Minden egy helyen, amit a hörcsögökről tudni szeretnél! – II. rész

Előző cikkünkben viszonylag alaposan körbejártuk, vagy hörcsögös jelzővel élve körbefutottuk a hörcsögtartás kezdeti lépéseit. Ám még bőven van miről beszélni, már ami a rágcsálók életvitelét, és a te hozzájárulásod kapcsolatát illeti. Úgyhogy szószaporítás helyett bele is ugrunk a mókuskerékbe, had mozogjanak azok a csapágyak!

A mértéktartás a hosszú hörcsögélet titka?

Ami az eleség mennyiségét illeti mindenképpen. A hörcsögök leggyakoribb egészségügyi problémáit valamilyen emésztő szervrendszeri góc generálja. A háttérben a nem megfelelő táplálás áll.

Így aztán nem elegendő csupán a minőségre figyelned akkor, amikor az etetőbe szánt magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket vagy tápot válogatod. Az optimális mennyiség is kulcsfontosságú. A legjobb, ha kis adagokat tálalsz, amiket jóízűen elfogyaszthat kedvenced. A túlsúly ugyan eleinte mókás látvány a hörik esetében, olyanok, mint az ágyúgolyók. Ám hosszútávon megbetegedésekhez vezethet a fölös, zsír képében cipelt teher.

 

A hörcsögök metszőfogára a folyamatos növés a jellemző. Vagyis az állandó koptatás a részükről roppantul lényeges. Ezt kellően kemény magvak, vagy tápszemek közbenjárásával tudják a leghatékonyabban véghez vinni. A fogköszörülés megkönnyítését célzó rágórudak jó befektetések, ráadásul nem is akármilyen ízletesek, hiszen mézzel összetapasztott magvakból állnak.

A hörcsögök szeretnek tetemes mennyiségű ételt elraktározni a pofazacskójukban. Ez természetes, zsigeri reakció, aminek a vadonban komoly jelentősége van, hiszen az eltárolt falatokon akár a rágcsálók élete is múlhat. Ám a ketrecben semmiféle veszély nem fenyegetheti kedvencedet, pláne nem az éhen halás kockázata. Úgyhogy már csak ezért is érdemes a mértékletes etetés ötletével élned, így ugyanis kikerülheted a feleslegesen túlzásba vitt spájzolást. Ami persze így is-úgy is rágcsáló szokás, csak nem mindegy mekkora méreteket ölt.

És ha már a mértéktartás került szóba. Ugyan a hörcsögök szép szőrzettel rendelkeznek, de ellentétben más szőrmókokkal abszolút nem igényelnek fürdetést. Konkrétan jobb, ha elkerülöd a csapvizet, ha hörcsögöd tisztán tartásáról van szó, mert határozottan sokat árthatsz vele. A klórozott vezetékes víz ugyanis számtalan olyan adalékanyagot tartalmaz, ami kicsit sem ideális kedvenced, amúgy viszonylag szenzitív szervezetének. Az irritáltság könnyedén bőrgyulladást generálhat. Ráadásul a hörcsögök nagyon könnyen meghűlnek, megfáznak, úgyhogy még a meleg vizes pancsolás sem kívánatos.

Ha megfigyeled kedvenced életvitelét, akkor láthatod, hogy gondoskodik saját magáról, a bundája tisztán tartásáról, ami bőven elegendő jó közérzetéhez.

Párban szép az élet, vagy mégsem?

A hörcsögök rossz híre kidomborodik, ha több példány összeköltöztetéséről van szó. Előtérbe kerülnek az előítéletek, amik agresszióról és összeférhetetlenségről tanúskodnak. Vagy elképzelhető, hogy ezek az információk mégsem tévesek?

A helyzet az, hogy ifjoncként a hörcsögök, pláne ha kicsi koruktól fogva együtt éltek, viszonylag gondmentesen eltengetik napjaikat testvéreikkel. De, mivel felnőttként nagy vehemenciával védik a territóriumukat, így a legkevésbé sem lelkesek, ha új jövevény kaparászik be a területükre.

Az azonos nemű példányok konkrétan véres verekedésbe keveredhetnek egymással. Míg az ellentétes nemű rágcsálók okozhatnak némi fejfájást a számodra, a párzási időszak után. S hozzátartozik az igazsághoz, hogy légyott ide vagy oda, akkor sem társasági lények!

Szóval, ha mindenáron több hörcsögöt szeretnél tartani, akkor elengedhetetlen, hogy mindegyiküknek külön életteret biztosíts. Nem, hogy nem lesznek ettől magányosak vagy depressziósok, hanem sokkalta inkább kivirulhatnak, a nyugalomnak és békének köszönhetően.

Előző cikkünkben utaltunk arra, hogy az evésen kívül az alvás a másik olyan terület a hörcsögök életében, ami szent és sérthetetlen.

Ez olyannyira igaz, hogy nagyon rossz ötlet kedvencedet legmélyebb, legszebb álmából felzavarni. Ahogy valószínűleg te sem értékelnél valamilyen hasonló gesztust az éjszaka közepén, úgy szőrgombócod sem mond köszönetet a riasztásért. A hörcsögök nappal pihennek, éjszaka pedig bepörögnek. Ez az ő létkörforgásukhoz hozzátartozik.

