Törpe sün, óriási élmény – íme a legfontosabb tudnivalók!

törpe sün

Tegye fel a kezét, aki szerint a sünik édesek? És nemcsak Sün Aladár meg Sün Dorottya a meséből, hanem a vadonélő példányok, akik amúgy egyre gyakrabban bukkannak fel a családi házas, parkos övezetekben. Gomb szemeik, gomb nózijuk és cammogós járásuk egyaránt tüneményes, ráadásként aki picit is jártas a sündisznók birodalmában az tudja, hogy az érzéseik kifejezésében is nagyon fejlettek. Nem csoda tehát, hogy ma már bárki tarthat odahaza sünit, a legnagyobb szeretetben és boldogságban. S bár maga a mutatvány nem tűnik bonyolultnak, azért akad néhány információ, amit érdemes begyűjteni a tarsolyba.

Afrikából érkeztem, a mesterségem címerállata: sün!

Az afrikai fehérhasú törpesün a legkedveltebb otthon tartható fajta, aki bizony nem könnyű eset. Na nem a testtömegére gondolunk természetesen, hanem a természetére. A bizalmát nem adja olcsón, nem adja csak úgy. El kell nyerni, meg kell küzdeni érte. De a jó hír az az, hogyha egyszer sikerült, akkor onnantól fogva az elszakíthatatlan szeretet-kötelék adott és megingathatatlan.

Egyébként a magyarországi sünik a keleti, európai fajtához tartoznak és védettek. Úgyhogy nem, nem befoghatóak, és főleg nem macerálhatóak. De gyönyörködni lehet bennük, lehetőleg távolról, hogy nehogy megrémüljenek.

 

Visszatérve a roppant népszerű afrikai rokonra: a kis hazánkban is óriási keresettségre szert tevő süni átlagos életkora 2-4 év, az igazi nagy öregek 6-8 esztendőig is elélhetnek, de ez határozottan ritkaság számba megy. Ez mindenképpen rossz hír, hiszen viszonylag kevés közös idő adatik. Ha már a megvásárlás pillanatában tisztában vagy ezzel, akkor fel tudsz készülni arra, hogy minden percet duplán kihasználhassatok. S valójában ez az a titok, ami mindenkinek az életét varázslatossá tehetné – életkortól függetlenül.

A másik lényeges tény, ami meghatározó az életviteletek szempontjából: a süni éjszakai állat. Nem kicsit, nagyon. Szóval ha téged zavar a motoszkálás, akkor nem biztos, hogy a legjobb ötlet sünivel gazdagítani az életteredet. Illetve ekkor érdemes nagyobb távolságban elhelyezned a lakhelyet, így aztán kedvenced is boldogan ténykedhet a legszebb napszakában, te pedig háboríthatatlanul szundíthatsz.

Hallottad már azt a városi legendát, hogy a sündisznó leghőbben áhított tápláléka a tej? Ha igen, akkor most szólunk, hogy bárki is találta ki ezt a gondolatot, fals a javából. Nem, hogy nem a leginkább vágyott eledel a számukra, hanem kifejezetten károsnak mondható, lévén a sünik laktózérzékenyek. Úgyhogy a tejet bátran el lehet felejteni, meg persze a többi tejterméket is.

A törpesüni nem az a párban élő típus. Sokan úgy érzik, hogyha egy példányt vásárolnak, akkor azzal garantálják a magányt. Ám ez, ebben a helyzetben pontosan a legjobb forgatókönyv, ami történhet. A süni kicsit antiszociális na. Olykor egyébként hajlandó együtt élni egy fajtatársával, de ez tényleg ritka. Amúgy pedig, ha a két jószág nem jön ki egymással, akkor nincs más megoldás, mint a külön lakrész borítékolása, azaz a szétköltöztetés.

Milyenek is azok a sünis mindennapok?

Kétségtelenül mosolyogtatóak. Elég csak ránézni az egyedekre. Elképesztően aranyosak. Piros szemű, hófehér albínó vagy éppen maszkos-zoknis sötét árnyalatú? Mindegy. Bármelyik is legyen a döntésed, a cukiságot nyugodtan biztosra veheted. Érdemes megbízható tenyésztőtől vásárolni, így a különböző szaporításból fakadó betegségek teljes egészében elkerülhetőek.

Fentebb említettük a tejes legendát, de van itt még más is. Például az alma. Kedves elgondolás, a mesék gyakori ábrázolása a tüskéire felszúrt almát cipelő süni, de ez tényleg mese habbal, pontosabban gyümölccsel. A valóságban ugyanis az apró szemű kutyatáp az, ami a süni tálkájába kívánkozik.

De ez még mind semmi. Remélhetőleg nem undorodsz a rovaroktól, mert ha igen, akkor finoman szólva extrém sporttá változhat a sünitartás. Hiszen a tüskés kis kedvenc rajong a rovarokért, finom kis lisztkukacokért vagy éppen szúnyoglárvákért, de egy ízletes tücsökre sem mond nemet az garantálható. Ráadásul minél élőbb az eleség annál jobb. Szóval persze, szárított variációkkal is bepróbálkozhatsz, de azért az ínyencségek akkor a legízletesebbek, ha még határozottan mozognak.

