Nagy macik nyomában VIII. rész – A nápolyi masztiff jó (nagy) fej

nápolyi masztiff

A nápolyi masztiff Olaszországból származik, s sármjával gyakorlatilag az egész világot képes levenni a lábáról. Impozáns megjelenése, melyhez sokat tesz hozzá nem kis méretű buksija bizony nem mindennapi jelenséggé varázsolja. Ám ami még tovább képes fokozni amúgy sem csekély vonzerejét az a végtelen nyugalom, ami árad belőle. Viszont, ahogy azt már az előző részekben, különösen a masztiff fajták ismertetésénél megszokhattad, a nápolyi sem első kutyának való. Következetes nevelést igényel, amihez a kellő mennyiségű kutyás tapasztalat elengedhetetlen. Na meg arról nem is beszélve, hogy ekkora testnek hely is kell, szóval a jövőbeli kuckó fizikai adottságok terén jó, ha nem szűkölködik.

A nápolyi masztiff hatalmas koponya

A 72 cm-es marmagassághoz nagyjából 70 kg társul egy kifejlett kan esetén, ami a masszív, zömök testalkatnak hála nem mindennapi külsőt kölcsönöz a számára. A feje nagy, sőt valójában óriási. Ezt a tényt csak erősíti az erőteljes állkapocs és a háromszög alakú, fejhez simuló fülek megléte. A bőre általánosságban lazán terül el a testén, ami a nyakánál redőkbe rendeződik. A szőre kifejezetten rövid, durva tapintású.

A járásáról azonnal felismerhető: komótos, kényelmes, megfontolt és lassú. Ám ez csak a látszat, mert a reflexei a helyükön vannak. Szóval adott szituációban azonnal reagál, és nem gondolkodik azon mi tévő legyen.

 

Az ókor páncélosaként is reklámozott fajta fiatalnak mondható, népszerűsége csúcsát a XX. században érte el. A tenyésztők egy része, azonban nem fektetett kellő hangsúlyt az egészségmegőrzésre. A minél jelentősebb tömeg és redőzöttség kerültek a tenyésztői fókusz célkeresztjébe. S ez bizony számtalan egészségügyi problémát hozott magával. Mára már szerencsére ez a nem éppen pozitív irány elhaló félben van, s a nápolyi sem tekinthető divatkutyának.

Ami a jellemét illeti: nem szűkölködik magabiztosságban. Tipikus őrző-védő fajta. Védelmező személyiségjegyeinek hála a területőrzés nála ösztönösnek mondható. Azonnal bekapcsolnak az ősi reflexek, amint hívatlan betolakodó közelít az otthonához. Mivel ez részéről zsigeri reakció, így főként lényeges, hogy a gazdája kellő tapasztalattal, tudással rendelkezzen. Hiszen ez az ösztön (ha nincsen kordában, keretek között tartva) akár el is szabadulhat, s már csak a fajta gigászi méretei is komoly problémákat generálhatnak.

Bátor, önálló, és cselekvő kutya, aki egyetlen másodpercig sem habozik, ha cselekvésről, s védekezésről van szó. Ha fenyegetve érzi magát vagy a közvetlen környezetét, akkor rögtön védekező álláspontot vesz fel.

De. Érdemes az elszánt őrző-védő álarc mögé is bekukkantani, mert kincsek rejlenek a mélyben. A nápolyi masztiff ugyanis hihetetlenül nyugodt, higgadt, mondhatni sztoikus nyugalommal figyeli a világot, amivel nem egyszer általános derültséget is kiválthat. Mert azért nem mindennapi látvány, hogy egy ekkora óriás olyan nagyfokú nemtörődömségről tegyen tanúbizonyságot, mint nem egyszer a nápolyi.

Az idegeneket egy cseppet sem kedveli, határozottan tartózkodó, bizalmatlan. A többi kutyatársért sem rajong különösebben. A természete inkább kritikus, sőt ellenséges a fajtársakkal szemben, ezért aztán kulcsfontosságú minél kisebb korban elkezdeni a teljes körű szocializációját. Így a vad érzelmek nemcsak megelőzhetőek, hanem gyakorlatilag csíráikban elfojthatóak.

A nápolyi masztiff erős kezekbe való

Mivel az első hetek roppantul lényegesek a kiskutyák életében, ezért abszolút nem mellékes, hogy honnan, milyen alomból, és főleg milyen tenyésztői közegből érkezik a kiszemelt eb. A kezdeti időkben dől el, hogy a kölyök hogyan viszonyul egyrészt az emberhez, másrészt a többi kutyához, élőlényhez. Egyszerű példa minderre, hogyha otthon cicát is tartasz és szeretnéd, hogy a kis jövevény jól kijöjjön a bársonytalpú lakóval, akkor olyan tenyésztőt érdemes keresni, aki már pici korban gondoskodik az összeszoktatásról.