Ha közös játékra vágysz, akkor ezt jó, ha közvetlenül ébredés utánra időzíted, ugyanis ekkor még kedvenced nagy eséllyel kellően kába és lelassult ahhoz, hogy a móka kölcsönösen élvezhető legyen. Ám ha hörcsögöd felpörög, akkor esélytelen tartanod vele az őrült tempót!

És mi a helyzet a családalapítással?

A hörcsögök finoman szólva szapora állatok. A számok nyelvén megfogalmazva mindezt úgy tudnánk leírni a légyottokat, hogy háromnegyed órán belül akár 45 alkalmat is találnak a lelkes szerelmesek arra, hogy beteljesítsék ösztöneik hívó szavát.

Az aranyhörcsögök nagyjából 16-18, míg a törpehörcsögök kb. 21 napig vemhesek.

A vemhes állatok nem túlságosan barátságosak. Sokat pihennek, a megszokottnál, sőt a valaha tapasztaltnál is lényegesen agresszívabban viselkedhetnek, és a fokozott kajásság is számottevő. Utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy érdemes az átlagos ételadag duplájával kínálni őket, akik vélhetően zokszó nélkül elfogadják a felajánlott eleséget.

Egy alomba 4-5 jövevény érkezik általában. A kicsik szeme 15-18 napos koruk környékén nyílik ki, míg három hetes korukra elérik azt a fejlettségi szintet, ahol már önáló táplálkozásra is képesek. Ez a korszak, azonban nem egyenlő az elválasztás periódusával. Még egy hetet érdemes hagyni arra, hogy a kölykök megerősödjenek a tapasztalatok szintjén, így már a szétválasztás is problémamentesen végrehajtható.

A hím állatokat hidegen hagyják a pirinyók, ám a nőstények nagyon gondoskodóak, kifejezetten jó anyák. Védelmezik, babusgatják, tanítják szülötteiket. Éppen ezért gyakori, hogy az anyák a kelleténél agresszívabbak, ingerlékenyebbek, hiszen folyamatosan az utódaikra koncentrálnak.

A hörcsögök és a gyerekek jól kijönnek egymással?

Nyilván ez helyzetfüggő nagymértékben. Nem mindegy, hogy az érintett hörcsög milyen természetű, de az sem mellékes, hogy a lurkó hogyan közelít a szőrmók felé.

A lényeg, hogy az erős szorítás, a heves mozdulatok, vagy erőteljes reakciók nem kívánatosak, hiszen kedvenced megijedhet, és azonnal védekező álláspontba helyezkedhet, ami egyet jelent a harapással.

Viszont ha a gyerkőc tudja, hogy hogyan ildomos közelítenie a hörcsögöd felé, ha óvatosan, türelemmel, elfogadással és szeretettel veszi a kezébe, vagy simogatja meg, esetleg játszik vele, akkor semmi baj sem történhet. Sőt világi jó pajtásokká válhatnak!

Jöjjön néhány gyakran emlegetett kérdés!

Akadnak a témában olyan villámkérdések, amik sűrűn felmerülnek, s amikre éppen a rájuk vetülő érdeklődés miatt, próbálunk rövid, velős, ám informatív válaszokkal szolgálni.

Újságpapírt is betehetek az alomba?

Nem. Minden, ami festékkel átitatott, azaz vegyszert tartalmaz nemcsak veszélyes, hanem halálosan mérgező a hörcsögöknek. A szőrgombócok ugyanis gondolkodás nélkül szét és megrágnak mindent. Az ólom és egyéb nyomtatás során használt adalék finoman szólva sem támogatják az egészséget.

Egy kocka csoki ugye belefér?

Attól függ mibe. Mert az etetőkbe és a hörcsögök szájába nem! Bár a kedvencek örömmel megrágcsálnák az édes falatokat, ám a kakaó nem tesz nekik jót, arról nem is beszélve, hogy hízékonyságuk miatt a cukorbevitel fokozása több, mint rossz ötlet.

Egy kis csihi-puhi nem árthat, idővel úgyis megbarátkoznak egymással a hörcsögök! Vagy nem?

Nem. Ahogy fentebb is említettük nem társas lények, és egyáltalán nem viselik jól egymás közelségét. Egy-egy csetepaté halálos kimenetelüvé is fajulhat, tehát nem érdemes ezzel próbálkoznod.

A végére egy kis jótanács…

A mókuskerékre jó, ha odafigyelsz! Tisztítás után a csapágyak hajlamosak nyikorogni…. És ha már ébredtél fel az éjszaka közepén kellemesen ütemesen nyikorgó hangra, akkor tudod, hogy ez nem az a forgatókönyv, ami túlságosan kívánatos. Úgyhogy a tisztítással jobb csínján bánni, ha pedig beüt a nyikorgás réme, akkor valamilyen természetes zsiradékkal gyorsan-hamar helyreállíthatod a gördülékeny, síkos és roppantul csendes rendet.

Na ezek után nem mondhatod, hogy nem eléggé izgalmas a hörcsögös élet!