Kamaszproblémák, amik szülői segítséget igényelnek

Mi, akik idősebbek, tapasztaltabbak és bölcsebben vagyunk, érezzük, hogy a 21. századi “fiatalsággal” valami nincs rendben. Az egyik legszembetűnőbb jelenség, hogy a kamaszok indokolatlanul sok időt töltenek az interneten, ahol kedvük szerint barangolhatnak még akár a felnőtt tartalmú oldalakon is.

Nem csak a szabadidős tevékenységeikben, hanem az öltözködésükben, a viselkedésükben, a gondolkodásmódjukban is megnyilvánul, hogy a mai felgyorsult, digitalizált világ bizony nem tesz jót nekik.

Az őket ért hatások miatt zavarttá, önbizalomhiányossá válhatnak, súlyosabb esetben pedig akár depressziósak is lehetnek. Ha pedig egyszer elindulnak a lejtőn, akkor nem biztos, hogy meg tudnak állni.

A szülői felügyelet nélküli internetezés veszélyei

 

Az egyik legnagyobb probléma, hogy a gyerekek korlátok nélkül internetezhetnek. Miután hazaérnek az iskolából szinte az az első, hogy odaülnek a gép elé vagy bekapcsolják a tabletüket, laptopjukat, hogy felkeressék kedvenc weboldalaikat, játszanak a számítógépes játékokkal, alkalmazásokkal.

A neten való “lógás” sokszor hosszú órákig is elhúzódik és az sem ritka, hogy a fiatal éjszakába nyúlóan szörfözik, játszik vagy épp chatel, közben teljesen megfeledkezve más dolgokról, például, hogy beszélgessen a szüleivel, megcsinálja a házifeladatait vagy kimenjen az udvarra kicsit levegőzni.

A legtöbb kamasznak már van saját okostelefonja is, amit az iskolába is magával visz, ott pedig nem csak a szünetekben netezik rajta, hanem akár a tanórákon is. Súlyos esetben a korlátlan internetezés komoly függőséget is okozhat a gyerekek számára, aminek általában nincsenek tudatában.

Ha a szülők nem jelölik ki a határokat és engedik, hogy a kamasz gyermekük annyit szörföljön a neten, amennyit csak akar, akkor puszta kíváncsiságból olyan weboldalakat is felkeresnek, ahol semmi keresnivalójuk.

Legyen szó szexről, drogról, mások bántásáról, állatkínzásról és egyéb felnőtt tartalmakról, ha ezekkel a témákkal a neten találkoznak először, és nem pedig a szüleiktől szereznek információt róluk, akkor az lelkileg nagyon megterhelő lehet számukra.

A neten való lét másik nagy veszélye, hogy a különböző chat felületek lehetőséget adnak a fiataloknak arra, hogy akár teljesen vadidegenekkel is kapcsolatba lépjenek, aminek szintén rengeteg negatív hatása lehet.

Kinek a hibája, ha a gyerek depressziós lesz?

Bár könnyebb azt mondani, hogy az internet, tágabb értelemben a világ okolható azért, ha a kamasz a tartalmak hatására szomorúvá, elkeseredetté válik, vagy ami még rosszabb szorongani kezd és szociálisan is zárkózottá válik, ám valójában ebben a szülőknek is meglehetősen nagy szerepük van.

Ha elhanyagolják a gyermekeiket, nem foglalkoznak, nem kommunikálnak velük eleget, akkor nem meglepő, ha teljesen tudattalanul az internetezésben keresnek vigaszt.

A szülők között ráadásul sok esetben szinte mindennaposak a veszekedések, ami a gyermeket még inkább arra sarkallhatja, hogy a szobájában találjon magának menedéket, ahol mi mást csinálna, mint internetezne vagy chatelne másokkal.

Kezdeti tünetek: hangulatingadozás, szorongás, tanulási zavarok

Bizonyos jelek nagyon is árulkodóak lehetnek, éppen ezért nem érdemes félvállról venni őket. Ha a kamasz hangulata nagyon ingadozó, például napokig látszólag minden rendben van vele, aztán hirtelen dühkitörése lesz, esetleg spontán módon olyan sírásban tör ki, amit csak nehezen tud abbahagyni, akkor a szülőknek nem árt gyanakodnia arra, hogy valami nincs rendben vele.

A szorongás is egy fontos figyelmeztető jel, ami arra utal, hogy a gyermek a gondolatai, érzelmei miatt bizonytalan, fél, tart valamitől. Ugyanígy, ha korábban mindig jó jegyeket hozott haza, aztán hirtelen kiderül, hogy több tantárgyból is bukásra áll, esetleg hiába próbálkozik, nem tud koncentrálni a tanulásra, akkor is érdemes lehet nagyobb figyelmet fordítani a háttérben meghúzódó okok feltérképezésére, lehetőleg az előtt, hogy súlyosabbra fordulna a probléma.

