Mi tévő legyél ebben a kutya melegben?

A hőség a tetőfokára hágott. Az elmúlt években is már megfigyelhető volt az a tendencia, ami aztán idén is jócskán megmutatkozott. Kifejezetten hűvös nyárkezdet után pillanatok alatt beköszöntött a kánikula. Míg mondjuk húsz évvel ezelőtt ez legfeljebb 30 fokot jelentett, addig aktuálisan a 40 fokot is simán megközelítjük.

Éjszakára sem hűl le annyira a levegő, pláne városokban, betondzsungelekben hogy az enyhülés akár csak pár órára tapasztalhatóvá váljon. Ezt a fajta meleget kevesen viselik jól. S bizony a kutyák sem szívlelik. Sokan számolnak be arról, hogy nagyobb testű kedvenceik pár száz méter után még az “enyhéb” esti vagy reggeli órákban is feladják és lefekszenek. Nem akarnak tovább menni. Megnyugtatunk mindenkit, ez a jelenség teljesen normális! Mutatjuk, hogy mi nyújthat némi segítséget ezekben a perzselő hetekben!

A séta időzítése kulcsfontosságú!

Napközben sétáltatni? Na ez az az ötlet, ami felejtős. Jóformán egész nyáron. Mivel a kutyák képtelenek verejtékezni, ezért sokkal könnyebben kapnak hőgutát, mint az emberek. Bár itt jegyezzük meg, hogy az utóbbi években ez már a kétlábúakról is egyre kevésbé mondható el. Ugyanis jelenleg annyira durva a hőség, amivel a nem ehhez szokott emberi szervezet is nehezen birkózik meg.

 

De maradjunk abban, hogy a kutyák meg végképp nem arra születtek, hogy ezt a fajta kánikulát bírják. Szóval a napközbeni jövés-menésről le lehet mondani. Városban meg pláne, ahol a beton úgy éget, mintha egy serpenyőt hevítenénk fel. Nem egy kutyus szenved ezekben a napokban égési sérüléseket, mert konkrétan a mancsukat szétégeti a beton. Amikor vadul kapkodják a lábaikat az nem cuki és a legkevésbé sem édes, hanem annak a vitathatatlan jele, hogy ég a talaj a talpaik alatt.

Amennyiben valamilyen oknál fogva mégsem kerülhető ki a napközbeni csatangolás, akkor alapvető, hogy a betonon nincs megállás. Mindegy ki jön szembe az utcán, kedves ismerős, rokon vagy sértődékeny szomszéd. Nincsen megállás. A fű még jó terep lehet egy-egy percnyi stopra, ha erre van lehetőség persze, de a beton nem alkalmas erre. Aztán a vizes flakont sem érdemes otthon hagyni.

A bokatájék locsolgatása kifejezetten jó ötlet, mert a vérkeringésen keresztül így hűthető a kutyusok teste a lehető leggyorsabban. Ma már hűtő nyakörveket is kapni, amik alkalmasak arra, hogy szintén a vérkeringésen keresztül adjanak némi megkönnyebbülést. Természetesen az ivóvíz megléte is nélkülözhetetlen. Még akkor is, ha egyébként a tervek szerint csak öt percnyi kiruccanásról van szó. Sokszor fordul elő, hogy az öt percből hogyhogy nem fél óra kerekedik. Ami alapesetben nem gond, viszont kánikulától terhes periódusban kockázatos mutatvány.

Nézzük azt a kívánatos esetet, hogy a séta időpontja kora reggelre vagy késő estére esik. Ezek az időintervallumok azért kedvezőek, mert még nem süt a nap. Napjainkban olykor az éjszakák is izzasztóan melegek ez igaz, de azért az rengeteget számít, hogy nem perzsel, sőt éget a napfény. A reggel öt, hat óra még kiváló, ahogy az este kilenctől kezdődő periódus is nagyszerű választás. A hőmérsékleti statisztikákat elnézve mostanság úgy alakul, hogy a reggelek esélyesebben hűvösebbek, mint az esték.

Ekkor is előfordulhat, hogy a kutyus nem akar túl sokat menni. Ez egyáltalán nem kóros, nem kell megijedni ettől. Teljesen normális, hogy napközben konkrétan kimerül a hőségtől (kivéve, ha hűsölhet mondjuk egy klimatizált helyiségben vagy egy általa ásott kellően mély gödörben), és így elfogy az ereje a baktatásra. Ha viszont örömmel szaglászik és látszik rajta, hogy elemében van, akkor ezt a szuper állapotot érdemes kihasználni amennyire csak lehet.

Víz minden mennyiségben és halmazállapotban!

Na jó, a gőzt nyugodtan kizárhatjuk a halmazállapotok közül, mert abból amúgy is van bőven, amilyen magas olykor a páratartalom. Viszont a víz nem meglepő módon aranyat ér! Az úsztatás például talán a legjobb módja a nyári kimozgatásnak.

