Íme a teendők listája, ha kiskutya érkezik a házhoz! – IV. rész

kutyasétáltatás

Az új családtag megérkezése olyan öröm, ami nehezen felülmúlható. Ha már éltél át hasonlót, akkor pontosan ismered az izgatottság-izgalom érzéseit, és a várakozást. Ha pedig most jött el az idő arra, hogy egy négylábú társsal gazdagodj, akkor bizonyára a gyomrodban érzékeled az esemény súlyát. Úgyhogy adunk egy kis feladatot, ami félig-meddig képes elterelni a figyelmedet – így gyorsabban telnek a napok, míg elérkezik a ti időtök. Tehát a kihívás “csak”annyi, hogy a kis kópé betoppanására érdemes felkészülni, és nemcsak érzelmi szinten. A bevásárló lista nem tekinthető rövidnek, főleg ha még járatlan vagy a témában. Szóval próbáljuk helyetted is kimazsolázni azokat a tételeket, amiket nem ildomos kihagynod a hiánytalan ráhangolódás érdekében.

Indulhat a séta, na de milyen eszközökkel?

A nyakörv és a póráz a két legfontosabb kellék a kutyás mindennapokban. Összetartoznak, ugyanakkor előbbinek utóbbi nélkül is megvan a létjogosultsága. Viszont ha néztél már körbe az állatos boltok kínálatában, akkor láthattad, hogy a választék hatalmas. És itt most elsősorban nem arra gondolunk, hogy megannyi cicomázott, díszített, mintás vagy puritán egyszerűségű variáció érhető el. Ez is igaz. De ami a témánk szempontjából elsődleges az a kivitel, a típus milyensége.

A méret a lényeg?

Igen, ebben az esetben legalábbis mindenképpen. Sokan hajlamosak beleesni abba a hibába, hogy egy icipicit nagyobb nyakörvet vásárolnak kedvencüknek, mondván majd belenő. Aztán amikor a kis ügyes kiszabadítja magát, és szabadság iránti vágyát világgá futásban éli ki, akkor csodálkoznak. Azon sem kell meglepődni, hogyha az öv rész túlságosan lelóg, akkor a kópé jóformán késztetést érez arra, hogy kicsit megrágja. Aztán nagyon. Aztán szét. Szóval az amúgy is erős rágási hajlamokat biztos, hogy nem célszerű még ilyen módon is erősíteni.

 

Úgyhogy a legjobb, ha pontos nyakméretekkel rendelkezel, amikhez igazíthatod a választásodat. Ha még nem találkoztál a kis jövevénnyel, és jelenlegi gazdiját (tenyésztőt, örökbeadó szervezetet stb.) sem tudod megkérdezni, akkor jó taktika az általánosan felkutatható fajtára vonatkozó adatokból kiindulni. Nyilván a lehető legjobb stratégia a próbálás, de ez nem mindig oldható meg.

Akkor áll jól a nyakörv a kutyuson, hogyha két ujjadat bele tudod dugni az örv és a nyak közé. Ellenkező esetben vagy túl szoros, ami rémesen kellemetlen, kényelmetlen és nem utolsó sorban egészségtelen viselet. Vagy túlságosan laza, aminek előbb-utóbb, de elnézve a kiskutyák mancsra esettségét inkább előbb szökés meg szétrágás lesz a vége. Az egy külön buli, ha több kutyus is van a háznál, hiszen egymásról is lerágicsálhatják a kellékeket, de ezzel a témával majd a későbbiekben foglalkozunk külön.

Póráznál a méret a hosszúságot és a vastagságot jelöli, ami azonban nem feltétlenül fajtafüggő. Sokkalta lényegesebb kérdés, hogy milyen személyiségű a kis kedvenc: könnyedén sétáltatható mondjuk egy öt méteres flexi pórázon, vagy érdemes az erős, rövid bőr alternatívánál maradni? Első nekifutásra a textil és a bőr verziók kellő megbízhatóságot, ugyanakkor könnyű kezelhetőséget borítékolnak. Egy bőr póráz, ami amúgy nincsen sem szétrágva, sem szétcincálva akár évtizedeken át elkísérhet téged, és kedvencedet, tehát a beruházás inkább egy nem akármilyen távlatokat nyitó befektetés.

Fojtó, szöges vagy sima nyakörv?

A fojtó és a szöges hallatán rengetegen fájdalmasan szisszennek, vagy hevesebb vérmérsékletnél ordítanak fel. Mert hogy ehhez a két kialakításhoz számtalan előítélet, negatív elgondolás és kár lenne tagadni: fals félremagyarázás társul.

Mindkettő kiképzési, nevelési eszköz. A szöges például nem kihegyezett szögekkel kivert monstrumot jelent. A befelé fordított, tompa hegyü szögek erőteljesebb nyomásra képesek, mint bármilyen más nyakörv, így a visszafogás, vagy egy hirtelen rántás sokkalta erélyesebbé, határozottabbá válhat. Vannak olyan temperamentumos, erősen domináns kutyák, melyek esetében ez a fajta szigor főleg eleinte nehezen kikerülhető. De az igazsághoz hozzátartozik, és ez talán a legfontosabb minden más jellemzőn kívül, hogy az eszköz használható emberségesen, finoman, kedvesen és célzottan, azaz anélkül, hogy a négylábú bármilyen fájdalmat érezne.

