A kanárik énekhangjukkal, megjelenésükkel, szóval puszta létükkel milliókat varázsolnak el

kanári

A kanárik a hullámos papagájok méltó versenytársai – legalábbis, ami a kedveltségüket illeti. Vásárlás előtt az aranyos madárkák viselkedését és igényeit érdemes ki és megismerni, így ugyanis nem érhetnek negatív meglepetések, ha te is a sárga tollcsomók valamelyikére szavaznál!

A kanárik társas lények

Természetes élőhelyükön rajokban élnek. Ennek megfelelően minimum párosával ildomos őket tartani, de a legjobb egy egész csipet-csapat beköltöztetése. Így, a boldog madárlét következtében a harmonikus társas viszonyulás és az összetett kommunikációs eszközök széles palettáját vonultathatják fel. A kanárik nem csupán a hangokban, hangszínekben adják át az érzéseiket, hanem konkrétan testbeszédet is alkalmaznak. Az egyik legkedvesebb példája ennek az udvarlás. A hím madarak szívük választottját úgy igyekeznek meggyőzni önnön nagyszerűségükről, hogy táncot lejtenek. Mégpedig nem is akármilyet. Nincs az a kanári-szív, ami ilyen lelkesen heves szerelmi vallomás után ne olvadna meg…

A kanárik békés, nyugodt, alkalmazkodó természetűek, szóval akár más madárfajokkal is egy kalitkába költöztethetőek. De azért ez a nem mindennapi házasítási kísérlet a legjobb, ha a szakértők szakállát húzza. Mert bőven akadhatnak váratlan akadályok.

Milyen a szárnyakat adó kanári-lak?

 

Az ideális kalitka egy pár esetében 150 cm hosszú, 60 cm mély és 100 cm magas. Ez a minimum. Vagy inkább úgy fogalmazunk, hogy a minimum leges legalsó határa. Érdemes azért ennél nagyobb élettérrel számolni, a boldog madárlét megalapozásának érdekében. A kalitkán belüli mindennapok nem elégítik ki a kanárik igényeit, úgyhogy naponta nagyjából egy órányi szabad reptetés javasolható a lakásban.

A berendezési tárgyak közül az ülőrúd, az etető és vízadagolós itatótál, a madárház és a hinta elmaradhatatlanok. Viszont, amiről sokan hajlamosak elsőre megfeledkezni az a fürdőterület biztosítása. Pedig ezek a különleges énekesmadarak szép trillázásaikon kívül tisztaságukról híresek. Amit – logikusan – fürdéssel érnek el. Mégpedig rendszeresen. Ez, a higiéniával összefüggő szükségletük egyébként a boldogságukhoz is nagymértékben hozzájárul, mert önmagában a pancsolás élményét is nagyon szeretik. Elegendő csak rájuk nézni akkor, amikor belevetik magukat, ha nem is a habokba, de a fürdetővízbe mindenképpen.

Amit még Csőrike is szívesen csőrébe venne…

Milyen érdekes, hogy a sárga színű apróságok a mesealkotók fantáziáját is meghatották. Csőrike és Szilveszter történetei bejárták a világot, és az agyafúrt macskával szemben mindig rafináltan helytálló madárka tovább emelte a faj, amúgy sem csekély nívóját.

Na, de ha már az életkörülmények adottak, akkor mi a helyzet az etetéssel? Avagy milyen típusú eleségek az igazán csőrre szabottak az esetükben?

Manapság nem jelenthet fejfájást az ideális takarmány összeállítása, beszerzése, hiszen komplett, komplex kanárieleségek kaphatóak. Ezek a magkeverékek pontosan olyan arányban tartalmazzák az egyes alkotóelemeket, ami a szárnyasok egészségét maximálisan támogatja. Ugyan bepróbálkozhatsz azzal, hogy önállóan állítod össze a tálba szánt elemózsiát, ám ez nem kevés időt, energiát emészthet fel, s a sikerben sem lehetsz maradéktalanul biztos.

A zsenge füvet, a friss hajtásokat, vagy éppen a tyúkhúr, a pitypang leveleit érdemes begyűjtened, olyan helyről, ahol a levegő nincs kitéve extra szennyezésnek. Ezeket a zöldeket ugyanis örömmel elcsipegetik a sárga tollcsomók. A gyümölcsök között is találnak fogukra, akarjuk mondani csőrükre valót. Az alma, a mandarin vagy éppen a banán olyan exkluzív csemegének számítanak, amikért konkrétan oda meg vissza repülhetnek kedvenceid örömükben. A zöldségek nagy részét is biztonsággal csipegethetik.

