A német pincser minden gazdilében kutyakanál!

német pincser

A német pincser egykor, mint patkányfogó eb vívott ki magának elismertséget. Tény, hogy pazarul levadászta a kis rágcsálókat, egyetlen pajtát, vagy istállót sem engedett ki a mancsai közül. Ugyanakkor mára szerethető családi kutyává lépett elő, aki mindenhol ott kíván lenni, ahol az élet zajlik, legyen szó közös kirándulásról, udvari szöszmötölésről, vagy éppen kanapén összebújásról.

Szeretni, és óvni is csak temperamentumosan lehet!

Akár a fajta mottója is lehetne ez a felkiáltás. Temperamentumos, aktív lényéhez ragaszkodó természet társul. Vagyis szereti a nyüzsgést, a jövés-menést, és még ennél is jobban szereti a gazdáját, akihez tűzön-vízen át ragaszkodik. Okos, magabiztos, ugyanakkor igényli a kedvességet, a törődést, a simogatást, azaz a szeretet az esetében nem egyirányú, hanem oda-vissza áramlik. Kötél idegeihez nagyfokú önállóság és intelligencia társul. Azaz a német pincser minden helyzetben pontosan tudja, hogy mit akar, és abból nehezen enged. Nem sajátítja ki a gazdáját, ugyanakkor cserébe neki is szüksége van mind testi, mind szellemi szinten a szabadságra. Egészséges keretek között természetesen. Mindenre figyel, mindent aktívan követ, és a territóriuma szent, sérthetetlen! Betolakodóknak helyük nincsen. Hiába a több évszázados házőrző múlt nagyon meglátszik a viselkedésében. Éberségéhez kifinomult jelzőrendszer társul, vagyis ha bármi furcsát, szokatlant érzékel, akkor rögtön jelez, tudtára adva ezzel mindenkinek, hogy valami olyasmi történik, ami nem tartozik bele a szokványos események sorába. Ami kis érdekesség az esetében, hogy az ugatás nem tartozik az előszeretettel, gyakran használt jelelései közé. Bár tény, hogy temperamentumos fajta, viszont belső nyugalma rendíthetetlen, ezért aztán takarékoskodik a hangjával, feleslegesen egyetlen nyüszítést sem hallat.

német pincser

Az idegeneket nem szívleli, de egyáltalán nem agresszív, pusztán egészséges bizalmatlanság jellemzi a reakcióját. A családjához ugyanakkor ragaszkodik, kötődik. Mivel a tudatossága nagyfokú, és mindenről megvan a maga elképzelése, véleménye, ezért a nevelése akkor jó, ha konzekvens, mégis szeretettel átitatott alapokon nyugszik. A német pincser életébe kell egy falkavezér, akire felnézhet, akire hallgathat, és aki megszabja a határokat. Eredendően ugyan roppantul konok, önfejű, és makacs, de megfelelő hozzáállással simulékonnyá válhat mindenki legnagyobb örömére. De azért érdemes róla tudni, hogy még ekkor is érzékelteti, ha valami nem tetszik neki.

A német pincser főbb jellemzői

 

Nagyon okos, gyorsan tanul, de csak akkor, és azt, amikor, és amihez neki kedve van. Amit értelmetlennek talál azzal bizony még kérlelésre sem hajlandó foglalkozni. Intelligenciája aligha ismer határokat, ami abban is megnyilvánul, hogy éberen figyeli falkavezérét, és ha gyenge pontjára akad, akkor azt bizony nem rest kihasználni, és ha lehet a saját malmára hajtani a vizet. Azt is mondhatnánk viccesen, hogy intelligensen engedetlen viselkedés jellemzi, ami olykor még a tapasztalt gazdik idegeit is próbára teheti. Az önállóságra való fokozott igény, és a természetesen előtörő vadászösztönök, azonban nagyszerűen kordában tarthatóak akkor, ha már a kezdetektől következetes neveléssel fordulnak hozzá.

Bár erős karakter, ehhez kétség sem férhet, de mindehhez jóindulat, eszesség, játékosság, képezhetőség, ellenállóság is társul, ezért sokoldalú társ, aki családban, közösségben, nyüzsgésben érzi a legjobban magát.

Íme egy kis külcsíny mustra!

A német pincser szőre rövid, sima, és roppantul igénytelen, aminek hála a gondozása pofonegyszerű. Dús bundája általában fénylik, s többnyire fekete színű vöröses foltokkal. Tisztán vörös egyedekkel is találkozni, de ez az árnyalat ritka, a statisztikák alapján pusztán a kutyák húsz százalékát érinti.

45-50 centiméter magas, 14-20 kilogramm súlyú, azaz közép termetű, bár meg kell hagyni, hogy a német törpe pincser népszerűsége folyamatosan nő, ami többek között kis méretének is köszönhető. Egyébként szögletes testforma jellemzi, ami viccesen megfogalmazva szélte-hossza egy kutyává teszi. Erős, izmos testéhez büszke tartás, és elegáns járás tartozik. Háta enyhén lejt, míg fülei V alakúak, és lógnak. A nyolcvanas években elfogadták és törvénybe iktatták, hogy tilos a füleket megcsonkítani. Így ma már csak magasan tűzött, előre néző, pofáig lógó fülekkel találkozni, amiknek az élei nagyon vékonyak, ezért sérülékenyek.

