Mi a babéziózis, és milyen tünetei vannak?

babéziózis

A babéziózis nevét az utóbbi években egyre több gazdi tanulta meg a saját kis kedvence kárán. Ez a súlyos lefolyású betegség a kullancsok átkának is tekinthető, hiszen csípés útján terjed. A legnagyobb veszélye az alattomossága. Sokszor akkorra válnak nyilvánvalóvá a tünetek, amikor már késő. Ettől függetlenül minden perc számít, viszont a legelőnyösebb a megelőzésre helyezni a hangsúlyt. Így elkerülhető a kapkodás, az aggodalom, a rosszullét és a veszteség.

Mi az a babéziózis?

A kutyamalária a kutyakullancs által terjesztett betegség. A Babesia canis névre hallgató kórokozó egy olyan egysejtű parazita, ami a vörösvérsejteket veszi célba. A szövődmények pontosan ezért annyira súlyosak és kiterjedtek. A véren keresztül gyakorlatilag minden egyes belsőszervet érint.

Mik a tünetei? A fenti kórképnek megfelelően számtalan negatív következmény tapasztalható. Hasnyálmirigy gyulladás, lépmegnagyobbodás, máj és/vagy vesekárosodás. A betegség halálos kimenetelű is lehet, tehát nagyon nem éri meg félvállról venni sem a prevenciót, sem akut szituáció esetén a terápiát.

Akkor a kutyakullancs nem egyszerű kullancs?

 

Nem, ez a kullancsok egyik speciális fajtája, egyébként barna kullancs névre is hallgat. Jellegzetes külsővel rendelkezik és kizárólag vad-, valamint háziállatok vérét szívja. Aztán, ha a paraziták fertőzött élőlénnyel találkoznak, akkor gyakorlatilag a vérszíváson keresztül magukhoz veszik a kórokozót. Ekkor az utódok, amik a fertőzött kullancsok petéiből kelnek ki, továbbadják a fertőzést, de amúgy ehhez még csak peterakás sem szükséges. Kis érdekesség, hogy a kórokozó nem azonnal jut be a vérkeringésbe. Nagyjából a vérszívástól számítva 1-3 napon belül következik ez be.

A babéziózis lappangási ideje 2-7 nap, de gyakran előfordul, hogy a fertőzés után két-három héttel tűnnek fel az egyértelmű jelei.

Mik a babéziózis kutya tünetei?

Bágyadtság, levertség, kimerültség, étvágytalanság, idővel súlyvesztés, láz, szapora légzés, valamint pulzus, duzzadt nyirokcsomók, sötét, barnás vizelet. A nyálkahártyák színe elhalványulhat, súlyos esetben hányás, hasmenés is jelentkezhet. Feltűnhetnek bőr alatti bevérzések, gyulladások a nyálkahártyákon. Mindezek következtében megjelenhet vérszegénység, sárgaság, valamint idegrendszeri problémák, amik mozgászavarokat, remegést is generálhatnak.

A láz babéziózis esetén valóban magas, 41-42 fok. A kutya viselkedésének jelentős változását nem lehet nem észrevenni. Az amúgy jó hangulatú, jó étvággyal megáldott négylábú kedvetlenné, étvágytalanná válik.

Mi történik a „háttérben”?

A babéziózis kórokozója, ahogy arra fentebb már utaltunk, először a vörösvértesteket támadja meg. A vizelet színe megváltozik, véresnek is tűnhet a látvány nem hozzáértőként. Ám valójában nem ez a valóság. A paraziták döbbenetes mértékben szétroncsolják a vörösvértesteket, amik így alkotóelemeikre hullanak szét. A vizelet színét a vörösvértestek színezőanyagai torzítják el.

A hemoglobin molekulák (amik a vizeletben jelennek meg) elzárhatják a vesékben lévő apró csatornákat, amelyek egyébként a vizelet megtisztításáért felelősek. A vérből ilyen módon nem tudnak távozni a méreganyagok. A vesék megtelnek vizelettel, a máj mindeközben károsodik, és akár a lép is megnagyobbodhat, majd a kiválasztó szervrendszer egy az egyben feladhatja a küzdelmet.

A babéziózis gyógyulás esélye annál nagyobb, minél gyorsabb a cselekvés. Természetesen a legjobb út továbbra is a megelőzés. Gyanú esetén irány az állatorvos! Megéri az eltávolított kullancsot is elvinni. Az állatorvos a megannyi általános vizsgálat mellett (lázmérés, nyálkahártyák, tüdő, nyirokcsomók vizsgálata) vérvételt is végez, ami roppantul fontos lépés, lévén kizárólag vérből diagnosztizálható teljes biztonsággal a betegség.

Hogyan lehet védekezni a babéziózis ellen?

A betegség egyetlen ismert ellenszere az imizol injekció. Viszont az idő kulcsfontosságú. Ráadásul a mellékhatásokkal is számolni kell. Például magas vérnyomás, hányás, hasmenés. A vesekárosodás orvosolására infúziós kezelés adható, ami akár naponta többszöri terápiát is jelenthet heteken át. Súlyos helyzetben a vérátömlesztés sem elkerülhető. A lázcsillapítás is prioritást élvez, mert önmagában a magas láz is kockázatos.

Ám az imizol nem védőoltás, így a fertőzés a jövőben is megismétlődhet.

Akkor mi a megoldás?

Természetesen a megelőzés! A kullancsok távol tartása az egyetlen út. Innentől kezdve a lehetőségek száma, ha nem is végtelen, de azért akadnak variációk. Nyakörvek, rácsöpögtető oldatok, tabletták. Ezeknek az alkalmazása jó, ha folyamatos, mivel manapság a telek is enyhék, azaz a kullancsok nem pusztulnak el. Azt is ildomos tudatosítani, hogy napjainkban nem csupán az erdők, mezők „veszélyesek”, hanem konkrétan a városi parkok, kis kertek is. A fertőzöttségük évről-évre nő.

Ha mégis kullancs kerül a kutyusba, akkor első az eltávolítás, de olajat, zsírt nem okos ötlet rákenni, mert haláltusájában a vérszívó „teleköpködheti” a kutyus vérét a kórokozóval. A kullancseltávolító csipesz nagyszerű eszköz. Nem gond, ha a parazita feje bent marad, mivel a kutyus teste idővel kiveti magából.