Kutyakiképzés érzésre?

Kutyakiképzés

A kutyakiképzés felelősségteljes feladat, hivatás, amihez nem elhanyagolható mélységű szaktudás szükséges. Nem olyasvalamiről beszélünk, amire bárki alkalmas, és amit mindenki gyakorolhat az otthonában a kertben, a lakásban vagy a parkban.

Néhány elvétett stratégia, pár megerősített rossz berögződés és készen is van a neveletlen kutyanevelési koktél.
A mai világban a csináld magad mozgalmak fénykorukat élik.

Már jóformán mindent meg lehet próbálni barkács körülmények között megcsinálni, aztán vagy sikerül, vagy nem.

A videómegosztókon számtalan anyag foglalkozik a különböző témákkal és a legtöbb képkocka arról árulkodik, hogy egy-egy kihívás valójában könnyedén leküzdhető akadály csupán.

 


Aztán amikor az ember lánya, fia ott marad a konyha közepén egy szétszerelt, de össze nem rakott hűtővel vagy mondjuk mosogatóval, akkor jöhet az ide-oda kattintás és ideges kapkodás. Csak míg egy csaptelepet vagy elektronikai eszközt a megfelelő szakember elvileg képes rendbe hozni, addig a nevelésben elkövetett súlyos bakikat nem lehet egyik napról a másikra eltörölni. Nem egyszer olyan mélyen gyökerező gócokat sikerül megérinteni öntudatlanul a kutyusok lelkében, amik aktiválódás után szinte visszafordíthatatlan változásokat generálnak és nem pozitív irányban.

Vannak kockázatmentes ötletek, amiket tényleg meg lehet tanítani a kis kedvencnek veszély nélkül. Az ül, fekszik és hozzám parancsokra való hallgatás és azok végrehajtása elsajátítható otthoni közegben is, bár hozzá tartozik, hogy ennyire alapvető dolgoknál sem mindegy, hogy például milyen típusú a használt motiváció, jutalmazás stb.
A pozitív megerősítés kiváló technika, a klikkerezés szintén, viszont mindegyikhez érdemes érteni, mégpedig nemcsak holmi videók megnézése után. Nem véletlenül vannak külön kutyakiképzők. Ez egy nagyon komoly előképzettséget, sőt szakosodást igénylő szakma. Nem véletlen, hogy egy házi kedvencekre specializált tréner vakvezetőkutyák terelgetésére már nem alkalmas.Valószínűleg te sem örülnél annak, hogyha a kedvenc éttermi fogásodat a sarki hamburgeres készítené el. Mert bár utóbbinál mennyei a hambi, viszont vélhetően a sok csillagos menük remekelésében és tálalásában nem olyan profi, ami egyébként így van rendjén.


A kutyakiképzés életre szóló élmény a kedvenc és gazdája számára, mely során számtalan fogás sajátítható el, hogyha a folyamatot egy valódi szakember tartja a kezében. Így elkerülhetőek a kellemetlen döccenők és a váratlan, negatív meglepetések, ráadásul a tanulási fázisban rengeteg, a jövőben jól alkalmazható taktika leshető el a trénertől.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!