A német pincser jó egészségnek örvend

Sem a német törpe pincser, sem a nagytestvér nem beteges fajta, ami ősének vérmérsékletére vezethető vissza. Az ősök ugyanis jó egészségnek örvendtek, mert bár a történetük, történelmük évszázadokra nyúlik vissza, viszont sohasem estek a tenyésztés félresikerült kísérletezéseinek csapdájába. És ha már történelem, akkor mindenképpen említésre méltó, hogy a német pincser keresettsége az iparosodással párhuzamosan csökkent, mivel egyre kisebb igény mutatkozott az állati erő bevetésére például járművek mozgatásánál. Ekkortájt léptek elő a német törpe pincser fajta képviselői, akik hirtelen hatalmas rajongótáborra tettek szert, lévén kisebb méretük miatt nyomban családi kedvencekké avanzsálhattak. Ez a folyamat annyira súlyosbodott, hogy 2003-ban hivatalosan felkerült a német pincser a kihalás által veszélyeztetett kutyafajták listájára.

Milyenek azok a bizonyos pincseres mindennapok?

Kétség kívül izgalmasak! A fajta kíváncsisága nem ismer határokat, ahogy játékos kedve sem. Lételeme a mozgás, ezért minden áldott nap igényli a fizikai fárasztást. Viszont ennyivel semmiképpen sem éri be, mivel a mentális tornáztatás is elengedhetetlen az esetében. Domináns viselkedésre hajlamos, ez a házőrző múltból is fakad, ezért kisgyermekes családokba csak bizonyos feltételekkel javasolható. Számára a gazdi az a lény, aki a vezér, akire felnézhet, akit tisztelhet, és akit minden körülmények között mindenhova követhet. De ahogy arra fentebb utaltunk eszessége arra hajtja, hogy a saját útját járja, azaz olyan gazdára van szüksége, aki konzekvens, mégis szerető hozzáállással fordul felé, és tartja kordában csapongó energiáit.

A neveléséhez a türelem, és a kitartás hozzátartozik. Az ősök vére aktívan buzog az ereiben, aminek a vonzása idővel csökkenthető, aminek az egyik kulcsa a kemény, kérlelhetetlen határmeghúzás. Ugyanakkor nem hangsúlyozható ki eléggé, hogy az esetében a nyomásgyakorlás, és a kényszerítés egyáltalán nem célravezető, sőt. Ezek hatására makacssága fellángol, és épp az ellenkezője történik annak, mint ami kívánatos lenne. Felesleges tehát keménykedéssel próbálkozni. De a szeretettel fűszerezett következetesség kinyithatja a szívéhez vezető kapukat, és ha ez egyszer megtörtént, akkor onnan már nincsen visszaút.

Kíváncsi természet

A német pincser igényli, hogy értelmet fedezzen fel a dolgokban. Azaz számára azok a szabályok követhetőek könnyen, amiket megért, ezáltal képes maradéktalanul elfogadni. Nem csoda, hogy a jó gazdi ismertetőjegye a kreativitás, az intelligencia, és a furfangosság. Mert ezt az eszes fajtát olykor konkrétan ki kell cselezni ahhoz, hogy végül a gazdi akarata érvényesüljön.

A rendszeres testmozgás azért is annyira fontos a pincser életében, mert így levezetheti a benne tobzódó feszültséget, és idővel megértheti, hogy nem neki kell mindent felügyelni, védeni. Lazíthat, játszhat, és mozoghat szabadon mondjuk a gazdival együtt. A sportos életvitel alapkövetelmény. Legyen szó futásról, biciklizésről, kirándulásról, vagy kutyasportokról, a pincser öröme felhőtlen, ha átadhatja magát a testi aktivitásnak. Ezzel együtt a szellemi fejlesztés is prioritást élvez.

Ha pedig minden megvolt: kiadós testet üdítő mozgás pipa, mentális edzés pipa, akkor jöhet a lélek simogatása egy kis bújással, szeretgetéssel, közös kanapén heverészéssel. A pincser érzékeny oldala ugyanis ezt a típusú kötődést is igényli, és roppantul hálás is érte.

Aki nem kedveli a behódolásra hajlamos, alávetett szerepben tetszelgő kutyákat, annak a német pincser a nagybetűs igazi, a tökéletes választás, akivel soha egyetlen egy nap sem unalmas, aki mellett a lustaság nem juthat szóhoz, és aki nemcsak a testet pezsdíti fel aktivitásával, nem pusztán a szellemet dolgoztatja meg, hanem a lelket is kényezteti szeretettel teli, ragaszkodó, és hűséges lényével. Vele izgalom, kaland, felfedezés, és vidámság az élet!