Miről ismerhető fel a tökéletes nyúl eledel? - Kutyulva

A nyúl eledel milyensége akkor követhető a legjobban, ha saját kezedben tartod az irányítást és ezzel együtt az összeállítás folyamatát. Mik azok az anyagok, amik elmaradhatatlanul fontosak? Lehet, hogy könnyebbnek tűnik valamilyen kész nyúltápra voksolni, ám ebben a szituációban is mérvadó, hogy hozzáértő szemmel vizsgáld meg a kiszemelt terméket, ugyanis ha a kis kedvenc hosszú időn keresztül kap, nem megfelelő, nem kellően komplex táplálékot, akkor komoly hiánytünetek léphetnek fel, amik megbetegedésekhez vezethetnek.

A széna elvileg a nyúlfélék táplálásának vitathatatlan sztárja. Ha százalékos arányban kellene kifejezni a jelentőségét, akkor a lekaszált s megszárított fűfélék 80%-os figyelmet kapnának, mert hogy optimális helyzetben a táplálék ekkora hányadát kellene képezniük.

Fontos, hogy alomként semmiképpen se használj szénát, mert az ürülékkel, vizelettel keveredve komoly galibákat okozhat, főleg ha nyuszid minden kavarodás ellenére a szennyezett szénát is el kívánja ropogtatni. Alomként a szalma használható, viszont ezt sem feltétlenül szereti mindenki, mert a szúrósabb, keményebb szálak sérüléseket generálhatnak.

A széna magas rosttartalommal büszkélkedik, aminek hála megfelelően táplálhatóak a bélflóra baktériumai, melyek elpusztítják a hasmenést okozó mikrobákat, megelőzhető a bélmérgezés, optimális mennyiségű és minőségű ürülék biztosítható, garantálható az ideális bélmozgások, megakadályozható a szőrszálak összegabalyodása, ami egyébként bélelzáródást is generálhatna.

A változatosság általában gyönyörködtet, viszont ez éppen a nyuszik etetésére nem igaz. Bár egyhangúnak tűnhet így a táplálás, ám valójában ez az állandóság borítékolja a bélflóra egészségét.

A nyúl eledel nem a szívedre kell, hogy hasson, hanem a nyuszidnak kell, hogy a fogára való legyen!

Hogy miért mondjuk ezt? Azért, mert a piacon rengeteg színes-szagos csoda fedezhető fel, amik láttán nyuszid pikkpakk válogatós tapsifülessé avanzsálhat. Ez, azonban a bélflóra egyensúlyának felborulását eredményezheti, ami konkrétan a nyúl-apokalipszissel egyenlő. A legjobbak azok a tápok, amik homogén, egyforma méretű darabokból állnak, így ugyanis szóba sem jöhet a finnyásság, s mind a metsző, mind a zápfogak koptatása is megvalósulhat.

Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!

Címkék:
Fórián Andrea

Hasonló cikkek

Nincsenek hasonló cikkek

0 Hozzászólás

Hozzászólás írása

Kövess Youtubeon is!

Yatoo’s Cats Youtube csatorna

SEO tipp!

Hogyan?

Motiválatlan vagy?

Hírdetés

2