A belga juhászkutya hűen őrzi ősei hagyatékát

belga juhászkutya

A belga juhászkutya élénk, éber, villámgyorsan reagál. Védelmezőösztöne roppantul fejlett. Számára a felelősségvállalás maga az élet, az élete. Óvja a gazdáját, az otthonát, ahogy egykor hűségesen védelmezte a nyájat és a pásztor minden értékes holmiját. Bár már évtizedek óta nem látja el múltbéli feladatát, a juhászvér most is ugyanolyan ellenállhatatlanul pumpál az ereiben, mint egykor.

A belga juhászkutya kezdő kutyásoknak való?

Nem igazán. Sőt, nemcsak, hogy tapasztalatlan kutyásoknak nem javasolható, félénk, bizonytalan, határozatlan gazdijelöltek számára sem jó választás. A belga juhászkutya nevelése következetességet és jó értelemben vett határozottságot feltételez. A keménykezűség, azonban abszolút nem agressziót jelent. Sokan teljesen összekeverik egymással ezt a két fogalmat, melyek között épp ég és föld a különbség. A belga juhászhoz olyan gazdi illik, aki jóformán egyenrangú társként képes kezelni őt, kellő erélyességgel. Karaktere, karakteressége megértést követel, ugyanakkor a kontroll a kezdetektől fogva kulcsfontosságú. Az ok egyszerű. A belga juhász ösztönei az őrző-védő feladatok maximális és nem egyszer heves teljesítésére sarkallják. Ez, azonban nem mindig pozitív fordulat, hiszen nem a pusztában vagyunk, ahol bármikor farkasok csaphatnak le a nyájra.

Hozzáértő, konzekvens neveléssel, azonban ezek az ösztönök kordában tarthatóak, sőt a kutya előnyére is fordíthatóak. A lényeg, hogy a fölös energiái levezetése megtörténjen, s persze ne úgy, ahogy azt ő jónak látja. A kutyás sportok például nagyszerű alternatívák, de a kiadós kirándulások, úsztatások is pazar programvariációk.

A test lefárasztása nem elég

 

A belga juhászkutya tulajdonképpen egy ízig-vérig energiabomba. Csordultig tele van erővel, lendülettel és tettre kész energiákkal. A gazdi feladata, hogy ezeket a potenciálokat jó irányba fordítsa. Ám nem elegendő pusztán a fizikum szükségleteiről gondoskodni. A belga juhász nem az a kutya, aki fut tíz kört és már rendben is van. A fizikai lefárasztáson túl óriási szüksége van a mentális foglalkoztatásra. Feladatokra vágyik. Szívesen tanul, örömmel sajátít el új dolgokat és minden érdekli, ami fizikuma és agytekervényei mozgatásával jár együtt.

Amennyiben a fizikai karbantartás elmarad, úgy a kutya hajlamos pótcselekvésekbe menekülni, vagy éppen agresszív módon túlreagálni egy-egy, alapvetően ártatlan helyzetet. Egyik sem túlságosan kívánatos fejlemény, tehát jobb elkerülni őket. Nem véletlen, hogy a belga juhásznak extra mód jól áll az “egyenruha”. Rendőr, határőr vagy mentőkutya szerepben kiválóan teljesít, s roppantul élvezi a hivatásával együtt járó fizikai és mentális kihívásokat. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag ilyen minőségben kamatoztathatóak a benne rejtőző értékek. De az tény, hogy a vele való foglalkozás túlmutat a kutyafuttatós vagy napi kétszer kicsit sétálós léten.

A fentiekből úgy tűnhet, hogy a belga juhász legextrább tulajdonsága, hogy kifogyhatatlan energiákkal rendelkezik. Ám nem ez a jellemvonása áll a dobogó felső fokán, már ami a legjobb jellemzőit illeti. Magas intelligenciájának és olthatatlan tudásszomjának hála él-hal a tanulásért. Mindig nyitott az új dolgokra, mutatványokra, ötletekre. Mindegy miről van szó, a lényeg a tanulás, meg persze a gazdi kedvében járás. Hiszen többek között ez az, ami motiválja. Túl azon, hogy eleve roppantul nyitott az újdonságok villámgyors be- és elfogadására.

Emberközpontúságának köszönhetően a nevelése szigort vagy erőszakot egyáltalán nem igényel. Sőt. Mivel roppantul érzékeny fajta, így a túlzott dominancia rosszul is elsülhet.

A szeretettel, türelemmel és következetességgel teli bánásmód, azonban sebesen meghozza a gyümölcsét. Az ébersége figyelemmé, őrző-védő ösztöne hűséggé alakulhat, így aztán félretéve a juhászvért családi kutyaként is kiteljesedhet. Ennek ténylegesen nincsen egyéb feltétele, mint a sportos, aktív, mind fizikai, mind szellemi értelemben kielégítő életmód biztosítása.

