Íme, a leggyakoribb macskabetegségek!

macskabetegségek

Ugyan maga a téma nem túlságosan szívderítő, viszont szükséges vele foglalkozni. Bár senki sem úgy vág bele a macskatartásba, hogy rögtön a lehetséges problémákat nézi, ám azért a jellegzetes, mondhatni tömegesen megjelenő betegségek észrevételére érdemes éberséget kialakítani. Az idő, mint az élet más területén, itt is kulcsfontosságú.

Az árulkodó jelek közé tartozik az étvágytalanság, az aktivitás megszűnése vagy mértékének látványos csökkenése és a teljes kedvtelenség, olykor elbújással tetézve. Viszont nem minden esetben ennyire kirívóak azok a jelzések, amiket a cica küld a környezete felé. Az élelmes és figyelmes gazdik még a nyávogás hangjában is felfedezhetnek különbséget, de ehhez tényleg nagyon nagyfokú koncentráció és érzékenység szükséges.

Tüsszögés, prüsszögés, orrfolyás, szemösszeragadás? Akkor bizony támad a macskanátha!

A macskanátha tulajdonképpen egy gyűjtőnév. Számtalan felső légúti eredetű megbetegedés sorolható ebbe a kategóriába.

 

A macskák calici vírus okozta náthája az emberi influenzához hasonlóan gyorsan terjed, és még a tünetek milyenségében is vannak azonosságok. A pár napos lappangási idő alatt semmiféle változás nem tapasztalható, aztán megjelenik a láz, az étvágytalanság. A felső légutakkal összefüggő problémák felbukkanására sem kell általában sokat várni: kötőhártya, szájnyálkahártya, orrnyálkahártya gyulladás, melyek átterjedhetnek a tüdőre is súlyosabb esetben. Tipikus tünetek az orrfolyás, prüsszögés, köhögés.

A jó hír az az, hogy a kombinált oltásokban szerepel a calici vírus, tehát ilyen módon bebiztosítható a vele szembeni védekezés.

Ha mégis felütné a fejét kedvenced szervezetében, akkor marad a tüneti kezelés: lázcsillapítás, orrfolyás, illetve szemek gyulladásának terápiája.

A macskák fertőző hinotracheitisét herpeszvírus okozza, aminek a gyors terjedés is köszönhető, váladékok közvetítésével. A meggyengült immunrendszerű példányokat komolyan megviselhetik a tünetek, így fiatal és idős korban különösen hangsúlyos a szervezet erősítése, akár vitaminok hozzátáplálásával.

A tünetek hasonlóak a calici vírus generálta náthánál leírtakhoz. Láz, levertség, étvágytalanság, orrnyálkahártya gyulladás, szaruhártya irritáció. Idővel az orrfolyás, köhögés és tüsszögés is megjelenik. Mivel a vírus méhen keresztül is fertőz, így vetéléshez vagy beteg kiscicák megszületéséhez is vezethet. Az immunrendszer erőteljes meggyengülése miatt a bakteriális felülfertőződés sem ritka. Ilyenkor már gennyes váladékozás tapasztalható, s kezelésként elkerülhetetlenné válik az antibiotikum használata.

A jó hír, akárcsak fentebb az, hogy a kombinált oltásokban benne van a herpeszvírus, tehát a védekezés így borítékolható. Azonban, ha mégis szembetalálnád magad ezzel a megbetegedéssel, akkor nem marad más, mint a tüneti kezelés. Szemcseppel, orrcseppel, felülfertőzöttség esetén antibiotikummal.

A chlamydiosis ismertebb nevén papagájkór a fertőzött váladékokon keresztül terjed. Néhány nap elteltével a leggyakoribb tünet a kötőhártya gyulladás, amivel erős váladékképződés, könnyezés jár együtt. Ilyenkor nem ritka a szemhéjak teljes összetapadása, amit a laikusok sokszor erős csipásodásként értelmeznek. Az orrnyálka duzzanata magával hozza az orrfolyást is, ami lehúzódhat a tüdőre így köhögést generálva.

A kombinált oltás, talán nem árulunk el nagy titkot erre a helyzetre is megelőző mentsvárként szolgálhat. A fentiekhez hasonlóan, ha a betegség mégis megjelenik, akkor a tüneti kezelés az egyetlen megoldás. Szemcsepp, orrcsepp és antibiotikum terápia jelenthet kiutat a nátha útvesztőjéből.

A fogkőtől egészen a bélelzáródásig, avagy jöjjenek az emésztéssel összefüggő gócok!

A fogkő képződés húsevő házi kedvenceink esetében komoly problémákat okozhat. A szájban uralkodó lúgos PH kifejezetten kedvez előbb a lepedék, aztán a fogkő képződésnek.

Sokan úgy gondolják, hogy a fogkövesedés pusztán szájhigiéniai gond. Ám ez bizony nem a valóság. Valóban a szájüregben alakul ki a góc, a gyulladt, vérzékeny, érzékeny íny képében. Aztán a fertőzés a véráramba jutva akár távoli szerveket is megtámadhat.

