Ónémetjuhász a fajta, ami hivatalosan nem létezik, ám valójában a léte megkérdőjelezhetetlen! – 2. rész

ónémetjuhász

Milyen az ónémetjuhász kutyafajta jelleme, fellépése?

Nyugodt, figyelmes, kiegyensúlyozott, hűséges, megbízható. Igazi nagybetűs társ, akinek az elhivatottsága rendíthetetlen. Az ösztönei adják magabiztosságát, ami évezredes múltjának is köszönhető. Roppantul jól terhelhető, többek között ezért alkalmas őrző- védő, szolgálati és speciális feladatok ellátására is. De nyilvánvaló módon a család kedvencévé is válhat.

A jelleméhez még barátságosság is társul, és idegrendszeri stabilitás, ezért aztán kísérő, és családi kutyaként is megállja a helyét. Ez kisgyermekes környezetben is érvényes kijelentés. Óvja, védi a kicsiket, és birkatürelemmel viseli az olykor fület-farkat tépő játékokat. Jóindulatú természete, éber jelleme garantálja, hogy játszótársnak gyengéd, védelmezőként, azonban megingathatatlan.

Mindemellett, akik jártasak a német juhászkutyák, és az ónémetjuhászok világában azt állítják, hogy utóbbiak előbbieknél csendesebbek, és türelmesebbek, amik szintén családbarát pozitívumok.

 

Nem érdemes, azonban megfeledkezni a juhászmúltról sem, ugyanis a specifikus “hajtó ösztönök” továbbra is munkálnak a fajta egyedeiben. Bár nem ingerlékeny fajta, és tényleg csak akkor avatkozik bele egy-egy szituációba, ha azt már elengedhetetlennek látja, ennek ellenére a biztonság kedvéért nem ajánlott felügyelet nélkül kisgyermekek mellett hagyni.

A fent felsorolt pozitív tulajdonságok mind a sajátjai, viszont ahhoz, hogy a hűség, a kitartás, a bátorság, a kedvesség, a jóindulat a természete részeivé váljanak kulcsfontosságú egyrészt a korai szocializáció, másrészt a konzekvens nevelés. A következetesség egyébként az esetében már csak azért sem képezheti vita tárgyát, mert nagy mérete miatt simán felülkerekedhetne gazdáján. Illetve ezeken túl az élete szerves alkotóeleme a mozgás, ahol kiélheti az aktivitását, ahol levezetheti az energiáit. A mozgáson túl a mentális foglalkoztatás sem hagyható ki a mindennapos ténykedések közül. Mivel nagyon okos, fogékony, és intelligens, ezért szó szerint igényli, sőt követeli az elméjét is megdolgoztató kihívásokat. Ha ilyenekkel nem nézhet farkasszemet, akkor bizony talál magának elfoglaltságot, de ez utóbbi forgatókönyv többnyire kicsit sem gazdabarát variáció.

Vagyis bár ez a fajta igazi kezesbárány, de nem mindegy, hogy milyen kezekbe kerül. Nem való első kutyának. A nevelése, a kiképzése, a trenírozása még akkor is szakértelmet, jártasságot, és tapasztalatot feltételez, ha amúgy családi kutyának szánják. Sőt, valójában pontosan ekkor követeli meg a legtöbb törődést, és figyelmet. Ezen kívül pedig a mozgás szeretete is olyan jellemvonás, ami jó, ha a leendő gazdi sajátja, mert egy ilyen temperamentumos ebbel aktív az élet.

Már az ónémetjuhász kölyök is valódi sportrajongó. Hiperaktív, folyamatosan menne, rohanna, felfedezne, szagolna, ismerkedne. Ez a típusú energiagomba hozzáállás a későbbiekben is megmarad, ezért a közös kirándulások, bringás túrák, futóversenyek, vagy éppen kutyás sportok kivétel nélkül ideálisak a számára.

Szépség kontra teljesítmény?

A fajtát is természetesen elérte az a két irányzat, ami általában a tenyésztést két vonalra osztja. Az egyik irány a szépség, és kiállítások felé mutat, míg a másik irányzat a teljesítményre összpontosít. Azért jó erről tudni, és azért célszerű ezt a két vonalat egymástól megkülönböztetni, mert az egyedek eltérhetnek egymástól több tulajdonság tekintetében is.

A szépségre tenyésztett kutyusok nagyobb méretűek, a hátuk csapott, azaz enyhén lejt, és kifejezetten nyugodtak, békések, kiegyensúlyozottak, könnyen kezelhetőek. Vagyis az ebből az vonalból származó négylábúakat mindazoknak ajánlják, akik alkalmazkodásra képes, kezes családi kutyára vágynak.

