Nagy “macik” nyomában – III. rész

újfundlandi

Cikksorozatunkban azokat a nagytestű kutyákat mutatjuk be, akiket joggal nevezhetünk “macinak”. Ráadásul a hasonlat leginkább egy plüss mackóra igaz, mert a gigantikus testméretek hatalmas szívet takarnak. A jámborságukról, kedvességükről, barátságosságukról és végtelen hűségükről híres kutyafajták tényleg ölelgetni való macikra hasonlítanak. Nem véletlen, hogy oly sok családi film központi szereplőivé váltak azok a négylábúak, akiknek a testsúlyuknál csak a szívük tágassága nagyobb.

Az Újfundlandi a medvék és halak “szerelemgyermeke”

Ez a képtelen hasonlat nem a véletlen, na meg a költői szabadosság műve. Az Újfundlandi ugyanis olyan erős, mint egy medve, és úgy úszik, mint egy hal. Le sem tagadhatná halászkutya múltját. Ereje, kitartása, az úszás iránt érzett mindenek feletti szeretete az ősök hagyatéka, még akkor is, ha napjainkban főleg családi kutyaként szerepel.

Nyugodt, békés, szeretetre méltó, jóindulatú természetét sötét íriszei szinte a világba kiáltják, akárcsak kedves, barátságos, macis arckifejezése. Szerény óriásnak is nevezhető, aki pillanatok alatt a család gyűrhető, ölelgethető kedvencévé válhat.

 

A gyerekekkel kialakított kapcsolata különleges és jóformán példa nélküli. Megható látni, ahogy a gigantikus méretű kutya finoman játszik az apróságokkal és persze mindent hagy nekik, a legnagyobb odaadással és türelemmel. Természetesen a felnőttekkel is szoros, bizalmi kapcsot hoz létre, amire szüksége is van. Legszívesebben a szerettei nyomában jár és igényli, sőt “kiharcolja” varázsszemeivel a simogatást, törődést, figyelmet és mindenkori szeretetet. Mondjuk lehetetlen nem szeretni szelídségéért és nagy testében rejtőző óriási szívéért.

Ereje ellenére nem agresszív, a legkevésbé sem ugatós, harapós. Alig hallani a szavát, s még az idegenekkel is barátságos. Nem alkalmas őrző-védő feladatok teljesítésére, viszont ha a gazdái védelméről, biztonságáról van szó, akkor egy percig sem vacillál. Cselekszik, mindenek felett óvva a szívének kedves embereket.

Az ősök vízszeretete, mint ahogy azt már fentebb is említettük fennmaradt, így aztán az Újfundlandi él-hal a vízért, az úszásért. Többek között ezért is ideális mentőkutya, különösen vízi bevetések esetén. Nincs olyan vízfelület, ami ne vonzaná. Teljesen mindegy, hogy csermelyről, patakról vagy tóról beszélünk. Ha megérzi a víz hívó szavát, akkor nincs aki útjába állhatna. Számára az úszás, a pancsolás lételem. És rajongását akkor is meg és kiéli, ha éppen jéghideg a víz, vagy locsog az eső és támad a fagy. Egyáltalán nem hatják meg az időjárási viszontagságok, még akkor sem, ha az adott évszak épp a zimankósan zord arcát mutatja. A medvebunda megvédi. Ám hasonlóan a bernáthegyihez a meleget nem kedveli, ezért ilyenkor keresi az árnyékos helyeket, ahol megbújhat, és kivárhatja az enyhülést.

Vastag, víztaszító aljszőrzetével nem meglepő, hogy kerüli a napsütést és vonzza a vizet meg a hideget. Az erős, izmos testet átölelő bunda a jelenlegi standard szerint fekete, fehér és fekete,

 valamint barna lehet. A fekete szín minél jelentőségteljesebb egységessége elvárás. KIs érdekesség, hogy hazájában Kanadában a barna nem megengedett szín. Ehhez képest más tájakon a csokoládé, a gesztenyebarna vagy a bronzos-vörös árnyalat egyaránt kedvelt. Az Amerikai Egyesült Államokban a sárga szín sem tiltólistás. De a szürke árnyalat sehol sem kívánatos, mert a kék kutya szindrómához vezethet, ami a szőr kihullását hozhatja magával.

A mérsékelten hosszú, egyenes, kicsit hullámos fedőszőr alatt erős, mégis puha tapintású aljszőrzet található. Ami télen még vastagabb, mint a nyári hónapokban, ezzel is garantálva a hideggel szembeni teljes védelmet.

A medvés testalkat nemcsak a szőr meg a bájos macis tekintet eredménye. A hímek átlagos marmagassága 71 cm, míg a nőstényeké 66 cm, akik jelentősebb testhosszal rendelkeznek, mint a kanok, így nem keltenek olyan masszív látványt, ugyanakkor testsúlyuk még így is elérheti az 54 kg-t. A hímek testsúlya egyébként nagyjából 68 kg.

