Mi fán, pontosabban alomban terem a bengáli macska?

A bengáli macska egy bengáli leopárd macska és egy házi cica keresztezéséből véletlenül megszületett hibrid fajta, melynek tervszerű tenyésztése a nyolcvanas évek Amerikájában indult meg.

Hogy mi volt ennek a házasításnak a lényege?

Egy olyan macskafajta létrehozása, megalkotása, mely kinézetében vadmacskákra emlékeztető jegyeket hordoz, ám természetében a házi rokonok jellemvonásait testesíti meg.

 

Érdekes és egyben dermesztő adalék, hogy némileg kísérleti céllal is tenyésztették ezt a fajtát (persze csak eleinte): a cicák körében fertőző hashártyagyulladást tesztelték a bengáli cicusokon, azt vizsgálva, hogy vajon őket is megtámadja-e a betegség. Végül több fajtát is bevontak a keresztezésbe, így aztán a bengáli abesszin, sziámi és brit vérvonalat is az ereiben hordoz.


Hogy miről ismered fel ezt a cuki állatot?
Jellegzetes, mintás, pihe-puha bundájáról, mely simogatást követel, pöttyös vonásairól, de létezik márvány jegyekkel megáldott variáció is, az alap a barna színvilág.

Ma már természetesen egészen elképesztő színárnyalatú cicák is a világra jönnek: a hóbengáli fajta elnevezése jól tanúskodik hófehér színéről, de koromfekete, sőt világos barna macskák is felfedezhetőek.

A legnépszerűbb minta a rozettás, melyért ezrek vesznek meg, ami nagyjából az első pillantást követően érthetővé is válik. A hóbengáli különlegessége a szeme színében rejlik, mely égkék árnyalatban tetszeleg.

A bengáli macska feje kerekded alakú, és szélesnek mondható, bár testéhez viszonyítva határozottan kicsi, miközben pofapárnái karakteresek. Öblös fülei, mellett széles orra is jellegzetessé teszi, ahogy hosszúkás teste, mely izmoktól duzzad.

A szőre tömött, és nagyon finom tapintású. Farka középhosszúnak tekinthető, ám a vége mindig fekete. Alapesetben ék alakú, mogyoróvágású szemei sárga vagy zöld színűek.

A bengáli macska kiváló lakótárs!

A mai bengáli fajták roppantul barátságosak, kíváncsiak, szelídek, de azért nem tartoznak az ölcica kategóriába, és néha bizony nagyon akaratosak, önfejűek.

Igaz a türelmük kifogyhatatlan, ráadásul kifejezetten játékosak: apportírozásra is rávehetőek, túlzás nélkül állítható, hogy állati módon kutyatermészetűek.

Ha egy olyan sokat nyávogó, beszédes, kedves társra vágysz, aki pórázhoz jól szoktatható, külsejében macska, de bensőjében kutya, akkor a bengáli a te választásod!

Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!