A bajszos schnauzer a béke kimeríthetetlen forrása!

schnauzer

Jellegzetes bajusz, tipikus szemöldök, élénk, mégis rendíthetetlen nyugalmat sugárzó jellem – ez a leírás egy az egyben visszaadja mindazt, amiről a schnauzer ezer kutyafajta közül is fel- és megismerhető. Sokoldalúsága épp úgy nem kérdéses, mint öntudatossága, ami miatt igazi, nagybetűs társsá léphet elő. Bár a fajtát óriás, és törpe egyedek is színesítik alapvetően a középméretű egyedek testesítik meg mindazt, ami a fajta standardja.

Rusztikus fellépés és komikus jellem?

Igen, a németországi csínytevőt sokan így aposztrofálják, ezekkel a jelzőkkel, amik valóban beszédesek, és sokat elárulnak a fajtáról. Na, de minek köszönhető mindez? Elsősorban a sokoldalúságnak. A schnauzerben megannyi olyan tulajdonság érvényesül, amik első pillantásra, meg századikra is abszolút ellentétesnek tűnnek. Élénk, aktív, ám benső békéje megingathatatlan. Szereti a gazdáját, ehhez kétség sem férhet, de az öntudatossága is megkérdőjelezhetetlen. Bátor, tettre kész, s ez a játékosságában is megmutatkozik. Nem unalmas mellette az élet. Az alkalmazkodókészsége pontosan ezért annyira kifinomult. Nem csoda tehát, hogy házőrzőként, családi kedvencként, vagy munkakutyaként egyformán megállja a helyét. Persze azért ahhoz, hogy ez a típusú sokoldalúság jó értelemben törjön felszínre elengedhetetlen egy olyan gazda, aki a különböző jellemvonásokat megfelelőképpen kezeli, és nem lekezeli. Mert személyiségének egyik árnyalata sem átszínezésre méltó, pusztán keretezésre.

Az élénkség, és a kitartás együtt rendíthetetlenné, és gyakorlatilag energiabombává varázsolják. Az esetében a mentális, és fizikai foglalkoztatás nem egy opció, vagy lehetőség, hanem az egyetlen út. Ellenkező esetben könnyedén kezelhetetlen önfejű négylábúvá alakulhat. Utóbbi helyzetben a kutyus hamar észleli, hogy a gazdi pajzsán hatalmas lyuk tátong, és ezt nem rest kihasználni. Eszessége, makacssága, furfangos természete alkalmassá teszi az egyeduralomra, és ez bizony nem túl jó hír akkor, amikor a cél gazdi szemszögből a falkavezérség elnyerése. Ezért kulcsfontosságú egyrészt a konzekvens nevelés, másrészt a fizikai, szellemi foglalkoztatás. Ha a következetesség stimmel, és az igények kielégítése is megtörténik, akkor a schnauzer hűséges, tántoríthatatlan társsá változik – egy életen át.

A schnauzer kutyák főbb jellemzői

 

A fajta tagjai egyébként ragaszkodnak az emberek társaságához, azaz legszívesebben mindenhova követik a kétlábúakat. Így aztán a fajta képviselői ténylegesen tökéletes családi kutyák, akik ráadásként még a gyermekekkel is pillanatok alatt képesek megtalálni a közös hangot jóindulatú, játékos jellemüknek köszönhetően. Mindebből az is következik, hogy a schnauzer teljesen alkalmatlan kinti, kenneles tartásra. Neki mindig ott kell lennie, ahol pulzál az élet, ahol a szerettei tevékenykednek, ahol testközelben tudhatja mindazokat, akikhez ragaszkodik, akikhez a hűség elszakíthatatlan lánca köti. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy ébersége, és egészséges bizalmatlansága az idegenekkel, ismeretlen helyzetekkel szemben 100%-ban alkalmas házőrzővé varázsolja. Veszélyt érzékelve nem ismer félelmet, bátran, megingathatatlanul védi azokat, akiket szeret, viszont nem esik túlzásba, nem reagálja túl a helyzeteket, és egyáltalán nem agresszív, ideges, szélsőséges.

Miről ismerheted fel a schnauzer fajtát?

A megjelenése, ahogy arra fentebb már utaltunk jellegzetessé, eltéveszthetetlenné varázsolja. Valódi karakter! Dús szemöldök, és erős bajusz. Ez a két jegy annyira rá vall, hogy gyakorlatilag a védjegyeivé váltak. Sűrű, vaskos aljszőrzetét kemény, dróthatású fedőszőrzet borítja. A standard leírás szerint fekete, és sóbors színben fordul elő, miközben a sötét vasra hajazó szürke, és ezüst szürke közötti árnyalati spektrum is engedélyezett. A sötét maszk fajta “előírás”, ami erősíti karakteres kisugárzását, és természetesen összhangban van a bundája színével.

Óriás, törpe, vagy közép?