Az Újfundlandi vérében van a kitartás és az erő

A kanadai Új-Fundland szigetéről származó ősök impozáns méretűek, időjárástűrőek és rettenthetetlenek voltak. A halászok mindennapi munkáját segítették akár viharok, hullámverések közepette is. Húzó és halászfeladatokat egyaránt elláttak. Hatalmas erejüknek hála a nehéz terheket például a teli hálókat játszi könnyedséggel partra vontatták. De a halászcsónakokat sem hagyták pácban. Simán beleugrottak a vadul tomboló vízfergetegbe, a zimankó, a jégverés vagy a havazás ellenére is. Nem mindennapi szolgálatkészségük miatt utánozhatatlan halászkutyákként váltak híressé.

Számtalan legenda kapcsolódik a fajta nevéhez, amiknek hála a XIX. században a világ számos pontján rajongtak érte. Luxus kutyává nemesült, éppen a háta mögött álló mondavilágnak köszönhetően. Mely történeteknek egy része bizonyosan csak a jó képzelőerővel megáldott írók fantazmagóriája, ám egyes históriák biztos, hogy a valóság szülöttei. Mert az Újfundlandi bármikor az életét adná a gazdájáért, s mindent megtenne a megmentéséért.

Az Újfundlandi speciális ellátást igényel?

A maga nevében igen. De csak néhány eszköz tekintetében. De kezdjük a legelején. Nagyon nem mindegy, hogy a kiskutya milyen tenyésztőtől származik. Mivel az Újfundlandi nagy és gyors növésű fajta, ezért aztán hajlamos az ortopédiai betegségekre. Nyilván ezek nem zárhatóak teljesen ki, de a tenyésztés minősége nagymértékben befolyásolhatja a különböző problémák felbukkanásának esélyét.

Az időjárási viszontagságokra fittyet hányó fajta szőrzete alapos és rendszeres gondoskodást, ápolást igényel. Itt jönnek be a képbe a fent említett “speciális” kellékek: a különböző kefék. A fésűt jobb elfelejteni, mert olyan szőrszálakat is kitéphet, amik egyébként egészségesek. Ráadásul a heves tépkedés sérülésekhez is vezethet.

A szemek, a száj és a fülek tisztán és egészségesen tartása kulcsfontosságú. A fogak épségéért elegendő a fajta méretéhez passzoló rágócsont biztosítása. A többit a természet megoldja.

Tisztaságmániás embereknek nem ajánlott az Újfundlandi tartása, aki imádja a mozgást, a fürdést és ennek megfelelően a sárossá válás állapota sem ismeretlen a számára. Sőt. Olyan környezetbe való, ahol kiélheti az ösztöneit: futhat, úszhat, nagybetűkkel ÉLHET.

A hosszú séták nem elegendőek, a városi lét pedig kifejezetten alkalmatlan a számára. Az úszás, a fürdés létkérdés, így érdemes tavi kirándulásokat tervezni.

Az Újfundlandi az aktív életritmust kedvelők kutyája

Mindazoknak tökéletes választás, akik aktívan töltik a mindennapjaikat, szívesen túráznak, örömmel látogatják meg a közeli-távoli tavakat, vízi paradicsomokat. Az együtt kalandozás élménye utánozhatatlan, s ezt az Újfundlandi teljes odaadásával igényli. Hiszen a víz iránt érzett szeretete az első a listán, ám a dobogó második fokát a gazdái iránt táplált érzések foglalják el. Ha a túrázások, fürdőzések családi programokként jelennek meg az életében, attól kiteljesedik és átadja magát a teljes, felhőtlen, hiányt nem ismerő boldogságnak.

A nagyméretű fajtákhoz hasonlóan a várható életkora többnyire nem haladja meg a tíz esztendőt. Ám abba a tíz évbe minimum ezernyi élet szeretetét képes belezsúfolni. Odaadva mindenét a gazdáinak, hűségével, megbízhatóságával, nyugalmával biztonságot és biztos hátteret teremtve. A gyermekekkel, ahogy azt már említettük nem mindennapi a kapcsolata: vigyáz rájuk, játszik velük és bármit elnéz nekik. Így aztán az apróságok épségére ügyel, s azt sohasem veszélyezteti.

Abszolút nem magányos típus, az egyedüllét nem az ő műfaja. Egyszerűen szüksége van a szeretete viszonzására, a törődésre, gondoskodásra és a jelenlétre. Így a boldogsága hiánytalan, pláne ha mindehhez némi pancsolás is társulhat csak a móka, na meg a víz iránt érzett szerelem jegyében.