A lovastorna oktatás közben nyeregben érezheted magad!

A lovastorna oktatás nem mindennapi “fejtágító”, különösen azért, mert elsősorban nem a fejben kell rendet teremteni hozzá. A harmónia a kulcs az eredményes együttműködéshez.

Ez az, ami csak úgy nem teremthető meg, ez az amiért dolgozni kell, s az esetek nagy százalékában elsősorban nem fizikailag, hanem lelkileg. A bizalom kiépítésén alapul minden. Ha ez adott, ha a bizalmi kötelék eltéphetetlenül szoros, akkor a ló és lovasa gyakorlatilag bármire képesek, együtt.


Maga a lovastorna kifejezés akár kétértelmű is lehet. Egyrészt ott van a hagyományos értelmezés, vagyis a lovas sportok egyik szakága, ahol a lovastornász hátasa segítségével mutat be nyaktörő gyakorlatokat. Egyéni, páros és csapatverseny is létezik ezen a területen.

 

Másrészt nem mehetünk el szó nélkül a gyógypedagógiai értelemben vett lovastorna mellett, ami pszichés, lelki betegségekkel, sőt fizikai nehézségekkel küzdők számára sorsfordító megoldást jelenthet.


Viszont függetlenül attól, hogy melyik értelmezést vesszük górcső alá a tény, tény marad: minden gyümölcsöző együttműködésnek a bizalmi kötelék az alapja. Nincs más, ami kialakíthatná azt a kapcsot, ami összetartja a lovat és a lovasát.


A bizalom nemcsak emberi oldalról elengedhetetlen talizmán. A lónak is tudnia, éreznie kell, hogy jó kezekben van, hogy figyelnek rá, gondoskodnak róla. Nem meglepő tehát, hogy a különböző terápiák mindig az ismerkedéssel kezdődnek. Csak úgy egyetlen ló nyergébe sem érdemes belepattanni. Egy almával a kézben már sokkal jobbak lehetnek az esélyeink. De természetesen nem az etetés az, ami elősegítheti a bizalmi légkör megteremtését, igaz ez sem elvetendő ötlet.


A hobbiból, illetve elhivatottságból lovaglók számára nem kérdés, hogy a csutakolás, az etetés a lovas feladata. Ez nemcsak felelősségvállalásra nevel, hanem teret és helyet biztosít a szeretetteljes légkör megteremtéséhez. Ha a ló azt érzi, hogy a lovasa gondoskodik róla, hogy szereti, simogatást, és ételt várhat tőle, akkor szépen, apránként stabil kötődés jöhet létre, amire aztán a jövőben építkezni lehet.

A lovastorna oktatás testi-lelki kihívás!

Az egység érzéséhez nemcsak fizikailag kell felkészülni, hanem lelkileg is. Azon túl, hogy a létrejött szeretet kötelék örömmel tölti el lovat és lovasát, a további együttműködés is ilyen, szívben megérlelődő gyümölcsöket hozhat magával.


Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!