Akár 100%-os védelem kullancsok és bolhák ellen

védelem bolhák és kullancsok ellen

A tavasznak köszönhetően melegedik az idő. Ennek persze mindenki örül. Zöldellenek a fák, csicseregnek a madarak, lekerülnek a nagykabátok és elkezdődnek a felfedező körutak a nagyvilágban. A melegebb idő azonban a kullancsoknak, bolháknak is igen kedvező és persze a szúnyogoknak is.

A kisállatok egészsége minden gazdi számára a legfontosabb. Azonban akadnak olyan élősködők, amelyek tönkretehetik kiskedvencünk egészségét. Ilyenek például a kullancsok, bolhák, szúnyogok stb. Ezek ellen a kártékony élőlények ellen pedig nekünk, gazdiknak harcolnunk kell. Ugyanis nem elég az, hogy kutyusunknak kellemetlenségekkel járnak, de akár az életét is veszélyeztetik.

Szerencsére, egyre több tudatos gazdi van, akik nagyon utánajárnak egy-egy témának, gyógyszernek vagy betegségnek. És a bolha-, kullancs-és szúnyogírtók pont olyanok, amelyeket nagy odafigyeléssel kell kiválasztani. Hiszen rengeteg féle termék van a piacon és eszméletlen nehéz választani.

 

Miért is van ennyi féle, melyik mire jó? Érdekel az is, hogy melyik a legjobb bolha-és kullancsírtó? Mi a különbség nyakörv, csepp és tabletta között? Többek között ezekre a kérdésekre segítünk megadni a választ.

Veszély bármelyik sarkon

Megvan az az érzés neked is, amikor a sulis, erdei osztálykirándulás előtt idősebb családtagjaid javallata? Öltözz fel jól és fújd vagy kend be magad kullancs irtóval! Akkor bizonyára benned is élhet az a tévhit, hogy csakis az erdőben, fás, bokros helyeken találhat meg a kullancs. Engedd meg, hogy ezt a tévhitet eloszlassuk. Ugyanis bárhol, bármikor megtalálhat Téged és kedvencedet is.

A legveszélytelenebbnek tűnő egészségügyi séták vagy a kutyafutiban is megtalálhatja kutyuskádat bármilyen kártékony élősködő. Bár, a kullancsok a zordabb időjárás alatt behúzódnak, akár a madár is szállíthatja őket.

Mik és milyen betegségeket hordozhatnak?

Most voltatok egy egészségügyi sétán, vagy egy óriási kiránduláson vagytok túl? Esetleg tópart mellett vagy erdőben voltatok a hétvégén? Akkor bizony többféle veszély is fenyegetheti kedvencedet! Nézzük át milyen élősködőkre kell különösen odafigyelned és miért.

A kullancsok azon az élősködők közé tartoznak, amelyeket könnyebb felismerni és esetleg megszabadulni tőlük. Ugyanis, termetük és sárgás-barnás színük eléggé feltűnő, gomb szerű testük, pedig ki is tapintható. Így, ha megtaláltad a „ludast”, akár csipesszel is kiszedheted. Érdemes azonban vigyázni, mert ha már elkezdte a vérszívást, akár babéziát és lyme-kórt is okozhat.

A babézia a kutyus vörösvérsejtjeit támadja meg. Főbb tünetei közé tartozik a láz, elesettség, gyengülő veseműködés és akár elszíneződött vizelet is. Lyme-kór esetén látás-és hallászavar következhet be, szívritmuszavarral vagy bénulással egybekötve. Ha kutyusod bágyadt, étvágytalan, és a viselkedése is megváltozott, mihamarabb keresd fel az állatorvost!

Térjünk is rá az egyik legalattomosabb betegség hordozóra, a szúnyogra. Főként nyári időszakban, de akár már tavasszal is találkozhatsz szúnyogokkal. A kertben, utcán, futtatóban, erdőben, szóval szinte bárhol. A szúnyogok azonban talán a kisállattulajdonosok legrettegettebb betegségét hordozhatják: a szívférgességet. Szúnyog ellenségeink ugyanis nemcsak minket terrorizálnak. Valamint nemcsak azokat, akiknek „finom a vére”, hanem szőrös kis barátainkat is.

A szúnyogok egy csípés alkalmával, főként alkonyatkor juttatják kedvenced szervezetébe a megfertőzött állattól felvett szívféreg lárvákat. Ott pedig kiteljesednek, és elkezdenek haladni kutyusod szíve és tüdeje felé. Ez pedig komoly szív-és tüdő betegségeket okozhat, ha nem megfelelő a védelem. A szívférgességnek az alábbi tünetei lehetnek: köhögés aktív mozgás után, gyors fáradékonyság, étvágytalanság.

Melyik a legjobb bolha-és kullancsírtó?

Felmerülhet a kérdés, hogy melyek lehetnek a legjobb termékek. Hiszen a piacon számtalan megtalálható. Nézzük át előtte pár fontos dolgot még, mire kell odafigyelned:

·         Mindig kedvenced testsúlyának megfelelő készítményt vásárolj

·         Ne használj minden háziállatra egy fajta készítményt, hiszen tartalmazhatnak olyan összetevőket, melyek pl. macska esetén erősen mérgezőek (pl.: Frontline Tri-Act).

·        Szívférgesség egyes termékeket tilos használni

Most, hogy ezeken az alapvető pontokon is túl vagyunk nézzük melyek a top 10 kullancs-és bolhaírtó termékek.

Top 3 kullancs-és bolhaírtó

Nyakörvek általában 6-8 hónap védelmet biztosítanak kedvencünknél. A legjobb nyakörvkénta Foresto bolhanyakörvet lehetne kiemelni. Ugyanis akár 8 hónapos védelmet is biztosíthat kedvencednek kifejlett lárvák-és nimfaállapotú kullancsok, kifejlett bolhák ellen. További előnye, hogy használhatod kutyán és macskán egyaránt a 8 kg-ig hatásos változatot. Nagyobb kutyákra pedig ott a 8 kg +-os változat.

Cseppekesetén fontos, hogy ne samponos fürdetés után használd, mert kedvenced faggyúrétegét lemosod, ahol a szer felszívódna. Legjobbként ezek közül választhatsz akár Advantix termékek közül, melyek szúnyogok ellen is védenek, egy hónap hatóidővel.

Ha te a tablettás készítményeket preferálod jobban, akkor akár kipróbálhatod a Bravecto tablettát. Ez a készítmény 12 hetes védelmet is biztosíthat kedvenced számára.

Természetesen, még ezeken felül is sokféle termék közül találhatod meg kedvencednek a legideálisabb védelmet nyújtó készítményt. Azonban reméljük, hogy ezzel a top3-as listánkkal sikerült kicsit leszűkíteni a kört. Kérlek egész évben gondoskodj bolha-és kullancsírtó szerekről! Hiszen mint te is olvashattad, akár nagyobb baj is keletkezhet egy ártatlan kis sétából vagy kirándulásból.

Gondolj Te is kutyusod hosszú, gondtalan és egészséges életére! Engedd szabadon, tiszta lelkiismerettel és a legbiztosabb védelemmel!