Kombinált oltás kutyáknak – Minden, amit tudni érdemes

Kombinált oltás kutyáknak

A kombinált oltás kutyáknak, ahogy az az elnevezéséből is kiderül többféle betegség ellen is védelmet nyújt, mint például parbovírusos bélgyulladás, fertőző májgyulladás, szopornyica, kennel köhögés kórokozója (avagy parainfluenza) és leptospirózis, azaz fertőző vesegyulladás. A kombinált oltás beadatása hivatalosan ugyan nem kötelező, de mindenképpen megéri élni az előnyeivel. Kevesen tudják, de nagyon fontos, hogy az oltatlan kutyák a fenti kórokozókat akár tünetmentesen is képesek hordozni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy közvetlen érintkezéssel például vizelet, bélsár, a fogékony egyedek könnyedén megfertőződhetnek. A kölyökkutyák kifejezetten veszélyeztetettek, épp úgy, mint az idősebb négylábúak, akiknek az immunrendszere már csak az életkorból fakadóan is gyengébb. A tünetmentes hordozók is lebetegedhetnek idővel, ez csak annak a függvénye, hogy a szervezetük mennyire bírja a strapálást. A tavaszi vagy őszi periódusban, amikor az immunrendszer könnyedén meggyengül, akkor bizony a kórokozók főszerephez juthatnak. Úgyhogy ez a helyzet így sem-úgy sem biztonságos.

Mit jelent a maternális immunitás és mennyire ildomos vele kalkulálni?

Az újszülött kiskutyák előbb a méhben, aztán később az anyatejen keresztül jutnak hozzá azokhoz az ellenanyagokhoz, amiket az édesanyjuk teste hordoz. Ezt passzív védelemnek nevezzük, aminek az erőssége folyamatosan csökken. Hiszen adott egy mennyiség, melynek a pótlása nem biztosított természetes módon. Tehát az ellenanyag koncentráció fokozatosan mérséklődik.

Na, de miért fogy el idővel a felhalmozott ellenanyag mennyiség? Egyrészt amikor a kutyus találkozik egy adott kórokozóval, akkor a szervezet működésbe lép és az ellenanyagok ellátják a feladatukat. Viszont ezzel együtt logikusan megcsappan a számuk. Másrészt az ellenanyagok rendelkeznek egyfajta élettartammal, aminek a leteltével a lebomlás garantálható. Nagyjából 12-14 hetes korra jut el a szervezet arra a szintre, hogy már nem támaszkodhat a passzív védelem nyújtotta biztonságra.

 

Fontos megjegyeznünk, hogy a maternális védelem nem minden esetben jelent extra erős ellenállást. Emögött több ok is állhat. Egyrészt ha az anyakutya oltatlan, akkor nyilván nincs ellenanyag, ami végül erősítheti a kiskutya testét. Másrészt a rossz körülmények közötti tartás is eredményezheti ezt. Ekkor az ún. induló készlet vagy csekély koncentrációjú, vagy eleve nem olyan sokoldalú, mint amilyen amúgy, optimális helyzetben lehetne. A fogyatkozást az is gyorsíthatja, hogyha a kölyök kóborkutyával, potenciális hordozóval érintkezik.

Az, hogy egy kiskutya adott életszakaszában milyen mértékű védelemmel rendelkezik a különböző fertőző betegségekkel szemben, kizárólag laboratóriumi vizsgálatokkal mutatható ki.

Mi a kombinált oltás szerepe a tartós védelem kialakításában?

Az immunrendszerben gyakorlatilag ugyanaz játszódik le a vakcina hatására, mint amikor a szervezet a vad kórokozóval találkozik. Nyilván az jelentős különbség, hogy a vakcinában található vírusok, bacilusok, gombák a különböző speciális eljárások következtében elveszítették a megbetegítő képességüket, ezért aztán a szervezet képes legyőzni őket. A vakcinázással tulajdonképpen az immunitás aktív formája hozható létre, legalábbis ez a cél.

Mi az immunitás lényege?

Nagyon egyszerűen megfogalmazva, az immunsejtek a vakcinázás következtében a jövőben képesek felismerni a kórokozókat, s miután ez megtörténik az ellenanyag termelés is beindul. A folyamat első körben nagyjából egy hetet vesz igénybe. Ám ekkor memóriasejtek is keletkeznek, amiknek köszönhetően a következő találkozás alkalmával olyan gyors ez az egész, hogy konkrétan a megbetegedés esélye roppantul csekély. A memóriasejtek nagyon hasznosak, ellenben nem élnek örökké. Ezért annyira lényeges felnőtt kutyusoknál az emlékeztető oltások beadatása, hogy ezeknek a sejteknek a koncentrációja megszakítatlanul magas maradjon.

Néhány szó a betegségekről

A parbovírusos bélgyulladás az egyik legrettegettebb kutyabetegség, ami elsősorban a kölyök és a fiatal egyedeket érinti. Hányással, nem ritkán véres hasmenéssel jár együtt. A sérült bélnyálkahártyán kórokozók szaporodnak el, így a kiszáradás, legyengülés gyors és nem ritkán végzetes. Nyilván a kimenetel nagyban függ a kutyus állapotától és életkorától.

A szopornyica az egyik legrégebbi fertőző járványos betegség. Gyakorlatilag bármikor elkapható, de leginkább a kutyus első hónapjaiban van fokozottan kitéve a veszélynek. Tipikus tünetei a láz, a rossz általános állapot, az étvágytalanság, a hányás, a gennyes orrfolyás és/vagy kötőhártya gyulladás. Szövődményként tickelés maradhat hátra, ami egy idegrendszeri tünet, az izmok akaratlan rángatózását jelenti.

A szopornyica bármelyik életkorban fertőzhet, ezért különösen hangsúlyos az idős kutyák kombinált oltása, aminek hála a védelem fenntartható.

A kennel köhögés kórokozói enyhe tüneteket generálnak többnyire például köhögés. A közösségbe bekerülés gyakran generatív indikátor.

Ajánlott vagy kötelező a kombinált oltás? Mennyibe kerül?

Ajánlott. Még pontosabb, ha úgy fogalmazunk, hogy erősen javasolható. Itt is kihangsúlyozandó tény, hogy az idősödő kutyusok számára még fontosabb számon tartani az évenkénti ismétlést. Az immunrendszer az életkor előrehaladtával egyre gyengébb. Nem jó ötlet kitenni az öregedő ebeket ilyen veszélyeknek.

Az árak ugyan változhatnak, de a kombinált oltás évente kb. tízezer forint költséget jelent. Ez minimális ahhoz képest, amennyit a vakcina ér. Az oltási könyvben célszerű vezetni, hogy mikor kapott a kutyus kombinált vakcinát, így esélytelen elfelejteni a következő esedékesség dátumát.

Mennyire fájdalmas az oltás?

A legtöbb kutyus meg sem érzi. Legfeljebb picit csíphet, érzékenyebb egyedek akár rossz néven is vehetik ezt az akciót. De általában a legnagyobb sokkot az állatorvoshoz való megérkezés okozza. Az egész hajcihő hamar feledésbe merülhet, mondjuk egy jókor átnyújtott, kellően ízletes jutalomfalat hathatós közbenjárásával. Persze egy kis simogatás, biztatás sem árt.

Egy kis tudatossággal, odafigyeléssel évről-évre bebiztosítható a kutyus immunrendszerének megerősítése. Ez pedig minden pénzt megér! Mert az egészségnél nincsen értékesebb kincs, a kutyák számára sem!