A fojtó célja is az, hogy eredményesen tartsa vissza az amúgy erőteljesen loholó ebet. Többféle kivitel létezik belőle: a fém, a bőr, sőt a szövet megoldások egyaránt közkedveltek. Ha a tartósság mellett az esztétikum is előtérbe kerül, mint elvárás, akkor a fém verziók adhatják a legtöbbet. Ám arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a kiválasztott nyakörv rozsdamentes acélból készüljön, ellenkező esetben a frissen vásárolt kellék hamar a vasfogú idő meg a rozsda áldozatává válhat.

A sima nyakörv többnyire bőrből vagy szövetből készül. Stabil, stramm, ellenálló, és mindezeken túl természetesen szép. Bilétát jó ötlet rá tenni, amin fel van tüntetve a kutyus neve és a te elérhetőséged. Sohasem tudhatod, hogy mikor jön jól egy ilyesfajta útba igazítás.

Flexi, futtató, rövid vagy hosszú póráz?

A póráz felhozatal sem akármilyen. Számtalan hosszúság, vastagság, sőt kialakítási forma közül válogathatsz.

A flexi póráz több méretben is elérhető. A három és az öt méteresek a legkedveltebbek, de ennél hosszabb verziókat is találhatsz. A zsinóros és a szalagos alternatívák egyformán népszerűek, bár sokan tapasztalataik alapján úgy vélik, hogy utóbbi ellenállóságban jobban teljesít, mint előbbi. Az biztos, hogy a megfelelő típus kiválasztásához elengedhetetlen ismerned kutyád testsúlyát. És nemcsak úgy körübelül, hanem pontosan. Ezek a pórázok ugyanis testsúly kg-hoz vannak igazítva, már ami a strapabírásukat illeti. Ha megvan a konkrét tömeg, akkor jobb ha erre még kicsit rászámolsz, mert a lendület heve megsokszorozhatja kedvenced erejét. Így már eredményesen rábökhetsz arra a fajtára, ami minden bizonnyal beváltja a hozzá fűzött reményeket.

A futó vagy futtató póráz nem flexibilis, tehát nem húzza be magát automatán. A kezelése éppen ezért kicsit macerás, nehézkes, ugyanakkor hosszúsága miatt egyes élethelyzetekben jó szolgálatot tehet.

Ha szigorúan lábad mellett szeretnéd tudni a kis jövevényt, akkor a rövid variációk a segítségedre lehetnek. Az, hogy kinek-mit jelent a rövid abszolút egyén és helyzetfüggő. És persze nem mindegy mekkora kutyusról van szó.

kutyaséta pórázon
fotócredit: unsplash free licence

Ami általánosságban jó tanácsként elmondható, hogy a kényelem borítékolása mindenek felett elsőbbséget élvez. Ha a kezedet komfortosan lógathatod, mozgathatod, s közben kutyád sem lóg vagy lobog a levegőben, akkor eltaláltad az optimális méretet.

A gyakorlatban egyébként a legtöbb kutyatulajdonos két pórázt is tart magánál, vagy legalábbis a háztartásában. Az egyik egy flexi a hosszabb séták, esetleg sportosabb kimozdulások alkalmára, vagy mondjuk parkos kirándulásoknál is jól jöhet, ahol a szabadon engedés nem játszik. És egy rövidebb, ami a városi baktatásban praktikus eszköznek bizonyul.

Nyakörv vagy hám?

Ez a dilemma a legtöbb kutyást érinti. A helyzet az, hogy egyedfüggő. Van olyan kutyus, aki annyira erős, hogy hámban egyszerűen kezelhetetlen. Míg megint más négylábú nyakörvben nem akar menni, nehezen vezethető. Idővel úgyis kiderül, hogy melyik az az alternatíva, ami több előnyt és egyben komfortot ígér.

Idős korban egyébként szinte mindig jobb döntésnek bizonyul a hám. Egyszerűen azért, mert nem erőlteti meg húzásnál annyira a nyakat és ezzel a gerincet, meg persze kényelmesebb is. Ráadásul ha a kis csetlő-botló öreg némi segítséget igényel, akkor a hámot megfogva, kicsit alányúlva ez stabilan és biztonságosan megoldható.

De vissza a jövőből, a jelenbe: kiskutyáknak első nekifutásra nem annyira ajánlható, mert majdnem biztos, hogy a fogak martalékává válik. Ha mindenáron ragaszkodsz hozzá, akkor viszont lényeges a hám állapotromlását megakadályozandó, hogy séta után azonnal lekerüljön a kis kópéról, aki így nem tudja szépen-csendben a fogait meg a karmait élesíteni rajta. A pórázt is jobb, ha eldugod, mert különben könnyen lehet, hogy darabjaiban látod viszont.