Melyik a legjobb kutya vitamin?

legjobb kutya vitamin

A vitamin kifejezés a latin “vita” szóból ered, ami életet jelent. Micsoda beszédes már önmagában ez a kis nyelvészeti visszatekintés! Az nem is vitás, ha már vitalitás, akkor a vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. Megfelelő mennyiségben és minőségben, természetesen. Ugyanez érvényes a kutyákra is. De ahogy a mi esetünkben sem mindegy, hogy miből-mikor-mennyit, úgy náluk sincs ez másként. A túladagolás pont ugyanannyira kockázatos, mint a hiányállapot fenntartása. Úgyhogy érdemes egy kicsit mélyebben is belemenni ebbe a témába, elkergetve a félreértéseket és helyükre felsorakoztatva a tényeket.

Milyen vitaminokra van szükségük a kutyáknak?

A helyzet az, hogy a kutyák nagyjából ugyanolyan vitaminszükséglettel rendelkeznek, mint mi, emberek, ennek ellenére a legjobb kutya vitamin kiválasztása nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Az első és legfontosabb tény, hogy az emberi fogyasztásra szánt vitaminok nem alkalmasak, nem megfelelőek! A siker kulcsa a fajtának, kornak, és állapotnak megfelelő választásban rejlik. Az általános érvényű készítmények a legtöbbször nem teljesítik be a hozzájuk fűzött ígéreteket.

Vagyis az első jogosan felmerülő kérdés: mi a cél? Van-e bármilyen tünet, ami aktuálisan jelentkezik, amire a vitamin megoldásként szolgálhat? Ha igen, akkor melyek ezek? Természetesen a roborálás is kitűnő irány, azaz nem kell, hogy nyomban betegségek tűnjenek fel a színen. A megelőzés talán az egyik leginkább kifizetődő taktika, amivel csak élni lehet! Erre a célra a multivitamin a legalkalmasabb. Évszakváltáskor legyengül az immunrendszer, tehát ekkor, illetve az általános kondíció fokozásának érdekében is kitűnő döntés, valamint lábadozási időszakban is hozzájárulhat a zökkenőmentes felépüléshez.

 

Arra a kérdésre miszerint kell-e ténylegesen vitamint szedniük az a releváns felelet, hogy igen! Még azoknak a kutyusoknak is ajánlhatóak a komplex készítmények, akik amúgy rendben vannak. Mert ahogy említettük a prevenció elsőbbséget élvez.

Az, hogy konkrétan melyik a legjobb variáció már kicsit nehezebb kérdés. Célszerű végignézni a speciálisan kutyáknak fejlesztett termékeket, és azok összetételét. Ha az értékek megvannak, akkor jöhet az ár, mint összehasonlítási alap.

A kölykök számára specifikus vitaminok javasolhatóak, amik kalciumot és foszfort is tartalmaznak többek között, ezzel is támogatva a vázrendszer megerősödését.

A legjobb kutya vitamin

Milyen vitamint szedjen a kis kedvenc szőrhullásra?

Kétségtelenül az egyik leggyakoribb tünet az indokolatlanul nagy mennyiségű szőrveszteség. Ez tehát nem egyenlő a vedléssel, az akkortájt tapasztalható erős szőrzéssel. Különösen azoknál a kutyusoknál látványos a különbség, akik nem rendelkeznek aljszőrzettel vagy fixen kint élnek. A benti négylábúak azért többnyire folyton hullatnak, mert kint és bent is sokat tartózkodnak.

A legideálisabb kutya szőrhullás elleni vitamin tartalmaz B2, B3, B4, és B6 vitamint, valamint biotint és algát. A B vitaminok nemes egyszerűséggel támogatják a szőr regenerációját, miközben a bőr egészségéért is felelősséget vállalnak. A biotin, vagy másik nevén H vitamin mérsékli a szőrhullást, míg az alga a szőr pigmentációját fokozza.

Mit adjunk a csontok és ízületek erősítéséért?

A csontok masszív, statikus alkotóelemei a vázrendszernek, míg az ízületek mozgékonyak, rugalmasak, ezért alapvetően különböző támogatást igényelnek.

Mindenesetre a kutya D vitamin szükséglete olyasvalami, ami ebben a témakörben nagyon is releváns. Lévén a D vitamin a háttérből irányítja a kalcium-foszfor anyagcserét, azaz nagymértékben járulhat hozzá a csontozat optimális fejlődéséhez, fenntartásához. Viszont fontos kihangsúlyozni, hogy a D vitamin zsírban oldódik, azaz túladagolható. Ezért is írtuk fentebb, hogy a megfelelő arányok eltalálása kulcsfontosságú.

Idősödő kutyáknak mit adjunk?

A multivitamin komplex jó szolgálatot tehet a meggyengült immunrendszer felpofozásában. Az ízületek támogatására pedig külön célszerű odafigyelni, ekkor a cél a beolajozás, azaz hogy a ruganyosság valamennyire megőrizhetővé váljon. Az ideális készítmény tartalmaz glükozamint és kondroitint, illetve hosszú láncú telítetlen zsírsavakat, ezen kívül B vitamint és biotint.

Van, amikor nem elég a vitamin?

A K vitamin kutyának mérgezésre ajánlott, mert segíthet a méreganyagok semlegesítésében. De ez már állatorvosi terület, tehát ha baj van, akkor a kísérletezés nem jó ötlet. Az egyetlen megoldás az azonnali kórház!

Kutyánk egészségéért a vitaminok mellett sokat tehetünk az egyes oltások beadásával is. A kominált oltás és a kullancs elleni oltás is segíti négylábú barátaink egészségének megőrzését.