A fogak idővel kilazulhatnak, a krónikussá váló ínygyulladás pedig visszafordíthatatlan ínysorvadásnak adhatja át a helyét.

A leggyakoribb “távoli” következmény a szívbillentyűket érintő gyulladás, de nem ritka a vese vagy máj érintettség.

Úgyhogy a megelőzés kulcsfontosságú. Nem érdemes megvárni a fogkövesedés súlyosbodását.

Egyes táplálék kiegészítők kifejezetten mérséklik a lepedékképződést, amiből később a fogkő összeáll. A száraz tápok etetésével a fogak karbantarthatóak, a fokozott rágásnak köszönhetően. És bármilyen furcsán is hangzik, ha mindezek ellenére láthatóan érintettek a fogak, akkor kikerülhetetlen a fogmosás. Amit tény és való, hogy általában a kedvencek a legkevésbé sem kultiválnak, de a szükség törvényt bont. Ezért érdemes már kis korban hozzászoktatni a kölyök cicust a “szájba nyúlkáláshoz”, a jövőbeni fogápolásra felkészülve.

Egyes esetekben minden jószándék, preventív lépés ellenére a fogkövesedés súlyossá válik. Az erős lehelet például árulkodó, de szabad szemmel is láthatóvá válhat a fogkő lerakódása. Ekkor nem marad egyéb lehetőség az állatorvosi közbelépésnél. Bódításban a fogkő eltávolítható, így a fogak, és az íny egészsége visszaadható, és a gócpont megszüntethető.

A bélgyulladás gyakori probléma, aminek a hátterében számtalan ok állhat. A táplálék intoleranciától kezdve, a bakteriális, vírusos fertőzésen át egészen a bélnyálkahártyát izgató gyógyszerekkel zárva sok minden. Azért jó, ha felderíthetőek a generátorok, mert így a gyökérprobléma orvosolható.

A tünetek eléggé egyértelműek. A rendszeres, híg bélsár ürítés tipikus jele a belek gyulladt állapotának. De olykor mindehhez hányás is társul. Súlyosabb esetben a jó közérzet elvesztése, az aktivitás csökkenése is megfigyelhető, akárcsak az étvágytalanság, kedvtelenség.

A kezelés minden esetben koplaltatás. Enyhe esetben nem kell teljes ételmegvonásban gondolkodni. A rizs kiváló bélsárfogó tulajdonsággal rendelkezik. A direkt kutyák és macskák számára kifejlesztett probiotikumok adagolásával szépen-lassan helyreállítható a bélflóra eredeti, egészséges állapota.

Ha a hasmenés és hányás olyan fokú, hogy láthatóan túl sok folyadék ürül, akkor az infúziós rásegítés nem kikerülhető a kiszáradás elkerülésének érdekében.

Az okok kiderítése hangsúlyosan fontos lépés. Ha valamilyen gyulladás áll a háttérben, akkor az antibiotikus terápia sem kizárt, de ekkor még lényegesebb a tudatos probiotikum hozzátáplálás.

A bélelzáródás leggyakrabban idegen tárgyak lenyelése miatt alakul ki. Amennyiben az érintett bélszakasz teljes egészében eltömődik úgy a tünetek eléggé egyértelműek és erősek. Hányás, ami annál hevesebb, minél közelebb van a gyomorhoz az elzárt szakasz. Megszűnő bélsár ürítés. Romló állapot, rossz közérzet, fájdalmak, hasi görcsök, teljes étvágytalanság. A részleges elzáródás tüneteit nehezebb analizálni, hiszen ilyenkor még a bélsárürítés is lehetséges, igaz többnyire mennyiségre kevesebb a végtermék, mint általában, és előfordulhat, hogy a vastagság sem azonos a megszokottal. A hányás inkább csak hányogatás képében van jelen. A has idővel felpuffadhat, az étvágy csökkenhet.

A gyors diagnosztizálásnak kulcsfontosságú szerepe van a bélelzáródásnál. Itt tényleg minden perc számít. A kontrasztos röntgenvizsgálat és a hasi ultrahang részletes képet adhat az aktuális helyzetről. A megoldás többnyire műtéti úton történő beavatkozás, és konzervatív utókezelés. Részleges elzáródás esetén nyákos, síkosító anyag megitatásával és várakozással az elzáródást okozó anyag elmozdítható, végül pedig a kiürítése a bélsáron keresztül megtörténhet. Ennek az átfutási ideje akár egy nap is lehet, de hasi ultrahanggal vagy röntgennel néhány óránként ellenőrizhető a folyamat.

A megelőzés mindenkor csodákra és az egyes macskabetegségek kivédésére képes

Még sokáig sorolhatnánk a cicákat érintő leggyakoribb elváltozásokat. Ám a legfontosabb “tanulság”, hogy preventív hozzáállással rengeteg problémát megelőzhetünk.

Az immunrendszer erősítésével, az oltások beadatásával, és persze a cica viselkedésének figyelésével számtalan betegség egy egész cicaéleten át távol tartható.