlen a takarítás, így könnyedén megőrizhetőek azok a higiéniás körülmények, amik mind az egerek, mind számodra megfelelőek. A terrárium aljában a forgács, a madárhomok vagy a szalma egyformán ideális alapként szolgálhatnak. A házikó, azaz egy kis búvóhely elengedhetetlen része a kényelmes egérlaknak. De a mókuskereket sem éri meg kifelejteni a lakberendezési akcióból. Hiszen az egerek mozgásigénye kifejezetten nagy, ilyen módon pedig hatékonyan levezethetik a bennük felgyülemlett energiákat. A különböző egérjátékok is nagyszerű mókázási alapot biztosíthatnak a huncut cincogiknak.

Mi kerüljön a tálba?

Túl a sajt legendáján az egerek nagyon szeretik a gyümölcsöket és a zöldségeket. Természetesen alaposan megmosva és meghámozva, felkockázva. Szigorú kivételt képeznek az erős paprika és a hüvelyesek. Ezen kívül a rágcsáló eleségek közül is nyugodtan szemezgethetnek, értékelni fogják a sokoldalú gondoskodást.

Az egerek nagyon szeretik a friss vizet, viszont kifizetődő taktika önitatót bevetni, mert amúgy hajlamosak teleszórni mindenfélével a vizüket.

Mennyibe kerül az egeres élet?

Bátran kijelenthető, hogy nem kíván tőled sokat sem anyagi, sem egyéb szinten az egértartás. Szóval ha úgy érzed, hogy neked az egerek igazán imponálnak és örömmel ismernéd meg őket közelebbről, akkor nincs más hátra, mint előre. A házi fehér egér beszerzése könnyen és gyorsan megoldható, miközben az élettér kialakítása, a fentiek fényében jól látható, semmiféle problémát nem okozhat.

Pillanatok alatt egérbiztossá varázsolhatod a környezetet. Aztán ha megérkeznek az új lakók, akkor kezdődhet a móka. Ha kellő türelemmel vagy megáldva, akkor akár trükköket is taníthatsz kedvenceidnek, mivel kifejezetten fogékonyak, egyúttal engedelmesek.