Nagy macik nyomában XI. rész – Az alaszkai malamut az észak szülötte!

Alaszkai Malamut

Az alaszkai malamut tipikus szánhúzó kutya. Mély mellkasa és erős vállai húzásra teremtettek. Minden fizikai adottsága arról árulkodik, hogy otthona a jég birodalma még akkor is, ha egyre többen kedvelik a világ számos pontján, még a kifejezetten meleg égtájakon is. Mandulavágású, barna szemeiből intelligencia, érzékenység sugárzik. A tartása nem egyszerű feladat, mert bőven akadnak kielégítésre váró igényei. Impozáns megjelenése, azonban egyszerűen vonzza az elismerő tekinteteket, s nem mindennapi fizikai állóképessége is tiszteletre méltó.

Kompaktság izomkötegekbe rejtve!

Az alaszkai malamut marmagassága kanok esetében kb. 63 cm, míg nőstényeknél némileg kevesebb, nagyjából 58 cm. Ehhez a tekintélyesnek mondható mérethez mindössze 35-40 kg társul, ami a fajta robusztus felépítéséről tanúskodik. A szőrzete két rétegből áll. Az olajos aljszőrzet gyakorlatilag szigetelésként szolgál, míg a fedőszőrzet, mely a vállak és a nyak környékén hosszabb tovább támogatja a testhő fenntartását és megőrzését.

Arcát maszk, vagy fejét sapka díszíti, ami jellegzetességét is adja többek között. Színe a szürke és a fekete árnyalatskálán mozog, de nem ritkák a hófehér példányok sem.

Kik azok a mahlemut inuitok?

 

Ez az az eszkimó nép, melynek tagjai kitenyésztették az alaszkai malamutot. Az északi élet nem játék és móka. Olyan erős kutyákra volt szükség a szánhúzáshoz, akik egyrészt bírták a strapát, másrészt kellő energiával rendelkeztek. Így a nép hozzáértő tagjai tudatos és célzott válogatással kiemelték azokat a kölyköket, akikből végül a fajta megszületett.

Milyen érdekes, hogy bár évszázados múltra tekint vissza, hasonlóan a szibériai huskyhoz, ám a tenyésztése a XIX. század közepén indult be igazán. Az ismertséget a szánhúzó versenyeken aratott sikerek is hozták magukkal és persze az a tény, hogy az örök jég birodalmát felfedezni vágyó tudósok, kutatók és kalandorok gyakran ehhez a fajtához fordultak segítségért. A kitartása sokkalta nagyobb, mint ereje (pedig az sem csekély), s ez a törhetetlen elszántság az, aminek hála hihetetlen távolságokat képes bejárni zord körülmények között.

Az alaszkai malamut nevelése konzekvens hozzáállást igényel!

Míg a szibériai husky természetéből hiányzik a dominancia, addig ez a malamutról nem mondható el. A neveléséből éppen ezért nem hiányozhat a következetesség. Ellenkező esetben az amúgy roppantul intelligens négylábú könnyedén úgy ítélheti, hogy elérkezett az idő a rangsor újratervezésére. Márpedig ha egy ilyen robusztus kutya úgy dönt, hogy ő a falkavezér az bizony senkinek sem jó.

De vigyázat! Mindez nem azt jelenti, hogy akkor teret és helyet kaphat a keménykedés, a túlzott szigor, sőt az agresszió. Éppen ellenkezőleg! Az érzékeny lelkivilágú fajta a szeretet nyelvét érti, amihez ha előre lefektetett és betartatott szabályok is tartoznak, akkor minden rendben. Ha a kutya elismeri feljebb valóját, akkor onnantól fogva kooperatív viselkedés jellemzi: nem hágja át a törvényeket és mindenek felett ragaszkodik gazdájához.

Ahhoz, hogy egy malamut jól érezze magát a bőrében elképesztően sok mozgásra és foglalkoztatottságra van szüksége. Ha a lefárasztás esélye nem adott az életében, akkor hamar előbukkan kreativitása és keres valamiféle elfoglaltságot. Azt talán mondanunk sem kell, hogy az ilyen módon kikutatott kiskapu többnyire nem olyan helyre vezet, ami gazdi szemmel jónak mondható. Úgyhogy nem érdemes ezt a fázist megvárni, s még időben ildomos kellő fizikai, szellemi leterhelést biztosítani.

A jó szocializáció, ami attól ideális, hogy sokrétű, nélkülözhetetlen. A többi kutyával képes normális kapcsolatot kialakítani, amennyiben ehhez a viselkedési formához már kicsi korban hozzászokott. A kutyaovi tehát, ha nem is kötelező, de erőteljesen javasolható a számára, akárcsak később a kutyaiskola.

Na, de mivel tölti szívesen az idejét az alaszkai malamut?

