Az angol pointer tudja, hogy mit akar!

angol pointer

“Vadat, halat, s mi jó falat” – az angol pointer egyik jelmondata is lehetne ez a pár szó. Az energikus, kifejezetten élénk fajta konkrét véleménnyel rendelkezik a világról, önmagáról és tulajdonképpen mindenről. Vélekedéseit pedig nem kívánja egyetlen másodpercig sem véka alá rejteni, így aztán a közlései határozottak. Fáradhatatlansága megmutatkozik a mozgásban, és a ragaszkodásban egyaránt. Nagyjából nincs az a táv, amit ne rohanna le örömmel, ugyanakkor a gazdájához fűződő szeretete meghatóan erős és elszakíthatatlan. Szóval amellett, hogy vadász énjét le sem tagadhatná, kétségtelenül családi kutyaként is helytállhat, amennyiben a gazdija kellően tapasztalt és aktív.

Mit jelent a vadászat pointer módra?

A legtöbbször nyulak és szárnyasok jelzésére és felriasztására használják. A gyorsasága már csak atletikus felépítése miatt sem kérdéses. Kifinomult szaglászását jól kiegészíti a türelme és persze rejtőzködő énje. Amennyiben a jelzés a feladata, elengedhetetlen a csendes célba érés. Azaz azon túl, hogy képes teljesíteni a kötelességét, az ösztöneit is kordában tudja tartani, ha akarja.

Ez a mindennapi élet színterein is igaz, abban az esetben, ha a hétköznapjaiból nem hiányzik a mozgás. A sok mozgás. A nagyon sok mozgás. Ha ez nincs meg, illetve a mentális lefárasztás is hiányzik a képből, akkor bizony a pointer könnyen kezelhetetlenné válhat.

 

A fajta elnevezésének eredete nagyon érdekes egyébként. A to point angol kifejezés mutatni-t jelent, azaz a megnevezés nem egy konkrét fajtára utalt, hanem összesítően azokra a kutyákra, akik jelzőkutyaként szolgálatot teljesítettek.

A jelzést kívülről figyelni nagyon érdekes és izgalmas, főleg hogy egy tipikus, ezer közül is felismerhető póz társul hozzá. A kutya az orrával, szemeivel, azaz az egész fejével a vad irányába fordul. Az egyik mellső lábát a levegőben tartja, mintha épp mozdulat közben merevedett volna le. És figyel. Némán, megingathatatlanul. Nem véletlenül hívják a pointert a vadálló fajták koronázatlan királyának.

Kitartása, gyorsasága, bátorsága nem kérdéses.

Hogyan nyilvánul meg a jelleme a mindennapokban?

Eszes, jellemes, kötelességtudó. Ennyiből is kiderül, hogy számára pusztán a fizikai lefárasztás nem elég. Eredeti foglalkozására ma már kevéssé mutatkozik igény, ezért aztán nem csoda, hogy kezd családi kutyaként beilleszkedni a társadalomba. Mondjuk elég ránézni, kedvessége és ragyogó tekintete sok jót ígér. Ha és amennyiben, – következik a lényeg -, minden gondoskodást megkap. Azaz a fizikai és a mentális kihívások csőstül érkezhetnek.

Engedelmes és roppantul gyors észjárású, tehát a tanulás nagyon is az ínyére való. Viszont nem a könnyen hajlítható fajták közé tartozik, magyarul az esetében a következetes nevelés elengedhetetlen. Igaz hozzátartozik az igazsághoz, hogy a kellően eszes ebek mindegyikére ráhúzható ez az univerzális jótanács. Hiszen az okosság teret-helyet nyit a korlátok, határok tágításának.

A kutyás sportok nagyon is fekszenek a pointernek. Imád futni, rohanni, szaladni, szóval ha gazdája felhúzza a nyúlcipőt örömmel követi. Az agility, az engedelmesség vagy a frizbi is jó programoknak bizonyulnak az esetében. A lényeg a mozgás szeretetének maximális kiélése és persze az agyi kapacitás igénybevétele.

Ragaszkodik a szeretteihez, lojális hozzájuk és végtelenül kedves. De az idegenekkel szemben távolságtartó. Hűsége megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor önállósága sem vonható kétségbe. Azon kívül, hogy mindig mindenről megvan a maga véleménye a területét is figyeli. Jelzőkutya lévén azonnal jelzi, hogyha betolakodó keveredik a területére.

