Miről ismerhető fel a kutya tenyésztő?

A kutya tenyésztő és szaporító között ég és föld a különbség. És ez az a differencia, amit fontos látnod, felismerned. Égető problémakör ez napjainkban, amiről nem lehet eleget beszélni. Hogy mi is a fő gond az értelmezésben és annak gyakorlati megjelenésében?


Az, hogy míg a tenyésztő felelős kutyatartó, aki tudatosan felügyeli, irányítja és befolyásolja az apróságok megszületését, és gazdikeresését, addig a szaporítónak csak a “mennyiség” a lényeg, vagyis a kölykök létszáma a fontos, akikért aztán busás pénzösszegeket lehet kicsikarni a kutyára vágyóktól. Utóbbi mentalitás rettenetes károkat generál.

Beltenyészetek jönnek létre, ahol beteg, rossz genetikájú kölykök is megláthatják a napvilágot, ráadásul az esetek jelentős százalékában a tartási körülmények is elborzasztóak.

 

A szukák teherbe esnek akkor, amikor éppen úgy hozza az élet, és sorban szülik meg a kiskutyákat, akik olyanok, amilyenek: a lényeg, hogy pár hetes korukban túl lehessen adni rajtuk, lehetőleg zsíros haszonnal. A szaporítók hozzáállása nagyjából így foglalható össze dióhéjban. Amit csinálnak, pontosabban amit nem csinálnak brutális károkhoz vezethetnek. Ezzel szemben miről ismerhető fel a tenyésztő?


A felelősségvállalás azt jelenti, hogy a fogantatást megelőzően minden részlet kidolgozásra kerül. Nem mindegy, hogy a szuka és a kan milyen tulajdonságokkal, felmenőkkel rendelkeznek. Nem mindegy az sem, hogy a születendő kölykökre milyen feladatok várnak. Hobbiból tartott kedvencek, vagy terápiás, esetleg munkakutyák lesznek?

A fogantatás körülményeinek megteremtése éppen ugyanannyira fontos, mint a terhesség minden momentumának rögzítése, és persze a maximális odafigyelés. Amikor az apróságok vak szemeikkel meglátják a napvilágot, pontosabban megérzik az életük közelségét, akkor is óvó gondoskodás veszi őket körül, s nemcsak az anyjuk jelenléte miatt.

Sohasem a “mennyiség” a lényeg, minden egyes kölyök kincs, érték. Kilenc hetes korig szó sem lehet a gazdihoz adásról, s a felelős tenyésztők nagyon komolyan veszik, hogy a picik hova, milyen körülmények közé, kikhez kerülnek.

A kutya tenyésztő odaadással szolgál!

A maximális odafigyelés, a szeretet, a tudatos gondoskodás együttesen kiegyensúlyozott légkört teremtenek, telve bizalommal és életre való apróságokkal, akik nem valamiféle belterjes szaporítás áldozatai, hanem kimagasló jellemvonásokkal büszkélkedő ifjú sarjak, akikre fontos feladatok várnak.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!