A német boxer a lelkében örökké gyermek marad

német boxer

A német boxer rendkívül ragaszkodó típus, szereti, ha róla szól minden, miközben roppantul barátságos. Ez a leírás sokaknak hihetetlennek tűnik, mert a fajta, a megjelenése alapján a legkevésbé sem néz ki kezesbáránynak. De a látszat, mint tudjuk, csal. Egyetlen kivétel azért akad, ha a családja, szerettei épsége forog kockán. Ekkor nem ismer sem tréfát, sem csalogató illatokat, sem csábító szavakat. Mert bár szereti, ha körülötte forog a világ, de a világának valójában a gazdája a középpontja. Akit, ha veszély fenyeget, akkor ott bizony nincsen apelláta, felszínre törnek az ősi védő ösztönök.

Örök gyerek, örök mozgó, örök kíváncsiskodó!

Német boxerrel az élet izgalmas, vicces és szórakoztató. A fajta jellegzetessége, hogy nehezen ül meg a fenekén, szereti, ha mozoghat, ha felfedező túrákat tehet, vagy ha éppen a gazdival együtt sportolhat. A lényeg, hogy lehetőleg mindenhol ott legyen és lehetőleg mindenbe beleüsse az aranyos kis orrát. Az tehát nem vitás, hogy kifejezetten sok figyelmet, törődést, gondoskodást igényel. Cserébe azonban rengeteg, sőt, helyesebb úgy fogalmazni, hogy végtelen mennyiségű szeretetet ad. Meg persze kalandokat, mert vele tényleg esélytelen unatkozni.

A házőrzés, a gazdi védelme a vérében van. Nem agresszív fajta, ok nélkül nem mutatja ki a foga fehérjét, de ha a szerettei veszélybe kerülnek, ha úgy érzékeli, hogy nincsenek biztonságban, akkor nyomban akcióba lendül. Az ösztönei nem csalnak. Ezek az ősi kutyahangok tényleg régről visszhangoznak benne. Az elődjének a bikaharapó ebet tekintik, ami, ahogy az a nevéből is kiderül, nem éppen a barátságosságáról és kedvességéről volt híres. Vérebként jellemezték és tulajdonképpen vadászatra tartották. Egyszer minden szörnyűségnek vége szakad, így a bikaviadaloknak is leáldozott, a bikaharapó kutya pedig szépen-lassan megszelídült és beköltözött az emberek otthonába, birtokára. Ekkor a vad erejét és rettenthetetlenségét a házőrzésben élte ki.

Hogyan is néz ki egy standard szerinti német boxer?

 

Közepes termetű, sima szőrzetű. A színe a sárga bármelyik árnyalatában pompázhat, de a csíkos egyedek is gyakoriak. A fehér szín nem tartozik a standardba azért, mert többnyire az ilyen színnel megszülető kiskutyák süketek. A maszkja fekete. A mozgása dinamikus, energikus, amit szépen, plasztikusan kiemelkedő, száraz, tónusos izomzatának is köszönhet. A marmagassága nemtől függően 53-63 cm, míg testsúlya 25-30 kilogramm körül alakul. A koponyája szögletes formájú, kifejezetten karcsú, míg az orra széles, sötét árnyalatú. A fülei mérsékelten hosszúak, ugyanakkor magasan tűzöttek. Az alsó állkapcsa jellegzetes módon túlnyúlik a felsőn, miközben enyhén felfelé ívelt. A szemei elbájolóak, sötét színűek. Ami a várható élettartamát illeti, nos átlagban egy évtized a reális az esetében.

Na, és mi a helyzet a német boxer személyiségével?

Sokan marconának, sőt, morcosnak titulálják a megjelenése alapján. De ez tényleg csak a látszat, ahogy arra fentebb már utaltunk. A lénye kedvességet, barátságosságot, nyitottságot sugároz. Bájos jellem, aki nem vágyik másra, csak arra, hogy szerethessen és hogy szeressék. Az idegeneket azonban nem kedveli, távolságtartóan viselkedik velük, hiszen lételeme a családja védelmének biztosítása. Ennek ellenére egyáltalán nem nevezhető sem harapósnak, sem agresszívnak. Ok nélkül soha nem támad.

A német boxer kiegyensúlyozott, jó természetű kutya, ha és amennyiben megkapja a megfelelő gondoskodást. Ez az esetében jelentős mennyiségű figyelmet, tanítást és fizikai, valamint mentális lefárasztást jelent. Nem elég kizárólag szellemileg edzésben tartani, roppantul nagy fizikai energiával rendelkezik, ami csak levezetésre vár. Elképesztően energikus, ezért jó ötlet vele együtt sportolni, kirándulni, sétálni. De természetesen a kutyasportokat is neki találták ki, főleg azokat, ahol a fizikumát is alaposan igénybe veheti. Aztán ha úgy néz ki, hogy per pillanat elfáradt, akkor teljesen kikapcsol, relaxál és töltődik. Szinte észrevétlenné válik. De csak azért, hogy ha újból energiától duzzadtnak érzi magát, akkor pöröghessen ezerrel tovább.

