Pórázra szoktatás – hatékony módszerek és a leggyakoribb hibák

Egy kiskutya befogadása mindig óriási öröm, ám ha már a kezdet kezdetétől nem fektetünk kellő figyelmet a pórázra szoktatás folyamatára, akkor az a későbbiekben nagyon komoly kellemetlenségekhez vezethet. Kölyökkorban persze a legtöbb állatnak még szinte kizárólag a játék – és persze a kiadós alvás – teszi ki a napját, ám ha már ekkor megkezdjük a következetes nevelést, azzal megteremthetjük azt az alapot, ami elengedhetetlen a boldog együttéléshez. Elsőként tanácsos beszerezni egy méretben passzoló nyakörvet, amit rögtön fel is adhatunk a kiskutyára, ezt ne is vegyük le róla, hiszen csak így fogja hamar megszokni, hogy valami van a nyakán.

Azt se felejtsük el, miszerint a pórázra szoktatás ezzel a lépéssel veszi kezdetét, ezért ezt semmiképpen se halogassuk. Nagyon fontos, hogy egy kényelmes, kellően laza, ám nem túlságosan tág darab mellett tegyük le a voksunkat, így pár óra elteltével már észre sem veszi majd az eb, hogy rajta van.

Kiskutya póráz – melyikkel kezdjük a nevelést?

A gazdival közös séta több szempontból is kardinális jelentőséggel bír, ám kulcsfontosságú, hogy ezt a tevékenységet ne csak az eb, hanem mi is élvezettel végezzük. Négylábú barátaink ugyan kortól függetlenül imádják a kalandozást, ám ha a pórázra szoktatás nem megfelelően zajlik, akkor bizony a saját fejük után mennek majd, ami roppant kellemetlen, arról nem is beszélve, hogy meglehetősen balesetveszélyes is egyben.

 

Egyáltalán nem mindegy azonban miképp kezdünk bele ebbe, ezért járjunk el nagyon körültekintő módon a kiskutya póráz megválasztásánál. Ügyeljünk a hosszra, a vastagságra és a súlyra is, lényeges, hogy kényelmesen tudjuk tartani, de közben a kölyköt se zavarja. Ugyan roppant kézenfekvőnek tűnhet egy változtatható hosszúságú – úgynevezett flexi – modell beszerzése, a pórázra szoktatás szempontjából ez az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk. Tudniillik ez valóban óriási szabadságot biztosít az állatnak, ám így az eb pont a lényeget nem tanulja meg. Egész pontosan azt, hogy figyelnie kell ránk, a gazdára, mert mi vagyunk azok, akik kijelöljük az útirányt.

A későbbiekben is így válasszunk a pórázok közül

Nagyjából úgy érdemes tehát kalkulálnunk, hogy másfél méternél ne legyen nagyobb a hossz, ez nagyjából 1-2 lépésnyi távolságot takar, ami pont ideális. Így ugyanis a pórázra szoktatás sikerességéhez szükséges legfontosabb feltétel máris adott.

Tudniillik a kölyöknek szinte minden másodpercben rajtunk kell tartania a szemét, ellenkező esetben azzal szembesül, hogy ha megindulna egy irányba, akkor megfeszült póráz visszarántja. Persze ne legyen illúzióink, hiszen az eb ezt számtalan alkalommal megpróbálja majd a pórázra szoktatás alatt, ám a sorozatos kudarc egy idő után odafigyelésre ösztönzi. Ez a pillanat azonban csak akkor érkezik el, ha jól választottunk a pórázok közül.

A döntés ugyanakkor nem mindig egyszerű, hiszen felnőttkorban már figyelembe kell vennünk az állat vérmérsékletét, a fajtáját és persze a méretét is. A pórázra szoktatás sikerességéhez ugyanis kulcsfontosságú, hogy mindig a mi akaratunk érvényesüljön. Ezért aztán egy 30-40 kilogrammos állat esetében már előfordulhat, hogy nem elég a hagyományos nyakörv és egy úgynevezett félig fojtó, retriever póráz beszerzésére lesz szükség. Mielőtt gyakorolni kezdenénk, mindig tartsuk szem előtt, miszerint a kutya sétáltatás melegben soha nem jó ötlet.

Kutya nyakörv póráz szett helyett inkább külön vásároljunk

A fentiekből alapján tehát nem is igényel különösebb magyarázatot, hogy miért is elengedhetetlen nagyon körültekintően megválasztanunk ezeket a kellékeket. A különböző kisállatfelszerelési boltok, illetve webáruházak kínálatában számtalan kutya nyakörv póráz szett található, viszont ezek nem feltétlenül jelentik az optimális megoldást.

Egy ilyen összeállítás kapcsán ugyanis szinte biztosan találkozunk majd kényelmetlenségekkel, lehet, hogy a hossz, vagy épp a nyakörv anyaga nem lesz megfelelő, de az is előfordulhat, miszerint csak a pórázra szoktatás közben döbbenünk rá, hogy a szett hiányosságai miatt nem járunk sikerrel. Emiatt a legbölcsebb, amit tehetünk, hogy külön-külön szerzünk be mindent, precízen a szükséges kritériumoknak megfelelően.

A pórázra szoktatás buktatói

Miután minden szükséges eszköz a birtokunkban van és elegendő ideig gyakoroltunk, még mindig előfordulhat, hogy az eb egyszer csak megindul és hatalmasat ránt rajtunk, vagy épp folyamatosan egy irányba húz. Ekkor érkezünk el a pórázra szoktatás legkritikusabb pontjára. A szakértők azt tanácsolják, hogy amint ezt tapasztaljuk, azonnal álljunk meg és induljunk el az ellenkező irányba.

Ha ez újra megtörténik, ismét váltsunk. Persze ettől rosszabb esetben úgy festünk majd, mint aki azt se tudja mit akar, de ezzel ne foglalkozzunk. A hirtelen irányváltás a pórázra szoktatás elengedhetetlen mozzanata, tudniillik ezzel az állatot arra kényszerítjük, hogy figyeljen arra, milyen utasításokat adunk. Amint ezt elértük, máris teljes a siker. A folyamat során szintén sokat segíthet, ha van nálunk jutalomfalat, hiszen azzal magunkra vonjuk a kutya tekintetét, így pedig a pórázra szoktatás is gyorsabban lezajlik majd.