Milyen is az, aki tényleg állatbarát?

Az állatsimogató emberek vajon valóban állatbarát természetűek? Vagy ez a két dolog ég és föld?
Igazság szerint ez a téma, ha teljesen kibontanánk messzire vezetne, lévén az állatvédelem, a környezetbarát hitvallás és ezekkel együtt a már-már szélsőségbe hajló tevékenységek is említésre kerülhetnének.


Ám ebben a cikkben nem célunk ennyire messzire menni, inkább csak arra próbálunk rávilágítani, hogy mi a titok, mitől válik valaki az állatok védelmezőjévé. Mert hogy aki szívéből szereti őket, annak automatikus reakciója az óvó-védő mentalitás és habitus.


De hogyan indul ez az egész?
Minden kezdet nehéz, és ez ezen a területen sincsen másképp. Azok a gyerekek, akik valamiféle traumával szembesültek nem könnyen lépnek rajta túl, pláne, ha a szülők is félnek.
 

 
 


Nem egy erre a témára fókuszáló kutatás létezik, mely bebizonyította, hogy az anyák, apák irreleváns rettegése mondjuk a darazsaktól, méhektől vagy kutyáktól egy az egyben átragad a gyermekükre is, aki utánzó magatartásával magába szívja ezt a hozzáállást.


Innen bizony nehéz felállni és kihátrálni. Apró, miniatűr ingerek kellenek, amik egyaránt pozitív kicsengéssel rendelkeznek. Egy barátságos kölyökkutya a szomszédból, egy ölbe pattanó, doromboló cica stb.


A rovarokkal szembeni ellenállás természetesen fóbiából is eredhet, ám ez is leküzdhető, különösen nagyobb korban, amikor már a fiatal felnőtt képes a tudatával elfogadni, hogy ezek az élőlények olyan teremtmények, akik szükségesek a Föld egészségéhez, és alapvetően ártalmatlanok.


Aki előnnyel indul, vagyis nem rendelkezik negatív élményekkel, annak gyakorlatilag egyenes út vezet az állatbarát státuszhoz. Ez az az állapot, ami jócskán túlmutat a kutyák szeretetén.
 

 
Minden állatra kiterjed, sőt felelősségérzet is társul hozzá. Ennek egyik életmódban megnyilvánuló változata a vegánság. Sokan azért zárkóznak el az állati termékek fogyasztásától, mert nem kívánnak osztozni az áldozatok kínzásában.


Az állatsimogatás erőt ad!
Persze a puszta szeretet is elegendő, mint kapocs ember és állat között. Az érintés, az együttérzés olyan töltettel rendelkezik, ami elszakíthatatlan kötődést hoz létre, ami nem teszi elfogadhatóvá az állatok bántalmazását, sőt. Nem egyszer az egész Föld bolygó egészsége is a fókuszba kerül, lévén mindannyiunk otthonáról van szó.

A téma ennyire tág és még akkor sem lehetne eléggé kifejteni, ha milliárdnyi karakter állna a rendelkezésünkre. Összegezve az a tény, hogy az állatok érző lelkek elindíthatja a szívben megszülető szeretetet, mely aztán diktálja a további tetteket.


Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!