Kutyával utazás külföldre: hogyan és mikor kapható kisállat útlevél?

Az EU tagállamain belüli utazáshoz ugyan nekünk embereknek nem kell útlevél, viszont a kis kedvenceinknek igen. Az állat(i)útlevél sorszámmal rendelkezik, azaz olyan szigorú számadású okirat, amelyet kizárólagosan csak az állatorvos igényelhet, valamint állíthat ki, aki birtokában van az illetékes Állategészségügyi Hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel. A Magyar Állatorvosi Kamara az új útlevelek rendelését, az adatok beküldését csak és kizárólag interneten fogadja.

Az útlevél kiállítása tulajdonképpen nyomban megtörténhet a kutyus megvizsgálását követően. Az ekkor fizetendő díj a következő tételekből áll: az útlevél ára, a regisztráció díja, a kiállítással kapcsolatos munkák, valamint az azonosítás költsége. Chip nélkül nem állítható ki útlevél, tehát az első lépés (amúgy is) a chipeltetés.

Mennyire egyszerű a kutyával utazás külföldre?

Alapvetően nem bonyolult a külföldi kiruccanások megszervezése. Viszont az útlevél elengedhetetlen a sikerhez. Ehhez pedig, ahogy azt fentebb említettük, szükséges a chip és még valami. A veszettség elleni oltás. Amit évente meg kell újítani. Vagyis ha a veszettség elleni oltás megvan, akkor 365 napig szabad a gazda, pontosabban szabad a határátkelés. Persze előfordulhat, hogy a határokat átívelő kimozdulások nem túl gyakoriak. Ekkor megéri a biztonság kedvéért leellenőrizni, hogy a veszettségi oltással minden rendben van-e, nehogy útközben derüljön ki, hogy valami nem stimmel.

Mi és mikor kerüljön bele az útlevélbe?

 

Az állatútlevél kiállításakor bejegyzésre kerül a tulajdonos neve, a kis kedvenc alapvető adatai, az azonosítás módja, valamint annak száma, illetve a veszettség elleni védőoltás dátuma, jellemzői. A kullancsok, illetve a férgek elleni védekezéssel kapcsolatos bejegyzések is feltüntethetőek, de ez nem kötelező. Valamint természetesen az egyéb védőoltások és jellemzőik is idesorolhatóak.

Hogyan történhet a kutyával utazás külföldre?

Alapvetően „bárhogyan”, de repülőgépes kiruccanás esetén számítani és számolni kell a szigorú ellenőrzésekkel. Amúgy az útlevél bemutatása a határátkelőkön kötelező, viszont a schengeni határon belül állomások már évek óta nincsenek.

Ha a kutyussal bármi történik útközben, akkor az illetékes hatóság első dolga bekérni az útlevelet, hiszen ez az, ami igazolja a kis kedvenc állapotát.

Milyen papírokra, és egyéb dolgokra van szükség?

Az első a kisállat útlevél. Görényeknek, macskáknak és kutyáknak kötelező, ahogy ezt fentebb már kifejtettük. Előfordulhat, hogy az évek során egyrészt megtelik, másrészt elveszik, harmadrészt elrongyolódik a dokumentum. Ekkor lehetséges a megújítás, de a költségekkel újra kalkulálni kell.

Egyes tagállamokban engedélyezett a három hónapnál fiatalabb, oltatlan kölyökállatok utaztatása, ha egyrészt születésüktől kezdődően útlevél kíséri a mozgásukat, valamint másrészt nem érintkeztek fertőzésnek kitett, vadon élő élőlényekkel vagy ha az édesanyjuk kíséri őket, akitől még függnek. Érdemes tehát az indulás előtt tájékozódni a helyi sajátosságokról, mert mindig akadnak kivételek, speciális szabályozások.

A kutyával utazás külföldre ezen kívül elképzelhetetlen szájkosár, valamint szállító box nélkül. Ezek különösen közösségi közlekedés során élveznek elsőbbséget. Nyilván saját autós kiruccanásnál a lényeg mindenki kényelme. A kis kedvenc biztonságos szállítási körülményeinek megteremtése azonban minden helyzetben kulcsfontosságú. A megfelelő rögzítés, kitámasztás, fixálás épp úgy elengedhetetlen, mint a komfortot biztosító környezet.

Hol igényelhető, és mennyibe kerül?

A kisállatútlevél az állatorvostól igényelhető. Nagyjából az összköltsége 7000 Forint. A chipeltetés, amennyiben szükség, ezen felül számolandó.

Az állatútlevél kiállítása, ha minden feltétel adott (veszettség elleni oltás, chip, ezen kívül megfelelő hatósági tanúsítvánnyal rendelkező állatorvos) nem okozhat problémát. Ha megvan, akkor gyakorlatilag az oltási könyv helyett funkcionál. Mivel soha nem lehet tudni mit hoz a jövő, így érdemes az útlevél mellett dönteni, mert így bármikor indulhat a nagy utazás!