Díszhaltartó kalauz minden halakért rajongó érdeklődőnek

díszhalak

A díszhaltartás kifejezetten jó ötlet – gondolják sokan. A pikkelyesek szépek, lubickolnak és túl sok törődést nem igényelnek. Úgyhogy akkor jöhet az akvárium és a ficánkoló népség. Na, de milyen akvárium és milyen halfajták? Kérdések garmada merülhet fel abban a pillanatban, amikor elhatározod magad: belevágsz az akvarisztikába. Na jó, ha ennyire nem is gondolod komolyan, akkor sincsen gond, viszont az előkészületek minden esetben lényegesek.

Hideg vagy meleg víz az ideális?

Nem a fürdővizedre gondolunk, bár akkor roppantul egyszerű lenne a válasz: a váltott hőfokú vízben zuhanyozás a legegészségesebb. Na, de mi most a díszhaltartásról beszélünk, s bizony ebben a témakörben lényegi dilemma, hogy milyen hőfokú legyen az akváriumban tartott víz?

Kezdőknek érdemesebb eleinte hideg vízben gondolkodniuk, ugyanis ez a tartási forma kevesebb gondoskodást és figyelmet igényel. Bár tény, hogy a betelepíthető halfajták száma nem nyúlik a végtelen felé.

 

Ezzel szemben a meleg víz, mint környezet sokkal több pikkelyes élőlénynek ideális, de az is kétségtelen, hogy egy ilyen közeg megteremtése és optimális feltételeinek fenntartása energiát és időt igényel. Na meg némi tudást is, természetesen.

Milyen halfajtákat érdemes betelepíteni?

Nagy általánosságban azok a ficánkák a legmegfelelőbbek kezdetben, akik jól bírják a víz értékeinek változását. Ez a betelepítés során kikerülhetetlen momentum. Jó, ha viszonylag sokféle eleséget fogadnak szívesen, így az etetés könnyűvé, egyszerűvé és persze eredményessé válhat.

Eleinte előnyös, ha a beköltöztetett halak nem nőnek óriásira, és a viselkedésük kiegyensúlyozott, nyugodt. Tudható, hogy nem minden pikkelyes használja ki a békés együtt élés lehetőségét. Ha már szereztél némi tapasztalatot az egyes haltípusokról, és a tartásukról, akkor belemehetsz a rázósabb helyzetekbe is. De az első lépéseknél érdemes biztosra menned.

Végül, de nem utolsó sorban nem rossz, ha olyan halacskákat válogatsz össze, amik bátran tarthatóak együtt és mondjuk nincs esélye a levadászásnak, egymás ledominálásának. Persze az is megoldás, ha egyetlen halfaj tagjait gyűjtöd egybe. Így bizonyosan nem érhetnek hullámokat gerjesztő meglepetések.

A hideg vízzel teli akvárium mindenféle felszerelés nélkül ideális terep?

Attól függ mihez. Mert bizony a haltartáshoz nem. Attól még, hogy hideg az üvegfalak közötti víz (ami egyébként kb. szobahőmérsékletet jelent), a lényeges kiegészítők beszerzése nem nélkülözhető.

A szűrő és a világítás alapvető kellékek. Alapvetőek, mert nélkülük nincsen egészséges lubickolást biztosító haluniverzum.

Ezek után már kifoghatod az aranyhalat?!

A szóviccet félretéve ténylegesen az aranyhalak a legkedveltebb és egyben legkönnyebben tartható édesvízi fajták. Több színben és méretben is megvásárolhatóak.

A buborékszemű és a legyezőfarkú. fajták képviselői 17-23 fokos vízben érzik nagyszerűen magukat, tehát a fűtetlen akvárium számukra maga a hal Paradicsom. Mivel törmelékevő fajtáról van szó, így a víz legalább tíz százalékát hetente ildomos lecserélni.

Az egyszerűbb farkú változatok ellenállósága kimagaslóbb, mint az osztott farkúaké. Kerti tóban és akváriumban egyaránt jól érzik magukat, de kinti lét esetén a tél beköszöntével elkerülhetetlen a beköltöztetés. Az optimális szűrőrendszer kiépítése az esetükben kulcsfontosságú, mivel rengeteg salakanyagot termelnek és táplálék keresés közben feltúrják az aljzatot. Ráadásul a szemetelés nagymesterei is, egyben.

A vörösúszójú pontylazacok kinézetükről pillanatok alatt felismerhetőek. Ezüst színű haltestükhöz vörös úszók társulnak. Szóval a megjelenésük nagyon is látványos. Roppantul szívós fajtáról van szó. Az egyedek akár tíz esztendeig is elélhetnek. Mindennek tetejében kifejezetten kedvelik a lubickolást. A 18-27 fokos hőmérsékletű víz a legjobb a számukra.

