Őszintén a mopsz kutya tartásának nehézségeiről

A méltán sikeres Sötét zsaruk trilógiát követően ugrásszerűen megugrott a mopsz kutya tulajdonosok száma, hiszen ez a folyton röfögő, bájos négylábú pillanatok alatt belopja magát az ember szívébe. Kis mérete ellenére hatalmas szíve van, ráadásul igazi ölebnek számít, ami a mai, rohanó világban sokaknak óriási előny jelenthet. 

Első ránézésre a fajta több hasonlóságot is mutat a francia bulldoggal, ám nem árt, ha szem előtt tartjuk, hogy jellemvonását tekintve ég és föld a kettő, ezért aztán nagyon alaposan járjunk utána a témának, mielőtt választanánk. Azt se felejtsük el, miszerint a mopsz kutya tartása nagyon komoly odafigyelést és elköteleződést igényel. Ez főképp az állat lelkületéből és a fizikai felépítéséből adódik. Kardinális kérdés tehát, hogy száz százalékig biztosak legyünk a dolgunkban és csak akkor tegyük le a voksunkat egy mopsz kutya mellett, ha vállaljuk a felnevelésével járó feladatokat. Kis túlzással ugyanis ez teljes embert kíván.

A mopsz kutya tartásának nehézségei

Ha megnézzük, hogy milyen testfelépítéssel rendelkezett a fajta egy évszázaddal ezelőtt, akkor azt láthatjuk, hogy nagyobb volt a marmagasság és sokkal hegyesebb volt az orr. A megváltozott igényekhez igazodva azonban a tenyésztők egyre kisebb példányokat szaporítottak tovább és törekedtek a minél turcsibb orr kialakítására is. Így nyerte el a mopsz kutya jelenlegi formáját, ami a szakemberek egyöntetű véleménye alapján is meglehetősen káros az állatok számára. Ennek következtében rengeteg egészségügyi problémával küszködnek.

 

A kidülledt szem ugyan mintegy védjegye a fajtának, ám mivel az gyakorlatilag egy síkban van az orrával, nagyon könnyen belekerül a kosz, illetve pillanatok alatt megsértheti az eb. Ugyancsak komoly kihívást jelent – a gazdi számára is – a rendkívül rossz hőháztartás. Tudniillik mind a nagy meleg, mind pedig a hideg komoly problémákhoz vezethet a mopsz kutya esetében, mégpedig igen rövid idő alatt. Természetesen ez a fajta kint nem tartható, ám még a rövidebb séták esetében is nagyon körültekintően kell eljárnunk a mopsz esetében.

A nyári melegben inkább csak kora reggel és késő este vigyük ki az állatot, hűvösebb időben pedig mindenképpen adjunk rá megfelelő ruházatot. Az odafigyelés ugyanakkor már a kölyök kiválasztásánál is kardinális jelentőséggel bír. Tudniillik amennyiben nem megfelelően döntünk, az a következő évekre nagyon komoly hatással lesz.

Mindenképp egy megbízható mopsz kennel mellett határozzunk

Hatalmas igazság, miszerint végül az olcsó kölyök lesz a legdrágább, ez a megállapítás pedig a mopsz kutya esetében hatványozottan helytálló. Talán nincs még egy fajta, amelyik ennyi örökletes egészségügyi problémával rendelkezne, ezért kizárólag a legmegbízhatóbb mopsz kennel alomjaiból szabad kiválasztanunk újdonsült négylábú barátunkat.

Mivel ezekből aránylag kevés található, a kereslet pedig óriási, semmi sem tartja vissza a szaporítókat, holott a megfelelő óvintézkedések hiánya hatalmas károkat okoz. Egy tapasztalt tenyésztő minden szükséges szűrővizsgálatot elvégez és megfelelő módon gondoskodik az első 8-10 hétben a kicsikről. Vitathatatlan, hogy ez jó nevű kennelből származó mopsz kutya ára nem ritkán a több százezer forintot is elérheti, ugyanakkor ha jó akarunk magunknak és az állatnak, akkor nem kockáztatunk.

A csípő diszplázia, a porckopás, vagy épp egy hétköznapi ételallergia kezelése ennek többszörösébe is kerülhet és akkor még csak egy problémáról beszéltünk a lehetséges több tucat közül. Ráadásul, ha szaporítótól vásárolunk, azzal csak elősegítjük ezt a folyamatot, sokkal bölcsebb tehát inkább a fajtamentéshez fordulnunk, ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy fiatal állatot fogadjunk be.

A mopsz ára még nem feltétlenül jelent garanciát

Mivel egy kimagaslóan érzékeny fajtáról beszélünk, még a szokásosnál is óvatosabban kell eljárnunk vásárláskor. Ugyan a régóta fennálló kennelek esetében ritkán tapasztalhatók problémák, tanácsos szem előtt tartanunk, miszerint a mopsz ára önmagában még nem feltétlen jelenti azt, hogy teljesen egészséges lesz a kölyök. A legfőbb kérdés az, miképp tudjuk minimalizálni a kockázatokat.

Nos, az első lépés, hogy minden releváns információt megszerzünk. Ma már szerencsére számtalan mopsz kutya fórum és csoport érhető el az interneten, illetve a közösségi oldalakon, nekünk csupán az időnket kell rászánni az itt található tudnivalók átolvasására. Kérjünk tanácsot tapasztalt gazdiktól és bátran kérdezzünk utána, ki melyik tenyésztőt ajánlja szívesen és miért. Ezek a közösségek jellemzően roppant összetartók és ha a tagok úgy látják, személyünkben egy felelősségteljes mopsz kutya gazdi érdeklődik, mindenben a segítségünkre lesznek. Miután kiválasztottuk a legszimpatikusabb tenyésztőt, lehetőség szerint találkozzunk vele személyesen.

Nézzük meg, milyen helyen és körülmények közt vannak a kutyusok, ugyanis ebből is nagyon sok tanulságot le tudunk szűrni. Miután meghoztuk a végső döntést, nem ritkán hónapokig kell várni egy kölyökre, ám szomorkodás helyett inkább használjuk ki ezt az időt. Készüljünk fel a legfontosabb tudnivalókból és szerezzünk be minden szükséges kelléket, illetve kiegészítőt, mire a mopsz kutya megérkezik otthonunkba.

Fekhely, tálkák és persze a mopsz szájkosár

Noha a fajta tartása különleges bánásmódot igényel, szerencsére a felszereléseket illetően legtöbbször nem szükséges speciális darabokat vásárolnunk. Tálkákból ne vegyünk mélyeket, mert kényelmetlen lesz a használatuk, ami pedig a kuckó kialakítását illetve, tartsuk szem előtt, hogy a mopsz kutya a meleget szereti. Ennek megfelelően nyugodtan választhatunk egy puha, bélelt fekhelyet.

A póráz vonatkozásában mindenképpen úgy gondolkodjunk, hogy azt hámra tegyük majd, hiszen a nyakörv további felesleges nehézségeket okoz az amúgy is problémás légzésben. Bár elsőre teljesen feleslegesnek tűnhet, mégis szerencsés, ha van otthon egy speciális mopsz szájkosár. Természetesen csak akkor adjuk az állatra, ha az feltétlenül indokolt, ám vannak olyan helyzetek, amikor ez elkerülhetetlen. Ilyen például a tömegközlekedés, vagy épp az orvoslátogatás.

Ezek a modellek úgy lettek kialakítva, hogy a lehető leginkább megkönnyítsék a légzést a rövidebb orrú ebek számára, így mopsz kutya esetében kizárólag ilyen típust alkalmazzunk.