Az állattartás elsősorban felelősségvállalással, s csak másodsorban szórakozással jár!

Az állattartás népszerűsége a világon felfoghatatlan méreteket ölt. Ez persze nem meglepő. A hobbiállat maga a szeretet, függetlenül attól, hogy milyen fajtájú élőlényről van szó.
Egy béka vagy kígyó is örömforrássá válhat a gazdája szemében. Minden csupán nézőpont kérdése. Az persze vitathatatlan, hogy egy kutyusnak vagy édesen doromboló cicának határozottan nehéz ellenállni. Ám még mielőtt felkarolnád, szó szerint is a világot, előbb jó, ha átgondolod, mivel is jár ez a feladatvállalás?

A felelősségről sokan hajlamosak elfeledkezni, miközben ennek vállalása szimbiózisban él, vagy legalábbis kellene, hogy éljen az állatok befogadásával, nevelésével stb.
Persze a gyakorlat elszomorító módon nem ezt a hozzáállást igazolja, sokkal inkább a felelőtlenül bevállalt állatok tartása a divat napjainkban.
Természetesen a kép nem csak fekete kockákból áll, mert mindig akadnak jócskán kivételek, s ahogy a kollektív tudatosság bővül, növekszik, úgy alakul át a társadalom, ebben a tekintetben is. Ám ehhez jó példákra van szükség, akik mutatják a helyes ösvényt.
Azok a gazdik, akik teljesen következetlenül nevelik a kutyáikat vagy éppen szaporítják a macskáikat, mert nem hajlandóak az ivartalaníttatás elintézésére, azok azt az utat tapossák, amit a fent említett emberek. A felelőtlenség testet ölt minden szanaszét hagyott kutyaürülék kupacban és alomnyi, nem kívánt kiscicában.
 

 


A hörcsögök, tengerimalacok vagy éppen kanárik világa kicsit problémamentesebbnek tűnik, ebben a  tekintetben, ám valójában itt is főszerepet játszik a figyelem és odafordulás.

A szaporítás ezekben az esetekben is problémaforrás lehet, vagyis a tudatosság nem lankadhat egyetlen hobbiállat nevelése során sem. Hiszen érző lelkekről van szó, fajtától függetlenül.

 


Az állattartás elavult sablonjai megváltoztathatóak!
A kutya a derék házőrző, a macska az egerek fogója. Ismerősek ezek a sztereotípiák igaz?

Olyan kijelentésekről van szó, amik beégtek a kollektív tudatba, s sokan egyetemes igazságként kezelik őket, miközben ezek fals, elavult, régimódi képzettársítások. Pláne a városiasodott környezetben.

A jó hír az, hogy a hobbiállatokhoz kötődő, ma már nem helytálló sablonok a jó példák kereszttüzében elégethetőek, hogy helyükbe új, felelősség és tudatosság rajzolta elképzelések kerüljenek.


Hamarosan itt a húsvét! Ne engedjünk a felelőtlen állatajándékozásnak, mert az esetek magas százalékában szerencsétlen állatok az utcán, vagy egy menhelyen kötnek ki!
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!