Számításba jöhet még a főtt tojás, a napos egér, ilyesfélét fagyasztva is találhatsz illetve a speciális halacska. A zöldség-gyümölcs fogyasztás nem a sünálom része, ugyanakkor egy-egy élő rovarhoz mintegy köretként bedobható némi uborka vagy mondjuk alma.

Milyen az ideális süni lak?

Távol van huzattól és napfénytől, 22-26 fokkos hőmérséklet, és minimum 110×50 centiméteres életterület.

A sünotthon elengedhetetlen alkotóeleme a házikó, amiben a süni kényelmesen elnyújtózhat. Szereti a vizet, és szeret fröcsögtetni is, ami mondjuk takarítás szempontjából nem annyira pozitív, tehát a csapos itató nagyszerű választás, mert így mindenféle csöpögtetés és úsztatás nélkül fogyaszthatja el a neki megfelelő mennyiségű vizet. Az etetőtálkát sem célszerű kihagyni az eszköztárból.

Aztán a bújózsák olyan neki, mint egy játék és egy kedves gesztus polár formába öntve. Nem kötelező, viszont ha a célod az örömszerzés, akkor ne hagyd ki a berendezési tárgyak közül. A futókorong a sportos süni mindennapjainak nélkülözhetetlen kelléke. Ez az eszköz nem rácsos szerkezetű, lévén így hajtás közben körömszakadást eredményezhetne, szóval balesetveszélyes lenne.

Infralámpa jó, ha akad otthon valahol a kamrában, de csak hűvös időben lehet rá szükség, vagy fürdés után.

Ami az almot illeti: a süni idővel szobatisztává válik, így a csomósodó macskaalom szuper választás, amúgy pedig a tőzeg, vagy az illatmentes faforgács is jó alapokként szolgálhatnak. Visszatérve egy gondolat erejéig a macskaalomra: a tüskés kis kedvenc szeret porfürdőt venni, ami kívülről nézve hogy is fogalmazzunk, nem túl bizalomgerjesztő látvány. De nyugalom! A rángatózás nem valami abnormális idegi reakció, hanem maga a fürdőzés. Egyébként a forgácsot vagy szalmát nem kell kispórolni, sőt. A süni nagyon szeret túrni-fúrni, bujkálni, úgyhogy hálás lesz a vaskos aljzatért.

A hagyományos értelemben vett fürdés, fürdetés, azonban ritka vendég a tüskés állatka életében, nem is célszerű túlzásba vinni és tényleg csak végszükség esetén érdemes vele élni. Ekkor egy fogkefe, kímélő sampon és egy törölköző mindenképpen jó, ha kézközelben várakozik.

Mi jellemzi a süni természetét?

Nem olyan játékos, mint mondjuk egy kutyus, ez tény, de azért nyugodtan kipróbálhatóak a macskajátékok, mert bizonyos példányok határozottan kedvelik a játékszereket. Amúgy a PVC cső nagyszerű búvóhely, a WC guriga meg kiváló korona, sőt a plüss játékokhoz oda lehet bújni. Szóval a sünik háza táján nem ismeretlen a humor!

A süni csendes, halk és visszafogott. De a tettei nem mindig ezt tükrözik. Például ha végre kihunyt a fény, akkor eljön a lakberendezés ideje. Szerinte. Ilyenkor aztán mindent, ami mozdítható ide-oda tologat és rója a köröket rendíthetetlenül.

A hibernálódás egy a természetben ösztönös, életmentő reakció, de nem a te otthonodban. Egyes sünik hajlamosak bepróbálkozni ezzel, a kinti hőmérsékletre reagálva, tehát nem a közvetlen környezetük ilyenkor a kiváltó ok. A tünetek jellegzetesek: bealvás, hideg has, felkelés után ingatag járás. Hogy mi tévő legyél ilyenkor? Ébresztgesd kitartóan, ne hagyd, hogy be- és visszaaludjon. Ez macerás kicsit ugyan, de életmentő, mert egyes esetekben a sikeres hibernáció az életfunkciók megszűnésével is járhat.

A süni megszelídítése nem nehéz feladat, de türelmet, kitartást, és elfogadó szeretetet igényel. Ha pedig egyszer kialakult a kapocs, akkor azt senki el nem tépheti többé. Ha nagyon kedveskedni akar, akkor lelapítja a tüskéit és engedi a simogatást. Amúgy meg, ha dühös, fél vagy bosszankodik, akkor labdává gömbölyödik, puffog és égnek mereszti a tüskéit. Csak nehogy megtudja, hogy ilyenkor is extra édes!

Egyébként minden süni más és más. Akadnak bújós egyedek, de vannak visszahúzódóbb példányok is. Viszont a kedvessége mindenkor vitathatatlan, ahogy a bája sem kérdéses!