Őt a világon minden érdekli. Mindenhol ott akar lenni, ahol történt, történik vagy történni fog valami. Bohókás, gyermeki lélek, telve szeretettel. Intelligens, határozottan gyorsan tanul, tisztában van az erényeivel, és nem is rest kihasználni őket. Úgyhogy a bájossága ellenére a következetes nevelés az egyetlen járható út. Ugyanis elég pusztán egyetlen egyszer engedni neki, onnantól fogva nincs visszaút.

Az egyik tipikus mozzanata az ún. bokszolás. Csibész, ugyanakkor imádnivaló. A gazdáját mindenek felett szereti, ezért a hódolata örök és őszinte. Masszív, stramm felépítésű kutya, így a sportolás iránti rajongás a vérében van. Kétségtelenül nem kell félteni attól, hogy rosszul mozdul vagy ügyetlenkedik. Ezek az eshetőségek szóba sem jöhetnek nála.

Hol érzi jól magát?

Az élénksége, energiabomba természete folyamatosan mozgásra sarkalja. Ezért a kertes ház az egyik legjobb alternatíva a számára, ahol bejárhatja időről-időre a terepet, és ahol gyakorolhatja őrző-védő feladatait is. Nyilván kerttel együtt sem maradhatnak el a közös sétálások, kirándulások, kimozdulások. Atléta alkatú gazdik előnyben! A német boxert egy cseppet sem zavarja, ha zuhog az eső vagy jegesen fúj a szél. Ha séta idő van, akkor nincsen apelláta.

Túl a fizikai lefárasztáson, roppantul fontos a mentális fittség megőrzése is. Így a kutyaóvoda, majd a kutyaiskola jó programok, amikkel érdemes élni. Nagyon élvezi a gyermekek társaságát. Konkrétan képes velük órákon át eljátszani a legnagyobb odafigyelés mellett. Ha kell akkor bekapcsol nála a bébiszitter üzemmód. Pici babáknál azért jobb az óvatosság, bár a boxerre jellemző a mérlegelés, nem ront neki senkinek anélkül, hogy ne latolgatná mi az, ami még belefér.

Mennyire bonyolult a német boxer ápolása? 

Semennyire sem! A szőre rendszeres fésülést igényel, ez tény. Elsősorban a fején található ráncok érdemelnek komolyabb törődést. Fontos tisztán, szárazon tartani őket, mert így egy az egyben kivédhetőek az esetleges fertőzések, gyulladások. A szemek, illetve a fülek ápolása szintén elsőbbséget élvez.

Mivel rövid a nózija, ezért a nagy hőséget nem tűri jól. Ennek ellenére persze tombolna, ha tehetné, de ekkor a gazdi belátása az, ami segíthet. Meg persze a hűtés valamilyen formája. A gyomorcsavarodás nem ritka jelenség a fajta háza táján, ezért az etetés után mindenképpen célszerű minimum egyórás pihenőidőt elrendelni, amikor nincsen rohangálás, ugrabugrálás és aktivitás. Még jobb, ha ez az idősáv két órát ölel fel, biztos, ami biztos alapon.

Lakásban, vagy kevésbé sportos gazdik mellett nem érzi jól magát?

A német boxer jól alkalmazkodik, főleg ha a hőn szeretett gazdájáról van szó. Viszont a tétlenség, a kényszerű heverészés nem az ő stílusa. Ha nem mozoghat, akkor nem tud kiteljesedni. Ráadásul a rengeteg bent feszülő energia előbb-utóbb úgyis felszínre tör, ami viselkedési zavarokhoz vezethet.

A lakás egyébként akár még működhet is abban az esetben, ha a gazdi nem rest naponta több órát szentelni a kutyus totális, alapos kimozgatására. Ekkor ugyanis a lakás a pihenőhellyé válik egyenlővé, míg a lényeges dolgok odakint történnek.

A német boxer bájos jelenség, elég csak ránézni, a ráncok mögött egy csupaszív boldogság-bomba lakik. De ettől függetlenül minden jövendőbeli gazdinak érdemes átgondolni azt, hogy egyrészt meg tudja-e adni azokat a körülményeket, amiknek a segítségével a kutyus kiteljesedhet, másrészt képes-e következetes, határokat meghúzó nevelésre? Mert a boxer tény, hogy egyetlen pillantásával mindenkit levesz a lábáról, de azért az közös érdek, hogy ne egy négy lábon rohangáló, elkényeztetett duracell kutya legyen a családi kedvenc. Harmadrészt túl a fizikai lefárasztáson, a napi több órás sétán, labdázáson stb. a mentális edzés biztosítása is prioritást élvez. Jöhetnek a trükkök, a kisebb-nagyobb feladatok, az alap engedelmesség kihívásai, meg persze minden és bármi, ami kellően megtornáztatja az agysejteket, miközben természetesen a mindennél értékesebb közös időtöltés ajándéka is adott.