Ami a természetüket illeti: békések, olyannyira, hogy rajokban élnek. Ezt az információt érdemes a gyakorlatba is beültetned, mert egyetlen halacska félénkké, depresszióssá válik.

A kolibrihalak kicsik, izgalmas külsejűek, és jól bírják a hidegebb vizet. Olyannyira, hogy nyáron simán kerti tóban is tarthatóak. Szívósságukat mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 15 fokos víz sem kottyan meg nekik.

Az akvárium középső és felső szegmensét kedvelik a legjobban, ezeken a részeken szeretnek ide-oda úszkálni. Szintén rajokban élnek, így aztán a magányos beszerzés semmilyen tekintetben sem jó ötlet.

A botos kölönték kinézete több, mint érdekes. Pikkelytelen egyben lapos fejük védjegyükké vált. Akváriumukban a lapos kövek, kavicsok és gyér növényzet jelenlétét igénylik. A gyors folyású, tiszta oxigénnel ellátott víz a kedvencük. Éjszaka táplálkoznak a legszívesebben és főleg az alsó rétegekben élik az életüket.

Mi alapján ildomos választani a ficánkoló jelentkezők közül?

Furcsának tűnhet ez a kérdés, viszont sokakban felmerülő dilemmáról beszélünk. Míg egy tengerimalac vagy éppen papagáj esetében automatikus a kiválasztás, addig egy halnál nem annyira egyértelmű a helyzet. Most akkor mire figyelj? Mivel kommunikatív szituációba kevéssé kerülhetsz jövendőbeli kopoltyúsoddal így másfajta utat kell találnod a kiválasztáshoz.

A legfontosabb szempont, függetlenül attól, hogy milyen halfajtában gondolkozol az az egészséges fizikai állapot megléte. Ha az akváriumban úszkáló halak testét sebek borítják, esetleg a mozgásuk lassú, már-már természetellenes, akkor jó, ha gyanakodni kezdesz. A szemek ellenőrzése is megtérülő taktika. Az egészséges pillantás több, mint bizalomgerjesztő. Végül bár evidenciának tűnhet, de mégis kihangsúlyozandó, hogy a csont és bőr, pontosabban halszálka és pikkely halak nem nyújtanak túlságosan biztató látványt. Az alultápláltságnak több oka is lehet. Egyrészt a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék hiánya. Másrészt valamilyen bujkáló betegség jelenléte.

Nagyon nem mindegy, hogy az akvárium milyen képet nyújt a kereskedőnél. Ha a víze zavaros, tiszta kosz és halürülék, vagy éppen ételmaradék, ha az átlátszatlan víztömegből alig bukkannak elő a halak, az nem valószínű, hogy vásárlásra sarkall. Persze az ilyen körülmények közöt tartott halak nem tehetnek arról, hogy milyen közegben kénytelenek élni, viszont az tény, hogy az életfeltételeik komolyan befolyásolhatják az egészségüket.

Az akvárium nem a nappalit beragyogó dísztárgy

Ugyan provokatívnak tűnhet ez a felkiáltás, ám nem alaptalanul merül fel a szükséglet ennek kihangsúlyozására.

Sokan azért vágnak bele a díszhalak tartásába, mert az akvárium jól néz ki. Egy profin megvilágított üvegbirodalom, telis-tele színes élőlényekkel és növényekkel nem akármilyen látványt nyújt. Ez kétségtelen. De ennek ára van, és nemcsak az áramszámla tekintetében.

Az optimális környezet nem azt jelenti, hogy az akvárium a szemeket gyönyörködteti. Fordított a helyzet. A halaknak ideális közeg egyben csodaszép látvány. De ez tényleg csak akkor valósulhat meg, ha a ficánkák jól érzik magukat a pikkelyeikben. Ha olyan körülmények között úszkálhatnak, amik megfelelőek az egészséges és boldog lubickoláshoz. Ha mindez adott, akkor a betelepített halfajták egyedeiről messziről árulkodni fog a “teljesség”. Így aztán az akvárium belseje élettel teli, szép birodalommá alakulhat át. Amire tényleg jó ránézni.

Mindennek a megteremtéséhez, azonban a fent is említett körülmények, kiegészítők biztosítása nélkülözhetetlen. A rendszeres energia és időbefektetés sem kikerülhető, különösen ha az akvárium tisztításáról, karbantartásáról van szó. És a beköltöztetni kívánt kopoltyúsok megválogatása is kellő tudatosságot és tudást feltételez.

Aztán, ahogy egyre előrébb haladsz a haltartás útján, ahogy egyre többet tudsz meg a vízi világ rejtelmeiről, úgy bővítheted dédelgetett halcsaládodat és népesítheted be az akváriumodat.