Miért nem kérdéses a kutya chip létjogosultsága?

Még ma is akadnak olyan emberek, akik megkérdőjelezik a kutya chip fontosságát, miközben ez egy olyan megoldás, ami kutyák millióit mentette már meg.


Tulajdonképpen a chip egy egyedi azonosításforma, olyasmi, mint nálunk a személyi igazolvány. Egykor a tetoválás látott el hasonló célt, de azért az belátható, hogy ez nem tartozott a kedvelt és fájdalommentes variációk közé, ráadásul ahogy az ebek bőre, szőre öregedett, változott úgy torzult a tetkó, mely végül nem egyszer olvashatatlan plecsninek tűnt csupán.
 

 
Ezzel szemben a transzponder a bőr alá kerül beültetésre, ahonnan (99%-ban) nem indul el vándorútra, nem zavarja a kutyust semmiben, s maga a beültetés is nagyjából két percet vesz igénybe, kínok kiállása nélkül.


A szerkezet rizsszem nagyságú, amit a nyak bal oldalára, a bőr alá ültetnek. Ez a folyamat, ha kívülről nézed kb. olyan jelentéktelen, mint a védőoltás beadása. A transzpondert tartalmazó kapszula szövetbarát anyagból készül, így aztán semmiféle irritációt nem válthat ki a kutyusok szervezetéből.

 


Nagyon ritkán megtörténhet, hogy a chip fogja magát és elvándorol. Ennél is ritkábban fordul elő, hogy a jeladó nem működik. Az állandó ellenőrzés lényeges, pontosan a fent említett eshetőségek miatt.


A központi, országos adatbázisba bekerülnek az érintett eb adatai és ettől a perctől kezdve bárhova is kóboroljon el, mondjuk a Szilveszteri petárdázások idején, a leolvasás után pillanatok alatt fellelhető a gazdi, aki valószínűleg körme szakadtáig kutatott kedvence után.
 

Magyarországon a kutya chip beültetése nem kedv, hanem kormányrendelet kérdése. Így aztán, aki ezt elmulasztja, s erre fény derül komoly, több tízezres bírságra számíthat. Persze nem a büntetés elkerülése a legjobb motiváció, hiszen mind a gazdi, mind a kutya érdeke a könnyű beazonosíthatóság.


A kutya chip igazi információs bank!
Az országos adatbázisba a chipet behelyező orvos küldi el az információkat, amire nyolc napja van.

A gazdi elérhetőségén kívül felkerülnek az ivartalanítással, útlevéllel, oltásokkal kapcsolatos adatok is, ahogy a súlyosabb, gyógyszeres kezelést igénylő betegségek sem maradhatnak le, így ugyanis az azonosítást követően azonnal megfelelő ellátásban részesülhet a kis kedvenc.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!