A német juhász a hűség mintapéldája!

Német juhász kutyafajta

A nagy termetű, végtelenül intelligens, gyorsan és eredményesen tanítható, jó kiállású német juhász hazánk egyik legismertebb kutyafajtája.

A németországi gyökerekkel rendelkező fajtát előszeretettel képzik ki mentő, vakvezető, jelző, nyomozó, őrző-védő feladatokra, ami természetesen nem véletlen. Könnyen tanítható, fogékonysága kimagasló.

Lényeges mind a mentális, mind a fizikai foglalkoztatása, lévén rengeteg energiával rendelkezik, ami lekötésre vár. Hűsége szó szerint világhírű, a szeretteihez olyan szoros kapocs fűzi, ami szétszakíthatatlan és amihez minden körülmények között ragaszkodik.


Végtelenül türelmes típus, a gyermekekkel általában toleráns, mégis határozottsága, karakteressége kiváló házőrzővé varázsolja.
Ősei ónémet juhászkutyák és pásztorkutyák voltak, vagyis két vonalról is számos pozitív tulajdonságot hordoz a génjeiben. Végleges, ma is ismert formáját a XVIII. században érte el.

 


A tenyésztők eredetileg a szépség elérését tűzték ki célul: úgy kívánták, hogy a farkasszerű vonások legyenek dominánsak. Mára már elmondható, hogy a fajta tagjai a létező legjobb munkakutyák.

Megbízhatóságukat egyedül tanulékonyságuk, hűségük és elhivatottságuk múlja felül.
A fajta ügető típusú kutya, vagyis a lábait átlósan viszi, a mozgása térölelő. A standardnak megfelelő marmagasság kan esetében 62,5 cm, míg szukánál 57,5 cm. Az eltérés +, – maximum 2,5 cm lehet.

A fejméret a marmagasság nagyjából 40%-a. Az ajkak feszesek, szárazak és jól záródnak. Fogazata ollós harapású, 42 foggal büszkélkedik: 22-vel lent, míg 20 darabbal fent.
A fül kérdés roppantul lényeges a fajtánál, hiszen a közepesen nagy álló fül eleinte lógó, nagyjából fél éves korig.

Amikor elkezd ágaskodni akkor nem szabad simogatni, mert a porcok megtörhetnek, s ha ez bekövetkezik, búcsút inthetsz a fajtára oly karakteresen jellemző hegyező fülnek.
A ferde metszésű, mandula formájú szemekből süt az értelem, szó szerint a tekintete megszólal.
A német juhász valódi társ!

Hosszan lehetne még elemezni a fajtára vonatkozó külső jegyeket, ám ehelyett mégis a belső az ami a legfontosabb. Ha társat keresel a hozzád szegődő kutyában, ha a bizalom számodra a legfontosabb és a hűséges hozzád állás az alap elvárás, akkor nem találhatsz nála jobbat. Lojalitása ugyanis konkrétan életre szól.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!