A norfolk terrier csak a fülét lógatja, az orrát sohasem! – II. rész

norfolk terrier ápolása

A norfolk terrier gond nélkül összeszoktatható más háziállatokkal. Azonban azért azt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a hörcsög, vagy egér nem tartozik ebbe a kategóriába. Főleg, mivel a fajtának ezek az élőlények zsákmányok, amik levadászásra várnak. Ahogy arra fentebb már utaltunk az ásás az egyik kedvenc időtöltése. Ha ez gondot okoz, akkor megéri egy kis elkülönített részt, akár homokozót létrehozni neki, és betanítani arra, hogy ott, azon a kijelölt terepen bátran bevetheti az összes kotorék képességét.

Alapvetően könnyen meg- és felfázik, ezért kint nem maradhat tartósan, egyáltalán nem érzi jól magát, s egyébként is a kinti tartózkodás legfeljebb csak fel-alá rohangálással elviselhető a számára, amikor amúgy támad a nagy hideg. Ettől függetlenül a fajta képviselői szeretik például a havat, pláne kotorni, természetesen.

Mi a helyzet az ápolással?

Mivel drótszőrű, ezért az esetében a trimmelés játszik. Sokan hajlamosak azt gondolni, főleg kistestű kutyák esetében, hogy a rendszeres fürdetés hozzátartozik az ápoláshoz. Ám ez jelen esetben semmiképpen sem igaz, mert a túlságosan gyakori fürdetés tönkreteheti a szőrminőséget. Ezért ezt jobb kerülni, és maximum akkor víz után nyúlni, amikor szükséges. A nyírással ugyanez a helyzet, szintén szőrroncsoló. Mivel egész életében kozmetikázásra “szorul”, ezért a norfolk terrier kölyök hozzászoktatása eme földi örömökhöz kulcsfontosságú. Ez mindenkinek az érdeke.

Hogy áll a betegségekkel?

 

Határozottan jól. Egészséges, hosszú életű fajta. Genetikai betegsége nincsen, vagy legalábbis még nem fedezték fel, hogy lenne. A kölyköket patellaficamra általában szűrik, de ritka a beigazolódó diagnózis. Az, viszont tény, hogy a kölyökkori mozgatás külön figyelmet érdemel azért, hogy a jövőben, felnőtt korban ne bukkanhassanak fel gerinc eredetű problémák. A lógó fülek is gondoskodásért kiáltanak, de ez nem tart sokáig. Alapvetően elsősorban a rendszeres ellenőrzés az, ami lényeges. Egy-egy bekukkantás során kiderül, hogy nem-e koszosak a fülek, ha pedig igen, akkor egy kis tisztítással megelőzhetőek a gyulladásos folyamatok.

Jellem, és kellem apró testben?

Igen, így is összegezhető mindaz, ami a norfolk terrier személyiségére igaz. Élénk, bolondos, hízelgő, és lelkes. A közös időtöltés kecsegtető a számára, ráadásul roppant kitartás, és nagyfokú alkalmazkodókészség jellemzi. Gyorsan képes felmérni a helyzetet, amiben találja magát, ezért nagyon gyorsan az is teljesen egyértelművé válik a számára, hogy mi az, ami elvárnak tőle Bár a terriervér makacsságot, önfejűséget is jelent, azt azért mindenképpen érdemes tudni a fajta tagjairól, hogy a falkavezér lénye szent, és sérthetetlen. Vagyis mindenek felett alárendelik magukat annak a személynek, akit elfogadnak vezérüknek.. Tehát ebben a tekintetben cseppet sem terrieres a viselkedése, sőt. A dominancia távol áll tőle, miközben a békesség hozzá tartozik eredendően. Pontosan ebből a zen hozzáállásból fakad az is, hogy jól idomul a megváltozott körülményekhez.

Ám ezek a pozitív jellemvonások sem halványítják el annak a ténynek a fontosságát, hogy a következetesség, a konzekvens mentalitás a sikeres, eredményes nevelés sarokköve. Mivel bájos, kedves, elvarázsoló a megjelenése, ezért naná, hogy pontosan tudja mitől döglik a légy, szebben fogalmazva számára nem kérdés, hogy mit, és hogyan kell tennie ahhoz, hogy a gazdi szíve ellágyuljon. Tüneményes ez az igyekezet ez kétségtelen, olykor be is válik, de összességében elengedhetetlen a tudatos gondolkodás. Mindenki érdekében. Hiszen az apró sármőrnek is jó, hogyha a falkavezérre hallgathat, aki garantálja a biztonságot.

Húzzuk meg a határokat!

A norfolk terrierben megvan a képesség a vezérségre, hiszen okos, magabiztos, céltudatos. Ez, azonban a gondtalan, felhőtlen együttélés szempontjából semmiképpen sem jó hír. Úgyhogy a határok meghúzása lényeges feladat! Ráadásként a legjobb mindezt időben, még kicsi korban elkezdeni, mert pár hónap elteltével már sokkalta macerásabb újrarajzolni azokat a bizonyos én-határokat.

Kisgyermekes családoknak is kitűnő választás, mivel barátságos, jóindulatú, játékos természetű, kiegyensúlyozott, és bónusz előny, hogy kistestű. De természetesen azért a gyerkőcöket mindenképpen érdemes megtanítani arra, hogy tartsák tiszteletben a kutyus határait, aki hiába aprócska termet, nem plüsskutya!

Ahogy azt fentebb már megemlítettük kiváló jelzőkutya, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy jelzi a zajokat, idegeneket, furcsa dolgokat, váratlan eseményeket, mindent. A jelzés az esetében ugatás. Mivel éber fajta ezért semmi sem kerüli el a figyelmét, még akkor sem, ha látszólag elmélyülten kalandozik az álmok édesen ringató birodalmában. Vészhelyzetben a legtöbb norfolk terrier méretét meghazudtolva, és elfeledve áll ki szeretteiért, függetlenül attól, hogy ki, vagy mi a veszély forrása. Elhivatottsága, hűsége, és lelkessége megható, nem egyszer nevetésre sarkalló.

Mi a hosszú élet titka?

Na, erre a kérdésre milliónyi válasz létezik, de most csak a legfontosabb kritériumokra szorítkozunk. A norfolk terrier akár 15 évig is elélhet, ha és amennyiben ideális egészségügyi állapotnak örvend. Ehhez nélkülözhetetlen a szerető gondoskodás, a törődő odafigyelés, a kiegyensúlyozott táplálás, aminek az alapját minőségi élelemforrás adja. Természetesen fontos a megfelelő mennyiségű mozgatás, valamint mentális foglalkoztatás. Az ápoláshoz a fentebb már említett évente egyszeri-kétszeri trimmelés épp úgy hozzátartozik, mint a rendszeres fésülés, utóbbi az elhalt szőrszálak eltávolítása miatt fontos. A fülek figyelésén, és esetleges tisztításán kívül külön koncentrációt követelnek a fogak, és a karmok. Utóbbiak vágása akkor elkerülhető, ha a kutyus eleget koptatja őket mondjuk betonos terepen. Előbbiek rendszeres, tudatos tisztítását ellenben nem jó ötlet megspórolni, mert a fogkövesedés komoly gondokhoz vezethet, a fogak idő előtti kihullásához is például. Folyamatos fogtisztítással, azonban az egészséges fogazat hosszútávon megőrizhető.

Ennyi, a többi már kizárólag a szeretetteli kapcsolódás műve!