A rottweiler minden egyes szőrszála munkáért kiált

rottweiler

A rottweiler egy robusztus, jó kiállású, izomtól és észtől duzzadó fajta. Egyszerűen munkavégzésre teremtetett. A kitartását, energikusságát legfeljebb csak a hűsége képes túlszárnyalni. A gazdájáért mindent megtenne, és követné tűzön-vízen át. Amúgy pedig bírja a gyűrődést, a megerőltetést, a komolyabb fizikai, mentális kihívásokat. Nem kanapéebnek született és nem is egy zsebkendőnyi zöld területen cirkáló házőrzőnek. Ennél sokkal-sokkal több van benne, aminek a megélésére vágyik minden pillanatban. Pontosan ezért kezdő gazdiknak nem igazán a legjobb választás, mert a nevelése következetességet, elszántságot, odafigyelést igényel.

A rottweiler nem szenved önértékelési problémáktól

A magabiztossága, erőteljes kiállása kétséget sem hagy afelől, hogy tisztában van az erényeivel, és nem fél azokkal élni, sőt, ha úgy hozza a sors, visszaélni. Megvan a véleménye mindenről, mindenkiről, a határozottsága alig ismer határokat. Így egy hasonló temperamentummal megáldott gazdinak tökéletes választás, aki kordában tudja tartani a nem mindennapi intelligenciával és akaratossággal büszkélkedő karakterét. Nagyon lényeges, hogy már kiskorában elsajátítsa az ember által szabott határokat, szabályokat, mert ellenkező esetben képes bárkinek a fejére nőni. A következetesség tehát olyan komponense a rottweiler nevelésének, ami elmaradhatatlan. Ugyanakkor a bűbájos tekintetével és a szerethető lényével könnyen elérheti azt, amire igazán vágyik, úgyhogy érdemes igazán résen lenni az esetében.

Mivel roppant mód okos, intelligens és nem utolsó sorban ügyes, ezért nagyon jól, sőt, gyorsan tanítható. Ha megvan a közös hang, akkor onnantól kezdve nem kérdéses a siker. Ráadásul a fizikai, valamint a szellemi lefárasztás kifejezetten jót tesz a személyiségének, segít letörni a vadhajtásokat, levezetni a fölösleges energiákat és jó mederbe terelni a fennmaradó erőhullámokat. Ha a nevelése sikeres, akkor megbízhatóságát, hűségét, szeretetét és tudását soha senki, semmi nem teheti kockára.

Rottweiler

A rottweiler még álmában is figyel

 

Ahogy arra utaltunk, imádja a szeretteit, és ezt ki is fejezi. Ha kell akkor úgy, hogy az idegenekkel, pláne a betolakodókkal szemben egy cseppet sem kedves. A vérében van a védelem. A rottweiler hihetetlenül éber fajta, ami azt jelenti, hogy fél szeme még akkor is a „pályán” van, ha amúgy látszólag éppen pihen. Valójában nincsen nyugta, folyton a szeretteire ügyel. Ezt a típusú talpraesettséget és hűséget az őseitől hozza, akik már az ókori Rómában együtt falták a harcos gazdáikkal a kilométereket, el nem hagyva őket, terelgetve a lábas jószágokat és levadászva a zsákmányt. Sokszor döbbenetesen nagy távolságokat jártak be így együtt, azaz a kitartása régről fakad, mélyen gyökeredzik, és többek között ezért is annyira megingathatatlan.

Miről ismerhető fel a fajta standardja?

A rottweiler megjelenése tiszteletet sugároz és abszolút figyelem felkeltő, a szó nemes értelmében. Nagytestű kutya, ennek ellenére a mozgása kicsit sem nehézkes, lomha. A testfelépítése arányos, a nyúlánk végtagjai mozgásra teremtettek, mégpedig lehetőleg minél aktívabb formában. Széles, középhosszú fej, fekete ajkak és orr, háromszögletű, kicsi, szétálló fülek, mandula alakú, közepes nagyságú, varázslatosan mélybarna szemek jellemzik. Belenézni ebbe a karakteres arcba életre szóló élmény, mert rengeteg intelligencia, bölcsesség és szeretet összpontosul a tekintetében.

A háta egyenes, erőt sugároz, miközben a mellkasa mély, jól fejlett szüggyel rendelkezik, a nyaka pedig kifejezetten izmos és mérsékelten hosszú. A mozgása tipikusnak mondható. Jóformán üget. Energikus, erőteljes, dinamikus és élénk.

A szőrzete középhosszú, egyenes és durva. Fedőszőrzettel és aljszőrzettel egyaránt rendelkezik, így aztán a legkevésbé sem hatják meg az időjárással összefüggő tényezők. Mindegy, hogy esik az eső, fúj a szél vagy havazik. Neki akkor is terepen van a helye. A színe egyébként fekete, jól körülhatárolható vöröses foltokkal a pofiján, a szemek felett, a rágóizmok környékén, a nyak alsó oldalán, a mellkason, a végtagjain és a farka alatt. A magassága természetesen attól függ, hogy kanról vagy szukáról beszélünk, de kb. 55-68 cm, míg a testsúlya 40-50 kilogramm körül alakul. A várható élethossz az esetében maximum tíz év, de a nyolc is szép kornak számít nagysága révén.

