Minden, amit a tengerimalac eledel összeállításáról tudni érdemes

Az optimális tengerimalac eledel nem szűkölködik szénában, magvakban, zöldségekben, gyümölcsökben és természetesen vízben. A friss fű csak minimális mennyiségben ajánlható.

Fontos a kiskedvenc szokásainak a kiismerése, mert míg egyes példányok valóban csupán akkor esznek, ha éhesek, néhány egyednek nem okoz problémát a kopogó szemek hiánya, ami bizony villámgyorsan elhízáshoz vezethet.


A túlsúly, akárcsak az emberek vagy éppen a kutyák esetében, úgy a tengerimalacoknak sem jó, komoly egészségügyi kockázatokat hozhat magával. Érdemes tehát odafigyelni a porciózásra. A tudatos hozzáállás nélkülözhetetlen főleg akkor, ha a kisállat számára az önkontroll fogalma ismeretlen.

 


Az alábbi gyümölcsök a napi táplálás részét képezhetik: alma, körte, áfonya, ananász, banán, birsalma, citrom, cseresznye, egres, eperfa, fehérszőlő, feketeáfonya, feketebodza, füge,földieper, gránátalma, grapefruit, görögdinnye, kajszibarack, kiwi, kókusz, lime, málna, mandarin, meggy, narancs, naspolya, nektarin, passiógyümölcs, ribizli, sárgadinnye, szamóca, szeder, szilva, őszibarack.


A felsorolásból hamar kiderül, hogy a tengerimalacok szervezete nem képes a C vitamin előállítására, azaz annak pótlását a megfelelő eleség összeállításával kell kivitelezni. Nem csoda tehát, hogy a gyümölcsök között megannyi, kifejezetten magas C vitamin tartalmú variáció található.
A zöldségek listája sem nevezhető éppen rövidnek.

A természet ajándékai közül a következőek tengerimalac-fogra valók: uborka, répa (és héjuk), káposzta, brokkoli, cékla, cukkini, sóska, retek, fehérrépa, pitypang (levele).
A saláta egyáltalán nem javasolható, de helyette a fentiek közül bátran szemezgethetsz.

Az ideális tengerimalac eledel a változatos étrend alapja!

A mindig friss ivóvíz biztosítása lényeges feladat, annak ellenére is, hogy a gyümölcsök, zöldségek önmagukban roppantul lédúsak. A víz és a C vitamin az a két komponens, amiből nem lehet eleget a tálkákba csempészni.


A megfelelő széna kiválasztása ízlés kérdése – mégpedig a kis kedvenc étvágyától függ, hogy melyik típus a “tökéletes”. Ami általánosságban a témáról elmondható, hogy a túl durva, kemény szénát nem szívesen rágcsálják a malacok, ezért a puhább alternatívákat érdemes preferálni.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!