Mikor jár a jutalomfalat?

A jutalomfalat ízletes és egyben hatékony megoldás arra, hogy felhívd magadra a figyelmet vagy megajándékozd kedvencedet mondjuk egy olyan mozdulatáért, tettéért vagy viselkedési mintájáért, amit a jövőben is kívánatosnak éreznél, szívesen látnád viszont. Ám pontosan azért, hogy ez a módszer ne veszítse el a jelentőségét nem érdemes túlságosan gyakran élned vele.


Ráadásul azokat az alkalmakat is ildomos megválogatnod, amikor úgy gondolod, hogy jöhet a jutalomfalat.


Nem egyszer bizonyosodott már be a kutyakiképzés és nevelés történetében, hogy egy kellően játékos, és egyben játékát szerető kutyánál a kedvenc gumicsirke, labda vagy rágóka felmutatása minden kajánál többet ér. Minél ritkábban nyúlsz a nyálcsorgató jutalomhoz, annál eredményesebb lehetsz vele élesben.

Vegyünk egy teljesen hétköznapi helyzetet.
Napi sétaadagotokat gyűritek le közösen egy parkban, ahol szabadjára engeded négylábúdat, had élvezze a bokrok, fák és füvek illatanyagban gazdag társaságát. Igen ám, de néhány perc mókázás után a távolban látod közeledni azt a kutyát, akivel ebed a legkevésbé sem ápol baráti viszonyt. Jöhet a jól bevált behívás: gyere ide/hozzám.

 


Alkalmazhatsz sípot is, ha a hangodat túlságosan kevésnek érzed. Ha kedvenced felhagyva a meózással a lábadhoz szalad, akkor bizony dicséretet érdemel, amire a jutalomfalat tökéletes alternatíva.
De mi történik akkor, ha minden cseprő-apró dologért előkerül a jutis zsák?

Ebed immunissá válik az ingerre és már nem érzi azt, hogy különösebben kitünteted a figyelmeddel, tehát ha tudja, hogy behívás után falatot kap, de a legkevésbé sem motivált, akkor nem fogja elsietni a beszaladást.


A különböző kutyaeledel márkák sokat segíthetnek az inspirálásban!
A fentiek fényében jó, ha több féle jutalomfalatot is tartasz a tarsolyodban, így ugyanis megőrizheted kutyád élénk érdeklődését.

Az eltérő kutyaeledel márkák széles spektrumot bejáró termékpalettával rendelkeznek: megannyi ízvilágú, alakú, formájú, színezetű jutalomfalat közül szemezgethetsz annak érdekében, hogy éles helyzetben kellően érdekeltnek érezze magát kedvenced a rád való hallgatásban.


Azt persze te határozhatod meg, hogy milyen, konkrét esetben jár a dicséret ehető formája, de ildomos csupán néhány szituációt kiemelned, ám azokhoz jó, ha következetesen tartod magadat, míg a megerősítés el nem éri a célját!
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Hetente várunk, hasonló témával!