A rottweiler nem ismer lehetetlent?

Így igaz, tulajdonképpen a jelleme ezzel az egy kijelentéssel is körbeírható. Első pillantásra akár marconának is tűnhet. Kitartás, elszántság és hajthatatlanság jellemzi, magyarul azért nem kicsit akaratos, de ez a képessége sokszor hajtja előre, úgyhogy kár lenne negatív címkével ellátni. Nemcsak a lehetetlent nem ismeri, hanem a félelmet sem. Ösztönösen magabiztos a fellépése, ami olykor ijesztőnek is tűnhet, de csak addig, míg a baráti kötelék létre nem jön. A gazdáját, valamint a szeretteit megható lágysággal kezeli, és minden körülmények között védelmezi őket. A rottweiler ébersége, ahogy azt említettük, elképesztő, mindig ügyel a területre, ami az övé.

Idegenekkel szemben minimum tartózkodó, távolság tartó, de a bizalmatlan domináns viselkedés sem ritka tőle. Többek között ezért annyira lényeges a gazdi határozott fellépése, és az, hogy kézben tudja tartani a kutyus energiáit, hogy azok lehetőleg ne rossz irányba törjenek felszínre.

Nagyon gyorsan tanul, ráadásul örömmel sajátít el új trükköket. Boldogan megy a gazdájával együtt sportolni, kirándulni, túrázni. A korai szocializáció az esetében kulcsfontosságú, ezért már a kutyaóvoda is jó program a számára, ahogy később a kutyaiskolát sem érdemes kihagyni. Mivel az állkapcsa rendkívül erős, és harapása kicsit sem gyengéd, ezért kizárólag strapabíró játékok valóak a fogaira, amiket nem tesz tönkre két másodperc alatt.

A rottweiler nem első kutyás gazdiknak való. Még akkor sem, ha tüneményes a lelke, és barátságos a lénye. Ha nem kerül eléggé erőteljes kezekbe, akkor az eszének és kitartásának hála pillanatok alatt képes a gazdija fejére nőni, és onnan nagyon rögös a visszaút. Ráadásul ez a fajta hatalomátvétel nem is biztonságos, mert innentől kezdve a kutya bizalmatlan megnyilvánulásai nem kontrollálhatóak. Amiknek mindennek tetejében a mennyisége csak fokozódhat attól, hogy úgy érzi ő a falkavezér, és neki kell mindenáron megvédenie a falkája tagjait, például a saját gazdáját.

Nagyon közel áll hozzá a futás, úszás és a különböző szellemi kihívások megoldása, így hatékonyan képes levezetni a benne tomboló energiákat. Ha megfelelő nevelésben részesül, akkor barátsága, engedelmessége, hűsége egy életen át garantált. A rottweiler az a fajta, amire mindig, minden körülmények között lehet számítani, és ez bizony nagy szó.

Hol érzi jól magát?

A rottweiler ideális környezete nem is feltétlenül egy lakóhely típust takar, hanem egy életvitel formát. Mivel nagyon aktív, fáradhatatlan és energikus, ezért lételeme a mozgás. Lehet szó kutyasportokról, a gazdival együtt mozgásról, játszásról vagy szellemi feladványok teljesítéséről, a lényeg a feladatokon, a lefárasztáson és a rendszerességen van. Olyan gazdi mellett érzi jól magát, aki nem rest vele menni, és menni, és menni. Nem kanapékutya, nem bírja a tétlenséget hosszútávon. De akár lakásban is simán megtalálja a helyét, ha a mozgatása folyamatos és rendíthetetlen.

A gyerkőcökkel amúgy jól kijön, de azért az összeszoktatás természetesen lényeges lépés, és nem hagyható ki a neveléséből. Kifejezetten jó játszótárs, aki persze közben védelmező ebként is teljesít, ha bármi adódik az önfeledtség közepette.

A rottweiler ápolása nem bonyolult, nem követel sok erőt, energiát vagy időt. Vedlési időszakban érdemes fokozottan odafigyelni a fésülésére, de a rendszeres kikefélése mindenképpen jó ötlet. Nagyjából ennyi, egy kósza szőrszállal sem több.

Mivel nagytestű kutya, ezért hajlamos lehet a gyomorcsavarodásra, így etetés után mindenképpen jó időt adni neki, minimum egy órát, de a kettő sem sok. Ekkor nincsen rohangálás, feladat teljtesítés és házőrzés, csak relaxálás. A rottweiler fájdalomküszöbe határozottan magas, egészséges és kitartó, de ízületi problémák jelentkezhetnek nála, ezért érdemes az apró, finom kis jelzéseire odafigyelni.