A kutyaovi, aztán a suli a soron következő lépések, túl természetesen az otthoni közös programokon, és tanításon. Így tehető szociálisan érzékennyé, az amúgy elégé magának való fajta. Ha kicsi korától kezdve együtt él vagy sokat találkozik más kutyákkal, akkor a jó viszony felnőttként is tovább ápolható.

És akkor elérkeztünk az egyik legfontosabb kérdéshez. Amit egyébként a masztiff fajtabemutatókban kivétel nélkül kiemeltünk és kifejtettünk. Hogy milyen a jó gazda? Ez mindenkor figyelemre érdemes kérdés, viszont ezen fajta esetén létkérdés. Ugyanis a nápolyi következetes, határozott nevelést igényel. A szeretettel teli bánásmód alapja a kölcsönös tisztelet megadása. Tehát nem azzal kezdődik a történet, hogy a kutya tisztelje a gazdát, hanem fordítva. A jó gazdi elismeri a kutyája tulajdonságait, sőt becsüli őt, tehát a következetessége nem erőszakon vagy kényszeren, hanem szereteten alapul.

A fizikai erőszak nem, hogy nem megoldás, hanem a legrosszabb út, amin a kutya-gazdi páros járhat. Ugyanis az erősködés mögött általában bizonytalanság áll, amit amúgy a kutya pillanatok alatt megérez. És ha megneszeli, akkor villámgyorsan a gazdi fejére nő. S ez már csak gigászi paraméterei miatt sem vicces forgatókönyv.

A legjobb egészségmegőrző stratégia a megelőzés

Régen, ahogy azt fentebb már említettük a tenyésztők egy része kevés hangsúlyt fektetett az egészségmegőrzésre. Így a fajta képviselői között az ízületi gyulladás és szembetegség állandósuló problémákká váltak. Ez a tendencia mára már ugyan megváltozott, de a csípő és könyökízületi diszplázia esélyeivel már csak a méretei miatt is érdemes számolni.

Tehát a legjobb választás, ha neves tenyésztőtől hozod el jövőbeli társadat, mert így megannyi egészségügyi kockázatot egy az egyben kikerülhetsz.

A bőrredők folyamatos ápolást igényelnek, hiszen a ráncokban megülhetnek a baktériumok, különböző kórokozók, amik fertőzéseket generálhatnak.

A nápolyi masztiff nem igazán tolerálja sem a hideget, sem a meleget. Úgyhogy a szélsőséges időjárási viszontagságoktól a legjobb megóvni. Ideális körülmények között, jó kezekben tartva nagyjából 10 évet élhet.

A nápolyi igazi kolosszus, s éppen ezért kolosszális mennyiségű ételre van szüksége. Ezzel jó, ha konkrétan is számolsz, mert nem csekély költségtényező. Mivel a fajta, hasonlóan a többi nagy macihoz hajlamos a gyomorcsavarodásra, ezért ildomos több részletben a táljába tenni a napi étel-penzumot. Ám ez még nem elegendő a teljes biztonsághoz, hiszen az evés után elengedhetetlen a pihenőidő megtartása.

A minőségi eleség magas fehérjetartalmáról ismerhető meg, s a hozzáadott vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek tovább fokozhatják az értékét. Nem baj, ha alapból kerülöd a gabonás tápokat, mert ezek sűrűn okozhatnak ételallergiát.

A nápolyi masztiffnak nem sportra, hanem védhető területre van szüksége

A fajta vérében van az őrzés, védés. Ez a kedvenc elfoglaltsága, így aztán akkor teljes az öröme, ha kiélheti ezt a vágyát. Az esetében tehát a terület megléte nemcsak méreteiből fakadóan elengedhetetlen. A kertben fontos, hogy találjon magának árnyékos helyeket, mert nem viseli jól a meleget. A telek alapos bekerítése viszont abszolút hangsúlyos feladat, azon prózai okból, hogy a postások, vagy éppen a túl közel sétáló gyalogosok nincsenek biztonságban.

A túrázást, kirándulást szereti és ha nem zavar a komótosabb tempó, amit diktál, akkor futni vagy biciklizni is elviheted magaddal. Nyomkövetést is örömmel tanul, bár konokságához kellő türelem szükségeltetik. Ezen kívül az úszás is közel áll a szívéhez, különösen melegebb időkben, amikor nem pusztán a mozgás, hanem a felfrissülés csábítja a habokba.

Ellenben nem alkalmas apportírozásra, mert az ő szemszögéből ennek egyszerűen nincsen semmi értelme. Teljes mértékig alkalmatlan lakásban vagy házban tartásra, mert lételeme a terep, és annak őrzése. Nem kifejezetten családi kutya. Ugyan kitartó és türelmes neveléssel hűséges, barátságos társsá válhat, de jobban szereti a gazdijával kötött egyedüli és közvetlen kapcsolatot.

Egyes régiókban komoly korlátozások, sőt tiltások vonatkoznak a nápolyi masztiff tartására, tehát utazás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az érvényben lévő szabályozásokról.