A hűsítő víz borítékolja a jó közérzetet, miközben az úszásnál aligha akad egészségesebb mozgásforma. De akadnak ebek, akik bizony nem hajlandóak a habok közé vetni magukat. Félnek a víztől, azt gondolják, hogy nem tudnak úszni, a régmúlt rossz emlékei kísértik őket stb. Sok minden állhat ennek a típusú félelemnek a hátterében.

Nyilván egy szintig meg lehet próbálni feloldani ezt a blokkot, de ha nem megy, akkor jobb nem erőltetni a dolgot. Ám a vizezés, pancsolás élményét ekkor sem kell elvetni. Ugyanis a legtöbb kutya szereti a tapicskolást, a vízben fetrengést, a hasáztatást. A konkrét fürdetést ugyan sokan likvidálják, ellenben a vizes játékokért tényleg a legtöbben odavannak. Úgyhogy ilyen módon mégis összehozható a vízi móka! A szökőkutazás például nagyszerű mulatság! Persze ilyenkor a gyerekek elsőbbséget élveznek, de általában, ha mindenki szereti a jelenlévők között a kutyusokat, akkor a vidámság garantáltan adott.

A víz, mint innivaló is természetesen elengedhetetlen, nemcsak útközben, hanem otthon. A mindig friss víz nem jelent egyet a jéghideggel. Persze a langyos, már-már meleg sem oké, de a kutyáknak nem kell behűteni a folyadékot, mert amúgy főleg nagy mennyiségben fogyasztva akár torokgyulladás is lehet a dolog vége. A lényeg, hogy ne legyen poshadt a víz. Ha a kis kedvenc kinti, és szereti felborogatni a vizes tálját, az ilyenkor nem olyan vicces, mert egész nap mégsem jó ötlet ott hagyni ivási lehetőség nélkül. Ekkor jöhetnek jól az olyan vödrök, lavórok, amik teletöltve a kutyus számára elmozdíthatatlanok, ugyanakkor kiváló víztárolók. Így ha a rosszalkodás közepette megszomjazna, máris rávetheti magát az innivalóra.

Az abszolút normális jelenség, ha kihevült állapotban nem az ivás az első. A kutyusok tudják ösztönösen azt, amit mi már elfelejtettünk, hogy egy kis várakozás után érdemes nekiesni a hűsítésnek, mert így a túlivás illetve a megfázás is elkerülhető.

Behűtött gyümölcsök, jöhetnek?

Igen, például a fagyasztott banán pazar desszert, amit a legtöbb négylábú nagyon szeret. Túlzásba nem kell esni, mert a torokgyulladás vagy a bélgyulladás könnyebben bekövetkezhet, mint arra a legtöbben gondolnának. De egy-egy finom falat becsempészhető a napba, és ezek a jeges, hűsítő étkek nemcsak, hogy egészségesek, de azért kicsit enyhíthetik a forróság elviselésének kellemetlenségeit is.

A hűtőmatrac hozza a tőle elvártakat?

Igen, a visszajelzések alapján mindenképpen. A fekhely különleges töltetének köszönhetően a ránehezedő súly hatására fejt ki hideget, ezzel hűtve a kutyus testét. A kutyák nagyon intelligensek, ha elegük van egy adott dologból, akkor továbbállnak mindenféle hezitálás nélkül. Vagyis ha a kutyus úgy érzi, hogy lehűlt, pont tökéletes, akkor felkel és máshova fekszik le. Aztán ha újra szükségét érzi visszaheveredik a hűtős verzióra. Úgyhogy attól egy pillanatig sem kell tartani, hogy esetleg a megfázás közbeszól.

Ahogy fentebb már megemlítettük a hűtőnyakörvek is méltán népszerűek. Útközben, de akár a meleg lakásban is jó szolgálatot tehetnek. Ahol nincs klíma bizony a hőmérséklet akár 30 fok fölé is kúszhat bent a négy fal között. A ventilátorozás nem igazán jó ötlet, különösen “telibe” és hosszú időn át. Hogy miért? Azért, mert a kutyusok szeme, orra, füle nem minden esetben tolerálja jól a huzatot. A szemek csipásodása például tipikus jel arra, hogy túl sok az áramoltatott levegő.

Nyilván azok a készülékek, amik forognak, illetve amiknek a paraméterei állíthatóak akár jók is lehetnek arra, hogy egy kicsit mozgásra bírják a “közeget”. De ennél többet nem érdemes várni tőlük.

Türelem és kitartás?

Végül a legjobb tanács, hogy kitartás és türelem! Ez az időszak senkinek sem egyszerű. Ezt a fajta meleget kevesen viselik jól, és még annál is kevesebben élvezik. Mindez teljesen érthető. Ilyenkor a lényeg a kutyus igényeit figyelni és szem előtt tartani a létező legnagyobb türelemmel és megértéssel.

A fáradtság, fásultság normális, sőt egyre gyakrabban jelentkezik a frontérzékenység is, de szeretettel mindez átvészelhető!