Mi az, amit mindenképpen tudnod kell a papagáj etetésről?

Miből lehet értékes és hasznos papagáj eleség és mi az, ami az etetésben tabu? Mert hogy sokan úgy gondolják, hogy minden, ami zöldség, gyümölcs vagy épp a konyhai rezsón terem az jöhet.

De vajon ez tényleg igaz?
Az egyik legkényelmesebb megoldás, már ami a papagáj étrendjét illeti a magkeverék használata. Alapvetően nincs is ezzel baj, ám javasolt, hogy a magok ne haladják meg a napi táplálék 60%-át, és az sem hátrány, sőt mondhatni elvárás, hogy a keverék változatos legyen, tehát ne csak kétféle magból álljon.

A keverék egyénileg is összeállítható, sőt talán ez a leginkább kifizetődő megoldás, hiszen minden papagáj más. Más méretű magvakat kedvelnek, akad aki a kicsiket csípi, míg más a nagyobbakért repes.


A méreteken kívül az olajtartalom is lényeges, például a hízásra hajlamos egyedeknek minél zsírtalanabb variációk az ajánlhatóak. Egy kicsi napraforgó jöhet, de a keverék főleg gabonákból: búzából hajdinából vagy épp zabból, cirokból, hántolatlan rizsből álljon.

 


Egyes fajok határozottan szárnyalnak, ha a magas zsírtartalmú magok kerülnek a csőrükbe. Ha ilyen papagájjal büszkélkedsz, akkor bőségesen szórhatod a napraforgót, a diót, a földimogyorót, mandulát ám lényeges, hogy egyik napon ez a magözön legyen tálalva, míg a rákövetkező napon jöhetnek a gabonapelyhek: zab, köles, hajdina. A tökmagot se hagyd ki a kutyulásból, persze csak, ha a papagájod megeszi.


Emberi fogyasztásra javasolt termékeket ildomos preferálnod, mert egyéb esetben nagy valószínűsége van az aflatoxin nevű, kártékony anyag felszabadulásának, mely a tárolás közben keletkezik, s nem kiszagolható, megízlelhető, megérezhető.


Az egyen méretre való aprítás lényeges, tehát a gabonapelyheket úgy érdemes darabolnod, hogy arányaikban megegyezzenek az olajos magvakkal.
Mivel dobhatod fel a papagáj eleséget?
A papagáj etetésbe bevonhatsz számos magvaktól és gabonáktól eltérő eledelfélét. A kerti gyomok közül jöhet a tyúkhúr, az útifűfélék, a gyermekláncfű. Persze arra fontos figyelmet szentelned, hogy olyan helyről gyűjtsd be ezeket a növényeket, ahol a permetezés szóba sem jöhetett.


A gyümölcsök adhatóak, de nem túl érett formában, ugyanis a vadon élő papagájok szinte soha nem fogyasztanak érett nektárokat.  Ezzel szemben a zöldségfélék bátran beiktathatóak, mint igazán ütős táplálékkiegészítők: paprika, répa, retek, zöldbab, zöldborsó, brokkoli, kukorica stb.


A főtt ételek sem tiltólistások (teljes őrlésű lisztből készült kenyér, tészta, kuszkusz stb.), de a hozzáadott cukor és hidrogénezett növényi olaj tartalmú étkek több, mint felejtősek.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!