Szánhúzással például, de az esetek jelentékeny százalékában, főleg manapság ennek a szenvedélyének nem adózhat. Sokan kocsihúzóként foglalkoztatják kedvencüket, ami bár furcsán hangzik, de jó ötlet, főképp ha a kocsi tömege a kutya erejének megfelelően változtatható. A malamut, ahogy azt fentebb már megemlítettük kitartásáról és nem gyorsaságáról híres. Ereje döbbenetes méreteket ölthet, ami ráadásul fejleszthető.

Viszont,ami az esetében is épp olyan fontos, mint a szibériai huskynál, többek között, a fokozatosság elvének érvényesítése a terhelés növelésében. 15 hónapnál fiatalabb kutya nem fogható be mindenféle erőt kívánó feladatra és nem hajtható. Ha fiatal korban, amikor még a vázszerkezet nem fejlődött ki megfelelően, túlságosan erőteljes fizikai kihívásban részesül, akkor annak komoly egészségügyi következményei lehetnek.

Motiváltsága, s ezzel együtt jókedve csak és kizárólag úgy őrizhető meg, ha a feladatokat örömmel, lelkesen végzi, azaz nincsen túlterhelve.

Őrző-védő kihívások teljesítésére nem alkalmas, s a szabadon sétáltatás vágyát is érdemes elengedni, ugyanis az alaszkai malamut markáns vadászösztönnel rendelkezik, aminek következtében pillanatok alatt képes utánairamodni az általa zsákmánynak ítélt célpontnak.

A hosszú gyalogtúrák, kirándulások nagyon is a fogára valók, főleg hűvös, hideg környezetben, ahol szó szerint kiteljesedhet, és ahol ténylegesen otthon, jól érzi magát.

15 fok egy malamutnak forróság!

Érthető, hogy a világon mind többen figyelnek fel erre a nem mindennapi fajtára, de soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy ő északon a jég és hó birodalmában érzi jól magát. A hőséget semmilyen szinten sem képes tolerálni. Olyannyira nem, hogy a 15 fok feletti hőmérséklet már nehezen bírható a számára. Ekkor fizikai teljesítőképessége a minimumra csökken. Ilyenkor egy kellően hűvös, árnyékos kuckóba elégedetten vackolja be magát.

Nem lakáskutya, s városi környezetben sem találja a helyét. A mozgásigénye, optimális időjárási körülmények között óriási, tehát ennek kielégítésére kellő energiát és időt kell szánni, ellenkező esetben Alaszka gyermeke kezelhetetlenné válik.

Az ápolása egyébként nem problémás, bár erősen szőrhullató típus, úgyhogy a gyakori kefélés jóformán kivédhetetlen az esetében. Ha már kicsi korában hozzászokik ehhez a rituáléhoz, akkor a későbbiekben sem okozhat fejfájást a szépségápolás. A bundája amúgy öntisztuló fajta, tehát ha bekoszosodik, akkor elegendő egy száraz ronggyal letörölgetni, s csak nagyon indokolt esetben javasolható a fürdetés.

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy az alaszkai malamut meleg égövön szenved. Tehát a fajta szeretete ott kezdődik, ahol a tulajdonságai elfogadásra, a jelleme tiszteletre talál.

Falkában kitűnően elboldogul, hiszen szánhúzó múltjában is így élte az életét. Családi kutyaként is megállja a helyét, de a nevelése, tanítása rengeteg türelmet, sohasem mérséklődő következetességet és időt igényel.

A fentiekből egyértelműen következik, hogy kezdő, tapasztalatlan, konzekvenciára nehezen hajló kutyásoknak nem ajánlható. A malamut szíve óriási, s ragaszkodásának mértéke sem csekély, de ahhoz, hogy a szeretettel teli légkör megvalósuljon elengedhetetlen a szabályok betartatásán alapuló hozzáállás, és a falka rangsorának érzékeltetése.

Kinek való az alaszkai malamut?

Azt jól körülírtuk, hogy kinek nem javasolható a fajta. De természetesen akadnak tökéletes gazdijelöltek. Akinek a szabadideje engedi a kutyás programok megszervezését, megélését (hosszú séták, kirándulások), aki a szánhúzó múltat képes feleleveníteni a megfelelő sportháttér biztosításával, aki szereti a hideget és legfeljebb csak nyaralások idején közelíti meg a meleg éghajlatot, és akitől nem áll távol a szeretetre alapozó, türelmes, elfogadó következetesség, annak az alaszkai malamut igazi főnyeremény. S ennek a fordítottja is igaz, hiszen ilyen, minden tekintetben ideális környezetben a kutya megélheti ösztöneit, s szabadon azzá válhat, amilyen valójában, a szíve mélyén. Adózva a mozgás szeretetének, a falkavezére iránt érzett ragaszkodásnak és a jeges közeg felé táplált vonzalmának. Ilyen idilli körülmények között az alaszkai malamut 12 esztendeig is, boldogan elélhet gazdája oldalán feszítve.