Honnan tudja, hogy a gyermeke szociálisan szorong?

Gyakran előfordul, hogy a szülő egyáltalán nem biztos abban, hogy a gyermeke szorong-e. Ilyenkor érdemes lehet kitölteni egy úgy nevezett szorongás tesztet, amiben különböző kérdésekre kell választ adni, a végén pedig feketén-fehéren megkapjuk a kiértékelést.

A szakmai cikkekből való tájékozódás is jó megoldás lehet, ugyanis rengeteg hiteles forrásból származó információ áll rendelkezésre, amik többek között azt is részletesen taglalják, hogy a szociális szorongásnak pontosan milyen megnyilvánulási formái vannak.

Ha pedig biztosra akar menni, akkor egy lehetséges alternatíva a pszichológussal való kapcsolatfelvétel is, melynek során specifikus válaszokat kaphat a felmerülő kérdéseire.

Miben nyilvánul meg a szociális szorongás?

A szociális szorongás egyik legjellemzőbb tünete, hogy a gyermek nem akarja elhagyni a szobáját, de ha ki is bújik a rejtekhelyéről, akkor sem akar elmenni otthonról. Ha eleinte csak arról van szó, hogy nem akar iskolába menni, akkor az természetesnek tűnhet, hiszen melyik gyermek menne suliba pusztán jókedvéből, ám ha láthatóan tényleg nehezére esik a dolog, akkor érdemes mélyebben foglalkozni a problémával.

Jó megoldás ilyenkor felvenni a kapcsolatot a tanárokkal, osztályfőnökkel és elbeszélgetni velük arról, hogy ők mit tapasztalnak a kamasz viselkedésével kapcsolatban.
A szociális szorongásban szenvedő gyerekek általában szótlanok, félénkek, visszahúzódóak, nehezen megy számukra a szóban való megnyilvánulás, például a felelés vagy a másokkal való beszélgetés. Emiatt gyakran háttérbe vonulnak, elvannak a maguk teremtette világban, ahova csak nehezen engednek be másokat.

Emiatt előfordulhat, hogy nincsenek barátaik, sőt, ami még rosszabb, hogy a beilleszkedési nehézségeik miatt sokszor bántják, kiközösítik őket a többiek. Számukra sok esetben a kommunikáció is problémásabban megy, mint másoknak, nehezebben fejezik ki az érzelmeiket, gondolataikat, nem szívesen osztják meg a velük történt eseményeket.


Ezek a jellemzők persze lehetnek személyiségbeli adottságok is, amiket nem feltétlenül a szorongás szül, de ha korábban a fiatal nagyon is beszédes, nyitott és társaságkedvelő volt, valamilyen oknál fogva viszont 180 fokos fordulatot vett, akkor szinte biztos, hogy egy lelki nehézség állhat a háttérben, aminek a feloldásában szüksége van segítségre.

Megoldás: őszinte kommunikáció, szülői segítségnyújtás

Ha a felsorolt tünetek bármelyikét észleli a gyermekén, akkor mindenképpen érdemes leülni vele beszélgetni, rákérdezni a kényes témákra, hogy miről mit gondol, esetleg bizonyos dolgokat miért úgy csinál, ahogy.

Ilyenkor érdemes türelmesen, barátként közeledni felé, a számonkérő, ledorgáló stílusú kommunikációval teljesen célt lehet téveszteni, sőt, sok esetben még rontani is lehet az amúgy sem túl rózsás helyzeten. Nagyon fontos, hogy éreztesse a kamasszal, megérti a problémáját és mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsen neki, hogy a támasza, nem pedig az ellensége.


Ha a rendszeres családi beszélgetések nem hozzák meg a várt eredményt, akkor a terapeuta bevonása is egy lehetséges alternatíva. A szakember célzottan abban tud segíteni, hogy a szorongás leküzdése ne egy megoldhatatlan probléma legyen a gyermek számára, hanem egy nagyon is teljesíthető feladat. Erre számos speciális módszer létezik, például a különböző konfliktuskezelési technikák, melyek révén a fiatal könnyebben túl tud jutni a nehéz helyzeteken.


A lényeg, hogy figyeljünk oda a gyermekeinkre és ne hagyjuk magára őket, ha látjuk, érezzük, hogy valami nincs rendben velük. Legyünk türelmesek, beszélgessünk velük sokat, ha pedig arra van szükség, akkor adjunk meg nekik minden szülő segítséget ahhoz, hogy boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak legyenek.