Ellenben, aki szolgálati, és/vagy őrző- védő kutyát keres, annak a teljesítmény központú tenyésztésből származó kiskutyákat érdemes “célba” venni. A kicsivel könnyebb egyedek határozott figyelő, védő, óvó ösztönnel büszkélkednek, míg kitartásuk nem ismer határt, ahogy bátorságuk sem. Viszont a magabiztosságuk sem csekély szorgalmukhoz hasonlóan, így kizárólag tapasztalt kutyaképzőknek javasolhatóak, akik kellő szakértelemmel fognak hozzá a szocializációhoz, később pedig a specifikus neveléshez, kiképzéshez. Nem meglepő, hogy az ebből a vonalból érkező kutyák gyakran töltenek be fontos pozíciót a rendőrségen, a mentőknél, a tűzoltóknál, a katasztrófavédelemnél, a nyomkereső osztagoknál stb.

Mi újság általános egészségi állapot terén?

Függetlenül attól, hogy szépség, vagy teljesítmény vonalon képzett a kutyus, akad néhány gyakran előforduló betegség, amik külön szót, és figyelmet érdemelnek. Ilyen például a csípőízületi és/vagy könyök diszplázia, melyek egyébként már kölyökkorban kiszűrhetőek, valamint Degeneratív gerincszűkület (DLSS), ill. „Cauda-equina-szindróma, esetleges szembetegségek, allergiás panaszok. A korai, átfogó vizsgálat, és természetesen a tenyésztő lelkiismeretes hozzáállása már a szülők kiválasztásánál kulcsfontosságú, lévén ezek a betegségek nemcsak, hogy kiszűrhetőek, hanem konkrétan meg is előzhetőek.

A kifogástalan egészségügyi állapot egyik sarokköve az optimális, rendszeres ápolás. Ez az ónémetjuhász esetében kicsit időigényesebb, lévén a hosszú szőr extra gondoskodást igényel, ellenben nem kell túlzásokba esni, mivel a túl sok kefélés megritkíthatja az amúgy nagyon is hasznos funkciót betöltő aljszőrzetet. Amikor éppen nincsen vedlési periódus, akkor hetente egy-két alkalommal bőven elegendő a kutyakefét kézbe venni. Az egészséges szőrszerkezet megőrzésének egyik titka a nem túl gyakori fürdetés. Tényleg csak akkor érdemes víz alá küldeni a kis kedvencet, ha a probléma másképpen nem orvosolható, mondjuk egy kiadós hempergés, vagy sárdagonya után.

Mindezeken kívül a fülek, szemek rendszeres ellenőrzése, tisztítása épp úgy elengedhetetlen, mint a karmok ápolása, ha szükséges vágása.

Természetesen az egészséges, hosszú élet záloga két további komponensből áll. Az egyik a tudatos, minőségi táplálás, a másik pedig a rendszeres, megfelelő mennyiségű mozgás biztosítása. A mozgatás az esetében nemcsak az izmok megdolgoztatását jelenti, ami terelő múltja miatt kulcsfontosságú, hanem az elme megtornáztatását is. A szellemi leterhelés olyan alapvető szükséglet a számára, mint a levegő, vagy a víz. Intelligenciája számtalan módon kiaknázható még akkor is, ha történetesen családi kutya pozíciót tölt be a mindennapokban. Ha az igénybevétel minősége, és mennyisége ideális, akkor a kutyus kiegyensúlyozottá, nyugodttá, békéssé, alkalmazkodóvá válik, azaz igazi, nagybetűs társsá lép elő. Megéri tehát az elégedettségéért mindent megtenni, mert ez abszolút közös érdek. Amúgy a fajta tagjai gyakorlatilag az összes létező kutyasportban jeleskednek, de szívesen vetik bele magukat a nyomkövetés világába is, ahol nem mindennapi szaglásukat fejleszthetik tovább. De a lehetőségek tárháza majdnem végtelen. Ami pedig a hagyományosnak mondható fizikai mozgást illeti: kirándulás, futás, biciklizés, bármi, és minden szóba jöhet, mely során a fizikum megdolgoztatása megvalósulhat. Ez napi feladat, ami nem tartozik az elhanyagolható kötelességek közé, egy ónémetjuhász esetében semmiképpen sem.

Alapvetően családi házban, kertben érzi magát a legjobban, simán tűri még a legzordabb téli hónapokat is vaskos, sűrű aljszőrzetének, és bozontos fedőszőrzetének köszönhetően. De ha a mozgás, és a mentális fárasztás mindennapos az életében, és kellően sokrétű, akkor lakásban is gond nélkül tartható. A többi háziállattal viszonylag jól összeszoktatható, ha az ismerkedés, és “összeköltözés” időben, korán, lehetőleg már kölyökkorban megtörténik.

Úgyhogy kalandra fel!