A gondtalan ápolás hozzászoktatás kérdése

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy a belga juhász nem az a nyugodtan elfekvő típus. Sem a lustaság, sem a láblógatás nem az ő terepe. Úgyhogy gyakorlatilag megállás nélkül pörög. Akkor fekszik el, amikor ténylegesen elfáradt és valóban feltöltődésre vágyik. Ami egyébként viszonylag hamar meg is történik, függetlenül attól, hogy előzőleg mennyire fáradt ki.

Az ápolás, ilyen körülmények között fejfájást is okozhat. Fésűvel vagy kefével a kézben utána rohangálni nem igazán tekinthető ideális szituációnak. Márpedig a szőr rendszeres gondozása pontosan ugyanannyira elengedhetetlen az életében, mint a szemek, fogak, fülek tisztítása és ellenőrzése. Na ezt meg pláne esélytelen futólépésben kivitelezni. De akkor mi a megoldás?

A válasz roppantul egyszerű. Minden a nevelésen és a szoktatáson múlik. Ha már kölyökkorban megszületnek a “szabályok”, akkor azok betartatása később sem jelenthet problémát. A belga juhász hamar megtanulja, hogy a szőrkefélés némi nyugalmat kíván tőle, pláne hogy minél békésebb, annál előbb szabadulhat. A fogak, szemek, fülek vizsgálata és szükség esetén tisztítása ugyanilyen eredményesen kivitelezhető mindenféle fennforgás nélkül.

Nem véletlenül hangsúlyos a fajta esetében is a korai, teljes körű szocializáció biztosítása. Ennek hiányában olyan viselkedésbeli torzulások jelenhetnek meg, amiket később jóformán lehetetlen megváltoztatni vagy normális mederbe terelni. Viszont ha már a kezdetektől fogva adott a kiskutyára irányuló figyelem, akkor az együttélés írott és íratlan paragrafusai hamar a helyükre kerülhetnek. Hiszen a belga juhász imád tanulni, s ha kellően motivált a témában, akkor nem különösebben izgatja, hogy aktuálisan éppen mi áll az elsajátítás célkeresztjében. Megfelelő játékossággal és kreativitással még a kötelességnek tűnő feladatok is érdekessé, sőt mi több kívánatossá varázsolhatóak.

A belga juhász megbízható családi kutyává nevelhető?

Igen. Sokan tartanak attól, hogy az ösztönei annyira erőteljesek és mélyen gyökereznek, hogy az őrző-védő jellem igazán sohasem tartható biztonsággal kordában. Ám erről szó sincsen. Hozzáértő irányítás mellett a belga juhász energiái nagyszerűen levezethetőek, sőt. Az erői felbecsülhetetlen értékként törhetnek a felszínre mondjuk egy kutyás sportversenyen, ahol a gyorsaság vagy éppen az ügyesség kerül megmérettetésre. Tehát ideális kontrollal és persze optimális szocializációval az ösztönök nem okozhatnak nehézséget.

A belga juhász szereti a gazdáját, hűséges a családjához. A gyermekekkel is jól kijön. Nyilván nem érdemes túlfeszíteni nála a húrt, de általában odébb áll, ha úgy érzi, hogy kicsit betelt a pohár. A többi élőlénnyel szemben, azonban olykor bizalmatlan. A macskákra prédaként tekint a legtöbbször, s más kutyákkal szemben hajlamos a domináns viselkedésre. De mint minden, így ezek a jellemzők is jó irányba terelhetőek, kellő tudatossággal és szakértelemmel.

A belga juhász rajongva figyeli gazdája minden szavát és mozdulatát. Örömmel teljesíti a kéréseit és boldogan veti bele magát az életbe. Viszont mivel nem mindennapi ésszel van megáldva, így a bizonytalanságra határozottsággal reagál, azaz megpróbálja átvenni az irányítást. Na többek között ezért sem javasolható olyan kutyatartóknak, akik nem eléggé magabiztosak, és nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű és minőségű tapasztalattal.

Ellenben, ha a belga juhászkutya mindent megkap a szeretteitől, ami számára fontos, akkor gyakorlatilag kezes báránnyá válik. Szívesen bújik oda gazdájához simogatásra várva, aztán már rohan is tovább feladat, kihívás után kutatva. Minden teendő attól válik számára felbecsülhetetlen értékűvé, ha a gazdája is mellette áll. A közös sportolás például ezért tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé. Bicikli mellett futva akármeddig örömmel képes elkísérni hőn szeretett gazdiját, de a sima futás is kedvére való. A víz iránti szeretetét is érdemes számításba venni. S nemcsak a nyári hónapokban. Terjedelmes szőrzete megvédi az időjárási viszontagságokkal szemben, mint egykor, a pusztai létben.