A schnauzer schnauzer jellemben, de méretben több változata is ismert. A közepes méretű egyedek marmagassága 40-50 centiméter, míg testsúlya 14-20 kilogramm. Azért beszélünk erről a variációról többet, mert ez a típus hordozza a legteljesebb mértékben az ősi jegyeket. Ugyanakkor az óriás schnauzer, illetve a törpe schnauzer természetben megegyeznek a közepes méretűvel. Azaz eltérés közöttük valóban csak méret terén tapasztalható.

Durva szőrű pincsi – régen ezzel a megnevezéssel illették, igazán rusztikus külsővel rendelkezik, amit mérsékelten hosszú, kemény, durva szőrének köszönhet, ami egyébként nem is hullámos, nem is bozontos. A testfelépítése szögletes, de kompakt, izomzata fejlett, látványos. Koponyája erős, karakteres, hosszúkás, míg fülei V alakban behajlítottak, és magasan tűzöttek, a fejhez simulnak. Napjainkban jellegzetességei közé tartozik az ún. lejtett hát, és a középmagasan tűzött sarlóra, vagy szablyára emlékeztető farok.

Óriás schnauzer

Miről árulkodnak a históriás kötetek történetei?

A schnauzer konkrét bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy hivatalosan több, mint öt évszázada létezik. Dél-Németországban eleinte, mint bravúros patkányfogó szerepelt, határozottan jól teljesített a rágcsálók elcsípésében. Hamar kiderült, hogy ez a hajthatatlan lendület nemcsak a patkányokkal szemben lép előtérbe, hanem a rablók is kiváltják ugyanezt az elsöprő reakciót. Hangos ugatás, bátor fellépés, tempós rohanás – ezek vártak mindazokra, akik betolakodóként átlépték a schnauzer által őrzött terület határát. Így történt, hogy a XIX. században alig akadt dél-németországi ház, ahol ne szolgált volna a fajta egy egyede. Bátorságával, hűségével kivívta az emberek szeretetét, elismerését. Másik előnye az volt, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolt a lovakkal, akiknek a társaságában legalább annyira jól érezte magát, mint a kétlábúak közelében. Így végül egy újabb szerepkörrel gazdagodott: kísérte az utazókat, akár naphosszat gyalogolt a lovasok, hintók mellett, és védelmet biztosított az amúgy gyakran előforduló rajtaütésekkel szemben. A legendák arról suttognak, hogy bőven elég volt a schnauzernek kieresztenie a hangját, és a rablókedvű bitangok már ettől meghátráltak.

Törpe schnauzer

Mikor vált a schanuzer fajtatisztává?

A wüttembergi kutyatenyésztő Max Hartenstein közbenjárásával az istállók réme végül fajtatiszta négylábúvá avanzsált, ahogy az egyébként méltó volt hozzá. A XIX. század végén Nordhausenben jött létre az első hivatalos club, ahol pincsikkel foglalkoztak. A sima szőrű egyedeket a mai német pincsi fajtába sorolták, míg a durva szőrűek a mai schnauzer fajtát gyarapították. A XX. század elején Münchenben alapított Bajor Schnauzer-Klub lobbitevékenységének hatására a két fajta külön kategóriába került, s ekkor született meg a schnauzer, mint keresztelő. Kis érdekesség, hogy annak ellenére, hogy a fajta hivatalos elismerése nem vitás, az FCI standardja továbbra is a pincsikkel egyetemben tartja nyilván. Mind az óriás, mind a törpe, mind a közép termet rendelkezik fajtaleírással a szövetség berkein belül. Érdekes kérdés, hogy melyik méret a legnépszerűbb, ez alapvetően időről-időre változik. Például a II. világháború előtt az óriás schnauzer vívta ki többek rajongását, míg a második világégést követően a törpe típusok váltak favorittá.

Mennyire kihívásokkal teli feladat a schnauzer ápolása?

A kölyköket érdemes ideje korán a fésühöz, keféhez hozzászoktatni, mert a schnauzer bundája rendszeres gondoskodást igényel. Így a csomósodás egy az egyben megelőzhető, illetve a különböző szennyeződések is könnyedén eltávolíthatóak. Évente egy-két alkalommal emellett elengedhetetlen a szőr nyírása. Összességében ez mérsékelt ápolási igénynek felel meg, úgyhogy abszolút nem teljesíthetetlen, pusztán némi odafigyelést, és tudatosságot követel.

Természetesen a testsúlykontroll, a fülek, fogak, karmok figyelése, tisztítása, karmok esetén vágása is hozzátartozik azokhoz a feladatokhoz, amik egy jó gazdi repertoárjából nem hiányozhatnak. Ha mindemellett a rendszeres futtatás, mentális foglalkoztatás, és szeretettel teli légkör is adott, akkor a schnauzer boldogsága garantált! A legjobban a szabadban érzi magát úgy, hogy a kinti játék, mozgás órái után bent töltheti az idejét gazdija társaságában. Ha az aktív életmód adott, akkor akár lakásban is élvezhető a vele való közös élet!