Pattanj nyeregbe, avagy a lovasterápia hatásai

A lovasterápia hatásai szerteágazóak és akár egyénenként is változhatnak. Egy, azonban biztos: a lovakkal való együtt mozgás a szervezet egészét pozitívan befolyásolja, és nemcsak a fizikai állapotot.

Az állatokkal való bánás, a közvetlen és közvetett kontaktus, a törődés megjelenése és az egymásra hangolódás együttesen csodákra képes.
A lovak hasonlóan a kutyákhoz vagy éppen a delfinekhez különleges kisugárzással rendelkeznek. Hatalmas méreteik ellenére biztonságot adó közelségük nem riasztja el sem a gyermekeket, sem a felnőtteket.

Természetesen ez a terápiás feladatokra betanított hátasok esetén igaz, mert egy vadló szőrén meglovaglása nem tartozik a kifejezetten problémamentes kihívások közé.
Az, hogy miben rejlik a lovak megfoghatatlan ereje, miért képesek olyan jelentős változásokat elérni a rajtuk lovaglókon nehezen megválaszolható kérdés.

 

A rezgéseik eleve szeretetet sugároznak, és amit ők kapnak, azt vissza is adják. A simogatás, a hátvakarás vagy éppen a puha nózik érintése varázslatos egységet alkotnak és akkor még nem beszéltünk a tekintetükről, a szemeikben ülő bölcsességről és megértésről.


A lovaglás bizalmat igényel, maximális megengedést és elfogadást. Ha valaki rettegve pattan a nyeregbe azt a hátas is azonnal megérzi. Nem véletlen, hogy minden foglalkozás ismerkedéssel kezdődik. Azok a lovasok, akik a lovardák rendszeres látogatói többnyire ragaszkodnak a lecsutakolási, etetési feladatok ellátásához.

Ez egy nagyon tudatos döntés, mivel a tisztítás, táplálás momentumai egyenlőek a gondoskodással és a bizalom kiépítésével. Ha az együtt rezgés adott, akkor a páros összhangja messziről is érzékelhető, látható.

A lovasterápia hatásai túlmutatnak a nyeregben töltött időn!

A pszichés betegségekkel, lelki nehézségekkel küzdők számára egy-egy nyeregben töltött alkalom csodával érhet fel. A bizalmi légkör, a tudat, hogy egy hatalmas állat milyen odaadó és szeretet teli lehet utánozhatatlan felfedezés és élmény.

A foglalkozásokon elért harmónia nemcsak a terápia végéig tart, hanem áthatja a hétköznapokat, egyensúlyt és megnyugvást teremtve, ami konkrét mentális, és lelki fejlődéshez, összességében pedig állapot javuláshoz vezethet.


Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!