A lakás nem az ő környezete. Kivéve, ha extra sok és tartalmas kimozdulás tarkítja a benti létet. De amúgy családi házban alapjáraton fényévekkel szabadabban érzi magát. Igaz önmagában a kert még semmit sem jelent, már ami a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgást illeti. Mert nemcsak a fizikuma igényli a kimozgatást, hanem ahogy arra már utaltunk, a szelleme is feladatokra vár.

Ha az energiái felgyülemlenek, ha sem fizikailag, sem mentálisan nem vezetheti le extra erejét, akkor a viselkedése hamar destruktív elemekkel gazdagodhat, ami nem jó hír sem a kutya, sem a gazdi számára. Mivel engedelmes és tanulékony így aztán a trükkök, fogások, játékok elsajátítása gyerekjáték. De az is szuper program, ha elkísérheti a gazdáját mindenhova.

A gyermekekkel jól kijön, és még a mókába is hajlandó beszállni anélkül, hogy kockáztatná a lurkók épségét. Úgyhogy akár családosoknak is tökéletes választás, már amennyiben a rendszeres, aktív mozgás sem a kicsiknek, sem a nagyoknak nem jelent kihívást.

A szépségápolás pointer tálalásban pofonegyszerű

A fajta szőrzete nem igényel semmiféle extra törődést. Heti egyszeri fésülés bőven elegendő, ennél nincsen többre szükség az ápoltság fenntartásához. A füleket és szemeket mindenképpen érdemes újra és újra átvizsgálni, megtisztítani, hiszen könnyedén megtapadhatnak a szennyeződések. A körmök ellenőrzése is jó ötlet, ám megfelelő mennyiségű séta mellett a koptatás nem okozhat nehézséget.

És tulajdonképpen ennyi. Ennél több nem kell a tökéletes végeredményhez, s ez kifejezetten jó hír mind a két fél számára.

A fajta amúgy nem tekinthető betegesnek, de ettől még az orvosi vizsgálatok legalább évente nem maradhatnak el, ahogy a kötelező oltások sem. Probléma esetén pedig várakozás és hezitálás helyett célszerű szakember segítségét kérni, megelőzendő a még nagyobb gondok felbukkanását.

Kinek jó választás?

Mindazoknak hűséges társ a pointer, akik értékelik önállóságát, és engedik is kiteljesíteni sajátos elképzeléseit, ugyanakkor kellő határozottsággal tudnak nemet mondani, határt szabni. A pointer nem az a fajta, aki elviseli a parancsolgatást, a durvaságot, az agressziót. Ezek nem a következetes nevelés elemei, hanem a rosszul értelmezett idomítás félresikerült pillérei. Szóval aki kellően tapasztalt a témában, nem most kezdi a kutyázást és az életmódja is aktív, energikus annak kétségtelenül nem félrenyúlás a fajtára szavazni.

Viszont, aki csak a szépsége vagy eszessége miatt voksolna a pointerre, érdemes újra átgondolnia az egészet. Mert a fajta iránt érzett elfogultság szép és dicséretes dolog, de nem képezheti stabil alapját a közös, boldog életnek. Attól ugyanis, ha a körülmények nem megfelelőek nem kizárólag a kutya szenved. A gazdi is hamar érezheti, hogy nem jól döntött. De ezen a ponton már nehezen fordítható vissza mindaz, ami történt. Úgyhogy kapkodás helyett ildomos alaposan átgondolni és végigzongorázni a részleteket.

Ha az aktivitás nem kérdéses, és minden egyéb feltétel is adott a kutyajó folytatáshoz, akkor kezdődhet a móka pointer módra! A fajta várható élettartama 12-15 év, így aztán közös élményekből minden remény szerint bőven adódhat elegendő. A kötelék, amennyiben a szeretettel teli légkör adott pillanatok alatt létrejöhet. S ez az az érzelmi zsinór, ami, ha az egymás iránt érzett tisztelet adott, soha nem szakadhat el.

Egy pointerrel az élet izgalmas, érdekes, energikus, aktív, élénk, és meghitt.