Jöhet egy kis akvarisztika alapfokon?

Még mielőtt nagy lelkesen elrohannál a legközelebbi állatkereskedésbe, hogy díszhalak garmadával és egy komplett felszereléssel térj haza az otthonodba, jó, ha felteszel magadnak néhány egyszerűen megválaszolható kérdést. Amikor már a feleletek a zsebedben vannak, akkor jöhet a következő lépés.


Mekkora szabad hely áll az akvárium rendelkezésére? Pontosan milyen halfajok tartására vágysz? Mik azok a kiegészítő kellékek és eszközök, amiknek a beszerzése elmaradhatatlan? És minderre nagyjából mekkora büdzsé áll a szolgálatodra?

Akvárium
 


Ha sikeresen végig értél a kérdezz-feleleken, akkor még az elején tisztázunk egy félreértést. Azok, akik az akvarisztikában kevéssé jártasak úgy hiszik minél kisebb akváriummal gazdagítják az életterüket, annál könnyebb dolguk lesz a halak ápolásával.

 


Ám ez pont, hogy nem igaz. Ha egy kicsivel is több haleleség pottyan a vízbe, mert mondjuk még nem tapasztaltad ki az arányokat, akkor bizony a flóra azonnal megborul, aminek a végén a halaid akár az életüket is elveszíthetik.


Persze az vitathatatlan tény, hogy nem mindenkinek van lehetősége több száz literes akvárium elhelyezésére, de ha a díszhalak világából több fajt is szeretnél tartani, biztosítva számukra a megfelelő nagyságú közeget, akkor bizony 100-150 liternél kezdődik a történet.


Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tárolásra szánt bútornak stabilnak kell lenni, mert komoly súly elbírásáról van szó.

Little child with goldfish


Milyen díszhalakat érdemes első körben beszerezned?
Az akvarisztikában jártas szakemberek kezdőknek az elevenszülő fogaspontyokat javasolják, mint jó “tanulóhal”. Mert ha létezik tanulópénz, akkor természetesen tanulóhal is.


Mivel számos tenyészváltozattal találkozhatsz így az impozáns megjelenés garantálható, ráadásul szükségletek tekintetében nem kell semmilyen extrával számolnod. De egy valami fix. A halaid szaporodni fognak. Márpedig az ivadékszaporulatról gondoskodnod kell.

Portrait of aquarium fish – Sumatra barb (Puntigrus tetrazona) in a aquarium


Viszont a kistestű pontylazacokkal nem lesz ilyen problémád, és az ápolásuk sem bonyolultabb a fenti csapat tagjainál. A páncélos harcsák is ide sorolhatóak, sőt néhány törpesügér faj is bátran bevállalható.


A végére még egy jó tanács: nagytestű halfajok tartásában (például vitorláshal) 200 liternél kisebb akvárium esetén semmiképpen se gondolkodj. Sőt. A fent emlegetett vitorláshalból nagy élettér esetén se szerezz be kettőnél többet, mert ha párba állnak, akkor elkezdik kergetni a fajtársaikat.

Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!