Madárkalitka vásárlási kalauz

Kényelmes madárkalitka
Madárkalitka
Madárkalitka
Madárkalitka

Az ideális madárkalitka kiválasztása prioritást élvező feladat, pláne ha kedvencedet kérdezed, akinek bizony korántsem mellékes, hogy mekkora életteret biztosítasz a számára. Olyannyira nem elhanyagolható ez a paraméter, hogy kormányrendelet szabályozza az egyes madárfajták minimális élettér nagyságát.


A tenyésztő, akitől madaradat vásároltad is hiteles forrás ebben a kérdésben, érdemes kifaggatnod arról, hogy mit lát megfelelőnek, s a két csatorna összehangolásából már könnyedén meghatározhatod az ideálisnak tekinthető paramétereket.

A kedvtelésből tartott szárnyasok egy része kiszoktatható a lakásba – repülés célzatával, ám ekkor az alapvető óvintézkedések elengedhetetlenek.

Függetlenül attól, hogy otthonod légtere alkalmas-e a szárnyak kiterjesztésére, a ketrecnek kényelmesnek, tágasnak kell lennie a maximális komfort megteremtésének érdekében.

 

A piacon megannyi kialakítású modell közül válogathatsz, s nem egyszer a gyártók motivációja – egy-egy extrém forma megalkotásánál – nem a praktikusság, hanem az esztétikum. Nyilván mivel élettered részesévé avanzsál a kalitka nem mindegy, hogy hogy néz ki, de vitathatatlan tény, hogy madarad érdekeinek preferálása az első.

Kör alapú kalitkában szigorúan tilos gerinces állatot tartani, illetőleg léteznek díszketrecek, amik legfeljebb berendezési tárgynak alkalmasak, ám madártartásra semmi esetre sem.

Mivel a szárnyasok vízszintesen repülnek így a téglatest alakú variáció a legjobb, ahol a hossz harmadával legalább meghaladja a magasságot. A kihúzható aljú, vagy levehető tálcás variáns a takarítás szempontjából tökéletes választás.

Mi a helyzet a madárkalitka anyagával?

Az anyag kiszemelésénél elsődleges szempont a gördülékeny és eredményes takarítás, fertőtlenítés. Ha fémre szavaznál, akkor olyan verzióra érdemes voksolnod, mely korrózióálló, de természetesen a műanyag is megfelelő.

A lényeg, hogy a felület kezelésére alkalmazott anyagok kemény tapadásúak legyenek, így ugyanis esélye sincsen kedvencednek megdézsmálni otthonát.

Az etető, itató, ugráló, ülőke, csőrkoptató, lágyeleség- és ásványi anyag tartó valamint a hinta, tükrök, játékok a legalapvetőbb berendezési tárgyak közé tartoznak, amiknek a segítségével tökéletesen optimális életközeget hozhatsz létre kedvenc madarad számára.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!