Kivételt képez a szilva, az avokádó vagy éppen a grapefruit, mert fogyasztásuk súlyos emésztési zavarokat generálhatnak.

A kanárik gondoskodnak a jó hangulatról

Mivel az alaptermészetük eleve vidám, jókedvű, így nem meglepő módon a viselkedésükkel is ezeket az érzéseket váltják ki a környezetükből. Szeretik a változatosságot, már ami a környezetük berendezését illeti. Kíváncsiságuk határtalan, szóval egy-egy újdonsült tárggyal sokat dobhatunk a napjukon. A madárlétrák, kötelek, vagy kalitkák nagyszerű játékszerek, amiket akár a kalitkán kívül is elhelyezhetsz. Ez azért előnyös taktika, mert így a madárkák még aktívabb mozgásra biztathatóak, s mivel bőven rendelkezésükre áll szabad tér, ezért nem is restek a fel-alá szárnyalásra.

Naponta egy óra szabad reptetés az ajánlott az esetükben, de ez a szám nagyjából úgy értendő, mint a minimum kalitkaméret adatai. Csak felfelé érdemes kerekíteni. Minél tovább röpdöshetnek kint a rácsok zavaró jelenléte nélkül, annál boldogabbak!

Nekünk egy aprócska lépés, számukra maga az élet

A kanárik azon túl, hogy kíváncsiak, érdeklődőek és színes énekhanggal rendelkeznek,  viszonylag tartózkodóak is egyben. Na nem a fajtársaikkal, hanem az emberekkel. Félénkek, ijedősek, így aztán a bizalom kiépítése nem megy egyik percről a másikra. Persze egyáltalán nem lehetetlen a kötelék kialakítása, viszont időt, energiát és türelmet, mégpedig rengeteg türelmet igényel.

A kanárik nem szeretik a zajongást, a hirtelen mozdulatokat, mert ezektől megrémülnek. Úgyhogy a legtöbbre azzal mehetsz, ha halkan beszélgetsz kedvenceddel. Ekkor még a nyúlkálás szigorúan tilos. Ahogy madárkád megszokja a hangodat úgy léphetsz tovább a bizalom kiépüléséhez vezető ösvényen.

A következő lépésben érdemes a markodba zárni kanárid mindenkori befutó csemegéjét. Ha még nem igazán tudod, mi az, amire hegyezi a csőrét, akkor mondjuk a banánnal szinte biztos, hogy nem nyúlhatsz mellé. Szóval a trükk a kínálás mikéntjében rejlik, mert a cél az, hogy a madarad a kezedre álljon. Ez nem kivitelezhetetlen vagy elérhetetlen cél, de ahogy említettük nem is megy egyik pillanatról a másikra.

Ha a csemegét úgy tartod, hogy azt csak akkor veheti el tőled szárnyasod, ha átlép a kezedre, akkor idővel rá fogja magát szánni erre a szó szerinti lépésre. Egyetlen, aprócska mozdulatról beszélünk látszólag, legalábbis emberi szemmel annak tűnhet mindez. Ám a kanárik életében ez vízválasztó momentum, mert bátorságot merítenek és végül bizalmat szavaznak valakinek, aki a legkevésbé sem hasonlít a többi fajtársukra.

Ez a folyamat példányonként eltérő hosszúságú lehet, de ne add fel, ha sem elsőre, sem ötödjére nem sikerül. Megéri kitartani és hinni abban, hogy kedvenced átlépi majd azt a bizonyos korlátot, határt, amit a félelmei alkotnak. Hiszen ezek után már könnyebben, sőt mindig egyre könnyedebben fog a kezedre lépni, később pedig szállni.

Utóbbi mozzanat azért is annyira lényeges, mert így tudod a reptetés órái után visszaterelni szárnyas háziállatodat a kalitkájába. Azért azon ne lepődj meg, ha eleinte nem fog rajongani az újbóli bezártság ötletéért, természetes, hogy a szabadság a legvonzóbb forgatókönyv a számára. De idővel rá fog döbbenni arra, hogy egyik nap követi a másikat és minden alkalom új alkalom a szárnyalásra. Úgyhogy bár vissza kell térnie a kalitkájába időről-időre, ám újra és újra kitárulhat az a bizonyos ajtó, feltárva, ha nem is a kék égbolt kínálta végtelen szabadságot, de a lakás nyújtotta, repülésre méltó “légteret”.

Ha megtört a jég és a bizalom köteléke szorosra fűződött közöttetek, akkor egy életre szóló barátság veheti kezdetét, ahol felesleges csipkelődésektől bizonyosan nem kell tartanod. Na többek között ezért is érdemes kanárit tartanod!