Madárkalitka vásárlási kalauz - Kutyulva

Az ideális madárkalitka kiválasztása prioritást élvező feladat, pláne ha kedvencedet kérdezed, akinek bizony korántsem mellékes, hogy mekkora életteret biztosítasz a számára. Olyannyira nem elhanyagolható ez a paraméter, hogy kormányrendelet szabályozza az egyes madárfajták minimális élettér nagyságát.

A tenyésztő, akitől madaradat vásároltad is hiteles forrás ebben a kérdésben, érdemes kifaggatnod arról, hogy mit lát megfelelőnek, s a két csatorna összehangolásából már könnyedén meghatározhatod az ideálisnak tekinthető paramétereket.

Madárkalitka
A kedvtelésből tartott szárnyasok egy része kiszoktatható a lakásba – repülés célzatával, ám ekkor az alapvető óvintézkedések elengedhetetlenek. Függetlenül attól, hogy otthonod légtere alkalmas-e a szárnyak kiterjesztésére, a ketrecnek kényelmesnek, tágasnak kell lennie a maximális komfort megteremtésének érdekében.

A piacon megannyi kialakítású modell közül válogathatsz, s nem egyszer a gyártók motivációja – egy-egy extrém forma megalkotásánál – nem a praktikusság, hanem az esztétikum. Nyilván mivel élettered részesévé avanzsál a kalitka nem mindegy, hogy hogy néz ki, de vitathatatlan tény, hogy madarad érdekeinek preferálása az első.

Madárkalitka
Kör alapú kalitkában szigorúan tilos gerinces állatot tartani, illetőleg léteznek díszketrecek, amik legfeljebb berendezési tárgynak alkalmasak, ám madártartásra semmi esetre sem.

Mivel a szárnyasok vízszintesen repülnek így a téglatest alakú variáció a legjobb, ahol a hossz harmadával legalább meghaladja a magasságot. A kihúzható aljú, vagy levehető tálcás variáns a takarítás szempontjából tökéletes választás.

Mi a helyzet a madárkalitka anyagával?

Madárkalitka

Az anyag kiszemelésénél elsődleges szempont a gördülékeny és eredményes takarítás, fertőtlenítés. Ha fémre szavaznál, akkor olyan verzióra érdemes voksolnod, mely korrózióálló, de természetesen a műanyag is megfelelő. A lényeg, hogy a felület kezelésére alkalmazott anyagok kemény tapadásúak legyenek, így ugyanis esélye sincsen kedvencednek megdézsmálni otthonát.

Az etető, itató, ugráló, ülőke, csőrkoptató, lágyeleség- és ásványi anyag tartó valamint a hinta, tükrök, játékok a legalapvetőbb berendezési tárgyak közé tartoznak, amiknek a segítségével tökéletesen optimális életközeget hozhatsz létre kedvenc madarad számára.

 

Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!

Címkék:
Fórián Andrea

Hasonló cikkek

Nincsenek hasonló cikkek

0 Hozzászólás

Hozzászólás írása

Kövess Youtubeon is!

Yatoo’s Cats Youtube csatorna

SEO tipp!

Hogyan?

Motiválatlan vagy?

Hírdetés

2